Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Prvenstvo Hrvatske za juniore

Mladi istarski boćari osvojili su ukupno šest medalja, dvije zlatne, jednu srebrnu i tri bončane, na prvenstvu Hrvatske za juniore koje se, u konkurenciji 30-ak natjecatelja, od srijede do subote, 30. kolovoza do 2. rujna 2023. odigravalo u Vodnjanu, Fažani, Puli i Rovinju.

Naslove državnih prvaka osvojili su Tian Baričević (Vodnjan) u disciplini pojedinačno klasično, te Simon Kajin (Vrh) i Baričević u parovima, viceprvaka Toni Cetina (Vodnjan) u disciplini pojedinačno klasično, dok su brončana odličja osvojili Cetina i Manuel Peršić (Vodnjan) u parovima, Filip Popović (Funtana) u preciznom izbijanju, te Baričević i Cetina u štafetnom izbijanju.

Simon Kajin i Tian Baričević
Simon Kajin i Tian Baričević

 

Baričević je tako ponovno donio istarskom boćanju juniorski naslov prvaka Hrvatske u disciplini pojedinačno klasično nakon što je isti uspjeh 2018. na prvenstvu u Lovranu ostvario Filip Matijašić, tada prvotimac Pazina, a danas Istre Poreč. Na ovogodišnji juniorski državni naslov u parovima Baričevića i Kajina istarsko je boćanje čekalo godinu duže, od 2017. kada su na prvenstvu u Ročkom Polju prvaci postali prvotimci Pazina Filip Matijašić i Dajan Jurman.

Na ovogodišnjem prvenstvu u parovima Baričević i Kajin su prvo u polufinalu nadvisili Cetinu i Peršića 8:5, a potom su u finalu iznenadili velike favorite, reprezentativce Žarka Jerčinovića (Drivenik, Općina Vinodolska) i Adriana Šipeka (Sveti Jakov, Jadranovo) pobjedom 10:5. Cetina i Peršić su pak na koncu izgubili susret za 3. mjesto od Ivana Načinovića i Matije Valenčića (Vargon, Rijeka) 13:8. 

Simon Kajin i Tian Baričević
Simon Kajin i Tian Baričević

Stoje: Tian Baričević i Simon Kajin; čuče: Manuel Peršić i Toni Cetina
Stoje: Tian Baričević i Simon Kajin; čuče: Manuel Peršić i Toni Cetina


U disciplini pojedinačno klasično u finalu u Vodnjanu gledali smo klupski obračun dvojice nada istoimenog domaćeg kluba u kojem je Baričević sa 13:7 bio bolji od Cetine. Valja naglasiti da je prethodno u polufinalu Cetina napravio najveće iznenađenje prvenstva savladavši glavnog favorita za titulu Jerčinovića 13:8.

U preciznom izbijanju Popović je stigao do polufinala u kojem je sa tijesnih 10:9 poražen od Šipeka, dok su u polufinalu štafeta Cetina i Baričević sa 39:24 izgubili od izrazitih favorita i kasnijih prvaka Hrvatske Jerčinovića i Šipeka.

Na ovogodišnjem prvenstvu istarski boćari do medalje nisu stigli u bližanju i izbijanju u krug u kojem je Tino Majcan (Pazin) zauzeo najnezahvalnije 5. mjesto s porazom u četvrtfinalu od Luke Tusa (Sv. Jakov) 21:18, te u brzinskom izbijanju. 

Prema vrijednosti osvojenih medalja najuspješniji pojedinac prvenstva je Adrian Šipek (Sv. Jakov) sa po dva zlata i srebra, slijedi Matija Valenčić (Vargon) sa po dva zlata i bronce, te Tian Baričević (Vodnjan) sa dva zlata i jednom broncom.

Tian Baričević
Tian Baričević
Osvajači medalja
Osvajači medalja

 

Rezultati prvenstva:

PAROVI

POJEDINAČNO KLASIČNO - SKUPINE

POJEDINAČNO KLASIČNO - ZAVRŠNICA

PRECIZNO IZBIJANJE

ŠTAFETNO IZBIJANJE

BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG - SKUPINE

BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG - ZAVRŠNICA

BRZINSKO IZBIJANJE

Natrag