Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Prvi susreti četvrtfinala KEP-a

Oba hrvatska predstavnika u četvrtfinalu europskog Kupa prvaka, Pula i Istra Poreč, doživjeli su poraze u prvim susretima odigranim 9. rujna 2023., Puljani u svojoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda od talijanske BRB Ivree 16:6, a Porečani na gostovanju u crnogorskoj Budvi od Mainia 13:9.

S obzirom na to da se u KEP-u poen-razlika iz dva susreta ne uzima kao kriterij za plasman u sljedeću fazu natjecanja to znači da će i pulski i porečki boćari za željeni plasman na završni turnir u uzvratima koji se igraju 30. rujna, Pula na gostovanju u Ivrei nedaleko Torina, a Istra u svojoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože, morati ostvariti bilo kakve pobjede da bi uopće izborili dodatnu igru, svojevrsne boćarske penale, kroz koje će se onda nastojati plasirati u polufinale.

U Puli je BRB Ivrea, jedan od najtrofejnijih klubova Europe, aktualni prvak Italije i šesterostruki europski prvak, opravdao svoj renome i ulogu favorita, a domaćini ipak nisu uspjeli odigrati na svom najvišem nivou i renomiranom suparniku pružiti značajniji otpor. Premda je momčad s Verude dobro otvorila ogled i nakon štafetnog izbijanja, u kojem su Darijan Živolić i Gracija Stjepčević pobijedili Emanuelea Ferrera i Slovenca Aleša Borčnika 53:51, povela sa 2:0. No Talijani su potom dobili sve igre u preciznom izbijanju, te bližanju i izbijanju u krug i stekli visoku prednost 8:2. U tom dijelu dvoboja domaćini su mogli i bolje proći jer je Petar Barlian u preciznom izbijanju imao prigodu pogotkom zadnjeg balina pobijediti Ferrera, ali nije bio precizan i gostujući boćar je slavio s tijesnih 17:16. Potom je u dvoboju dvojice zadnjih svjetskih prvaka u brzinskom izbijanju na svih šest pozicija, ovoga puta na tri pozicije Živolić dobio Slovenca Anžea Petriča 44:42 i smanjio zaostatak Pule na 8:4. Da bi susret postao potpuno neizvjesan domaćinima je trebala i druga pobjeda u brzinskom izbijanju u kojem se aktualni juniorski svjetski prvak Stjepčević gotovo cijelo vrijeme dobro držao sa dvostrukim svjetskim prvakom Borčnikom, ali je pokleknuo u samoj završnici i Slovenac je slavio 46:44, a talijanski klub u samu završnicu susreta ušao s visokim vodstvom 10:4 što znači da mu je iz završne četiri igre trebala još jedna pobjeda za ukupno slavlje. A ta se pobjeda ubrzo nazrijela jer je za manje od pola sata igre u disciplini pojedinačno klasično Luigi Grattapagla protiv Deana Ikića vodio sa 10:0. Na koncu su još samo Davor Jelovica i Joško Buterin u jednom paru osvojili poene za Pulu dok su preostale tri igre dobili Talijani za ukupno visoku pobjedu 16:6.

Davor Jelovica, Pula
Davor Jelovica, Pula

 

Istra je, bez Matea Načinovića i Vedrana Špelića, na crnogorskom primorju nakon prvog brzinskog izbijanja gubila s visokih 9:3 i do kraja je uspjela tek ublažiti ukupan poraz. Mogli su Porečani u prvom dijelu susreta nešto bolje proći, ali je u preciznom izbijanju srbijanski reprezentativac Srđan Butorac pogotkom zadnjeg balina uspio izjednačiti protiv Rolanda Marčelje na 13:13, dok je porečki boćar potom gađajući za pobjedu bio neprecizan. U redovima gostiju najuspješniji je sa tri osvojena poena bilo ovosezonsko pojačanje, Slovenac Dejan Tonejc. U redovima Mainia je hrvatski reprezentativac Karlo Šaban osvojio tri poena pobijedivši Ivana Lukšića u disciplini pojedinačno klasično 9:8 i remiziravši sa Tonejcem u krugovima 11:11.

Dejan Tonejc, Istra Poreč
Dejan Tonejc, Istra Poreč

 

Prvi susreti četvrtfinale europskog Kupa prvaka:

Pula (Hrvatska) - BRB Ivrea (Italija) 6:16 OVDJE

Maini, Budva (Crna Gora) - Istra Poreč (Hrvatska) 13:9 OVDJE

La Perosina (Italija) - Balaruc les Bains (Francuska) 16:6 OVDJE

Saint Vulbas (Francuska) - Trata, Škofja Loka (Slovenija) 16:6 OVDJE

* Uzvratni susreti se igraju 30. rujna.

 

Final Four KEP-a drugu godinu za redom će se odigrati u Poreču, ove godine 18. i 19. studenog.

Natrag