Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

O nama

Poštovani boćari, boćarski djelatnici i prijatelji boćanja!

Ne tako davno, 11. ožujka 1993. godine u Pazinu, u kolijevci istarskog boćanja, održana je osnivačka skupština Istarskog boćarskog saveza, u nazočnosti petnaest predstavnika iz svih boćarskih središta Istre, izuzev Buzeta i Labina, koji su se kasnije priključili.

Na toj, po mnogo čemu značajnoj utemeljiteljskoj skupštini ugrađeni su temelji nove boćarske organizacije na hrvatskom boćarskom podneblju, osnovan je naš, Istarski boćarski savez. Naš je savez nastao kao izraz želje i težnje, i pojedinaca i klubova, da se boćarski sport u Istri, koji je bio u neprekidnoj uzlaznoj liniji, objedini i organizira u matičnu organizaciju, koja će voditi brigu o boćanju u cjelini, o sportu, koji se u Istri brzo razvija u svim njezinim dijelovima od Savudrije, preko Lupoglava, Rapca do Štinjana, što znači da je čitava Istra postala jedno jedinstveno boćarsko igralište.

U tih četrnaest godina naš je savez rastao i stasao, vodio brigu o optimalnom sustavu natjecanja, o izobrazbi boćarskih kadrova sudaca i trenera, a posebna se pozornost posvetila radu s mladim naraštajima boćara. Ponosni smo na naš organizirani sustav natjecanja za mlade, Istarsku boćarsku omladinsku ligu (IBOL), te na boćarske kampove, koji se, eto već punih pet godina, organiziraju za najmlađe boćare kadete i juniore.

Prof. Šegon Ivan - Gianni, jedan od utemeljitelja IBS-a i zaslužan za razvoj boćanja u Istri. Pokretač škole boćanja u Poreču.
Prof. Šegon Ivan - Gianni, jedan od utemeljitelja IBS-a i zaslužan za razvoj boćanja u Istri. Pokretač škole boćanja u Poreču.

Bez lažne skromnosti može se reći da je Istarski boćarski savez postao ugledna i hvale vrijedna sportska organizacija, i izvan Istre, te da uživa neskriven ugled i poštovanje svih. On je takav jer smo tako željeli svi mi, koji smo u njegov rad i u njegova radna tijela uključeni neposredno ili na drugi način, bilo kao aktivan igrač, sudac ili voditelj kluba. Bitno je da smo svi u Istarskom boćarskom savezu raspoznali i prepoznali naš interes i naše ciljeve da razvijamo i unapređujemo ovaj naš lijepi i autohtoni sport na čitavom području naše županije.
Koristimo ovu prigodu da se zahvalimo svima onima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u osnivanju, radu i djelovanju ove naše organizacije, uz želju da se Istarski boćarski savez i dalje razvija i afirmira kao izraz zajedništva svih boćara i boćarskih djelatnika Istre i da i dalje radimo i funkcioniramo kao zajednička i složna boćarska obitelj.

Sadašnji ustroj Istarskog boćarskog saveza

Istarski boćarski savez je organiziran kao udruga građana, odnosno boćarskih klubova, u oblasti sporta boćanja, sa sjedištem u Poreču. Ima skupštinu, izvršni odbor i druga radna tijela, te čelništvo koje čini predsjednik, dopredsjednik i tajnik saveza. Tajnik ima profesionalni status u Istarskom boćarskom savezu od dana 22. kolovoza 1997. godine.
Istarski boćarski savez djeluje i pokriva područje Istarske županije, koje je podijeljeno na boćarska središta Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj i Umag.
Skupština je sastavljena na delegatskom principu, u koju svoje članove, po tri, delegira svako boćarsko središte, po dva predstavnika daje Zbor boćarskih sudaca i jednoga Zbor trenera.
čelnici IBS-a

 S lijeva na desno: Denis Peršić (zbor sudaca), Anton Belušić (dopredsjednik), Valter Krizmanić (predsjednik) i Feručio Pilat (tajnik).
S lijeva na desno: Denis Peršić (zbor sudaca), Anton Belušić (dopredsjednik), Valter Krizmanić (predsjednik) i Feručio Pilat (tajnik).

Boćarski kampovi kao oblik okupljanja i usavršavanja mladih boćara

Istarski boćarski savez kao oblik okupljanja i usavršavanja mladih boćara, uzrasta juniora i kadeta, organizira u ljetnim mjesecima, po završetku škole, boćarski kamp. U boćarski kamp dolaze mladi boćari juniori i kadeti koji su osnove boćanja naučili kroz školu boćanja koja se organizira i provodi u okviru boćarskog središta gdje borave. U boćarskom kampu instruktori prate igrače, ispravljaju ih u pogreškama, te ih obučavaju i savjetuju kako postupati prilikom valjanja odnosno izbijanja.

Tu se posebno uočeni talenti obučavaju i usavršavaju za tzv. tehničke discipline štafetno, brzinsko i precizno izbijanje. Osim usavršavanja u boćarskom sportu učesnici kampa se dodatno rekreiraju kroz druge discipline trčanje, plivanje, razne igre, a posebni značaj ima druženje i razvijanje međusobnih prijateljskih odnosa.

Boćarski kamp se svake godine organizira u Poreču, u sportskim centrima Pical ili Zelena Laguna. Voditelj kampa je Pilat Ferucio, tajnik IBS, a kao instruktori se angažiraju naši renomirani igrači-boćari Beaković Dinko, Guštin Alen i Ivančić Valter.

Prvi boćarski kamp organiziran je u razdoblju od 12. -  17. srpnja 1999. godine u Poreču, i od tada se svake godine redovito organizira, u jednom terminu za kadete, u drugom terminu za juniore, sa približno do 14 polaznika u svakoj smjeni. Do sada je kroz boćarski kamp prošlo gotovo osamdesetak polaznika.

Natrag