Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Ligaška sezona 2023/24.

Već tradicionalno prvog produženog vikenda u rujnu kreće nova boćarska ligaška sezona 2023/24. što znači da će se tijekom čitavog rujna i početkom listopada kotrljati i letjeti boće po brojnim boćalištima diljem Istre.

U protekle je dvije sezone provedena reogranizacija sustava ligaškog natjecanja kako u državnim, tako i u istarskim županijskim ligama u kojima je broj ekipa sa deset ponovno smanjen na do najviše osam, što znači da će lige ponovno imati format, broj kola i dužinu trajanja koje su imale i do pred pet sezona, a redovna kola više se neće igrati utorkom.

Kako je reogranizacija sustava ligaških natjecanja završena od predstojeće sezone 2023/24. ponovno će prvaci svih istarskih županijskih liga stječi pravo izravnog plasmana u viši rang, dok će osmoplasirane ekipe u svim ligama bezuvjetno ispasti u niži rang.

Što se najelitnijeg razreda istarskog boćanja tiče, 1. A IBL, u njoj više nema aktualnih prvaka, porečkih Špadića koji su prešli u 2. HBL Istra - Primorje, te Vodnjana i Juricana koji su ispali u 1. B IBL. Novi članovi elitnog razreda istarskog boćanja su povratnici iz 2. HBL Svetvinčenat i Rudar Labin, te po prvi puta u svojoj povijesti aktualni prvak 1. B IBL Červar koji je viši rang izborio kroz kvalifikacije s Vodnjancima. Što se prvog kola tiče kao najzanimljiviji susret nameće se dvoboj Svetvinčenta i Sošića.

Otvaranje na vrućem gostovanju u Savičenti - Silvano Sošić, Sošići
Otvaranje na vrućem gostovanju u Savičenti - Silvano Sošić, Sošići

 

U prvom dijelu sezone, zaključno sa 8. listipada odigrati će se šest kola, dok nastavak sa preostalih osam kola slijedi od 19. travnja do 9. lipnja. Susreti 1. A IBL, 1. B IB, 2. IBL sjever i 2. IBL jug igrati će se u standardnom terminu, subotom od 16 sati, po jedno kolo predmetnih liga svakog produženog vikenda i petkom od 18 sati, dok će se susreti sve četiri skupine 3. IBL igrati nedjeljom od 16 sati.

Osim istarskih županijskih liga prvog vikenda u rujnu s natjecanjem će krenuti i ekipe dvije međugradsko-općinske lige, Labinštine susreti koje će se igrati subotom i Buzet - Pazin susreti koje će se igrati nedjeljom.

Natrag