Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

2. Zimski trofej u Francuskoj

Polufinale brzinskog izbijanja, u koje se plasirala Ria Vojković, najistaknutiji je rezultat hrvatskih reprezentativaca na 2. Zimskom trofeju (Winter Trophy), elitnom turniru u parovima i brzinskom izbijanju s kojim se već drugu godinu otvara međunarodna sezona, a koji je proteklog vikenda, u subotu i nedjelju, 13. i 14. siječnja 2024. odigran u francuskom Fontaineu nedaleko Grenoblea.

Ria Vojković, Pula
Ria Vojković, Pula

 

O jačini ovog natjecanja svjedoči podatak da je na njemu nastupilo 47 boćara i 23 boćarice, odnosno 16 muških i osam ženskih ekipa u parovima, te po šest boćarica i boćara u brzinskom izbijanju iz Francuske, Italije, Slovenije, Turske, Monaka i Hrvatske, a među njima je bilo 32 aktualnih ili bivših svjetskih i europskih prvaka i rekordera koji u kolekcijama imaju 37 naslova svjetskih i 39 europskih prvaka.

Vojković se u brzinskom izbijanju s rezultatima 31/39 i 33/38 u dvije kvalifikacijske serije kao četvrta iz kvalifikacija plasirala u polufinale koje je s rezultatom 38/45:32/39 izgubila od aktualne europske viceprvakinje i svjetske mlađeseniorske (do 23 godine) rekorderke (43/46) Francuskinje Ophelie Armanet. Za konkurirati za eventualno veći rezultat od polufinala na ovako jakom turniru Vojković je potreban veći broj izbačaja jer ostale polufinalistkinje po nastupu izbaciju najmanje 45 boća.

U brzinskom izbijanju se u muškoj konkurenciji debitant u dresu hrvatske seniorske reprezentacije Vedran Glavić s rezultatima 41/48 i 36/45 u dvije serije izbijanja iz kvalifikacija nije uspio plasirati u polufinale. Turnir je osvojio aktualni mlađeseniorski svjetski prvak i rekorder (50/51), Francuz Matheo Roffino s izvrsnim rezultatom 48/50 u finalu.

U parovima hrvatski se reprezentativci iz natjecanja po skupinama nisu uspjeli plasirati u daljnju fazu natjecanja. Nives Jelovica i Nikol Belasić su u ženskoj konkurenciji u repasažu sa 13:6 zaustavljene od francuskih reprezentativki Nelly Škoberne i Annaelle Barazzuti koje su na kraju osvojile turnir.

Nikole Belasić i Nives Jelovica s francuskim reprezentativkama Nelly Škoberne i Annaelle Barazzutti.
Nikole Belasić i Nives Jelovica s francuskim reprezentativkama Nelly Škoberne i Annaelle Barazzutti.

 

Za Marka Beakovića i Karla Šabana su pak u muškoj konkurenciji u skupini dva puta kobni bili Beakovićevi klupski suigrači iz francuskog kluba Fontaine koji su ih u presudnom susretu u repasažu porazili sa 13:4.

Ove godine skupinu nisu uspjeli proći ni pobjednici prošlogodišnjeg premijernog turnira, nekadašnji svjetski i europski prvaci Slovenci Dejan Tonejc i Davor Janžič koje je dva puta u skupini porazila francuska momčad Nica za koju je uz Romaina Garciu i Frederica Ascensia igro i jedan od aktualnih europskih prvaka u parovima Sebastien Belay. Nica je na koncu osvojila ovogodišnji turnir.

 

Rezultati turnira

BRZINSKO IZBIJANJE - BOĆARICE

BRZINSKO IZBIJANJE - BOĆARI

PAROVI - BOĆARICE

PAROVI - BOĆARI

Natrag