Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Prvi susret osmine finala Kupa prvaka

Boćari Pule ove subote, 20. svibnja 2023. kreću u treću klupsku sezonu u europskom Kupu prvaka.

Na put prema četvrtfinalu - Joško Buterin (Pula) na zadnjem europskom susretu sa Gaglianicom
Na put prema četvrtfinalu - Joško Buterin (Pula) na zadnjem europskom susretu sa Gaglianicom

 

U prvom susretu osmine finala Puljani će gostovati u Beogradu gdje će se na boćalištu Sportskog centra Bežanija od 14 sati sastati sa Novim Beogradom.

Prošle su godine dva službena susreta s Beograđanima na njihovom boćalištu odigrali boćari Istre Poreč i u oba slavili ne pretjerano uvjeljive pobjede, 13:9 u osmini finala KEP-a i 12:10 u polufinalu ABC regionalne lige, što najbolje govori koliko ta momčad, pogotovo na svom terenu, može biti opasna.  Beogradski klub praktički predstavlja reprezentaciju Srbije u malom, s obzirom na to da u svojim redovima ima reprezentativce kao što su Miloš Milaković, Miloš Balać, Nikola Serafimović ili Dejan Kovačević. No u odnosu na lani Novi Beograd je za ovu europsku sezonu pojačan s dva internacionalca, prvog turskog brzinca Mehmeta Cana Yakina koji sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva iz turskom Mersina ima broncu u štafetnom izbijanju i koji u svom najboljem izdanju može i do 45 pogodaka u brzinskom izbijanju, te za Markicu Dodiga dugogodišnjeg i najistaknutijeg boćara Metkovića svih vremena, europskog i trostrukog svjetskog prvaka u preciznom izbijanju, te bližanju i izbijanju u krug.

Protiv takvog suparnika boćari Pule će već u subotu tražiti svoju prvu gostujuću europsku pobjedu, kako bi uzvrat koji se 3. lipnja igra u na pulskoj Verudi učinili sebi kud i kamo lakšim i lagodnijim. Naime, u KEP-u se u slučaju bodovne poravnatosti (2:2) iz dva susreta pojedinog kola kao kriterij za plasman u sljedeće kolo ne uzima poen-razlika. Drugim riječima ukoliko Puljani u prvom susretu pobjede u uzratu će im za prolaz biti dovoljan i remi, dok će im, ukoliko u Beogradu remiziraju, za plasman u četvrtfinale u uzvratu biti dovoljna bilo kakva pobjeda. U slučaju pak da Puljani izgube u Beogradu bilo kojim rezultatom morati će u uzvratu pobjediti bilo kojim rezultatom kako bi izborili dodatnu igru, svojevrsne produžetke kroz koje će se onda tražiti plasman u četvrtfinale.

Pulski boćari su u prethodne dvije sezne igranja u KEP-u najveći uspjeh ostvarili 2021. godine kada su se plasirali na završni turnir kojem su bili domaćini u svojoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda, u polufinalu kojeg ih je uvjerljivom pobjedom 19:3 zaustavio talijanski Gaglianico.

Parovi prvih susreta osmine finala KEP-a:

Subota, 20. svibnja 2023. u 14 sati:

Novi Beograd (Srbija) - Pula (Hrvatska)

Maini, Budva (Crna Gora) - Ilirska Bistrica (Slovenija)

Monfort (Luksemburg) - Saint Vulbas (Francuska)

Cervin (Švicarska) - La Perosina (Italija)

* Uzvrastni susreti su na programu 3. lipnja.

 

Prvaci četiri najveće boćarske sile svijeta, ove godine talijanska BRB Ivrea, francuski Balaruc Les Bains, slovenska Trata iz Škofja Loke i hrvatska Istra Poreč, su već tradicionalno prema pravilima natjecanja plasirani izravno u četvrtfinale susreti kojeg će se igrati 9. i 23. rujna.

Završni turnir KEP-a će se drugu godinu za redom odigrati u Poreču, ove godine 18. i 19 studenog.

 

Samo četiri kruga

Novina u ovogodišnjem načinu igranj susreta KEP-a je da se bližanje i izbijanje u krug, umjesto na uobičajenih osam krugova, igra na svega četiri kruga.

Natrag