Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Super HBL

Boćari Istre Poreč pobjedom nad dotadašnjim aktualnim i dvostrukim uzastopnim prvakom Hrvatske Bistonom 16:10 u njegovom "dvorištu" u Baškoj Vodi, osvojili su svoj šesti naslov državnog prvaka.

 

U spektakularnoj završnici prve Super HBL koja se igrala sa svega osam klubova, u zadnje kolo Lige za prvaka tri su momčadi, Biston, Istra Poreč i Pula ušli potpuno bodovno poravnate sa otvorenim izgledima u osvajanje naslova. Uz to u boćarskoj dvorani u Bastu igrala se prava boćarska poslastica, repriza prošlosezonskog finala završnog turnira, dvoboj aktualnih prvaka i viceprvaka Hrvatske, Bistona i Istre iz kojeg je pobjednik izlazio sa državnom titulom. Istovremeno su Puljani gostovali u Metkoviću u kojem su za naslov morali pobijediti i nadati se remiju Baškovođani i Porečana.

Derbi podno Biokova otvoren je podjelom poena u prvoj seriji igara (4:4) uz podatak da je u disciplini pojedinačno klasično Pero Ćubela zadnjom boćom ostvario karo pogodak za dva putna s kojima bi izjednačio susret s Ivanom Lukšićem, no ostvario je to uz prijestup pri izbačaju tako da je neispravnim pogotkom morao kapetanu Istre Poreč čestitati pobjedu. Od ostalih igara svakako valja izdvojiti tijesnu pobjedu (6:5) Vedrana Špelića i Rolanda Marčelje nad reprezentativcima Marinom Milićevićem i Marinom Ćubelom. I nakon brzinskog izbijanja ukupan rezultat je ostao poravnat (6:5) s pobjedama s dva pogotka razlike, prvo Brune Kraljića nad Marinom Ćubelom (45:43), a potom i Marina Milićevića nad Darijanom Živolićem (46:44).

Situacija u Bastu u tom je trenutku potpuno odgovarala Puli koja je međutim u tim trenucima u Metkoviću bila daleko od vodstva, točnije gubila 9:3. Metković je očito odlučio u zadnjem susretu pokazati da ima veću kvalitetu nego je to u zadnjim susretima pokazivao, izravno uplesti prste u borbu za naslov i potruditi se da ne bude samo puki prolaznik u Ligi za prvaka u kojoj do tada nije osvojio niti boda. A da rezultati Metkovaca mogu biti vrhunski pokazao je Andrija Ćorluka koji je u brzinskom izbijanju remizirao sa Gracijom Stjepčevićem (45:45).

No, nakon brzinskog izbijanja Istra je u Baškoj Vodi odlučila uzeti stvari u svoje ruke. Porečani su s izvrsnim rezultatima dobili sve igre preciznog i štafetnog izbijanja, odlijepili se u ukupnom rezultatu na 12:6 i tko će podignuti pehar prvaka Hrvatske već se naziralo. Valja izdvojiti pobjedu Matea Načinovića u preciznom izbijanju nad aktualnim europskim prvakom Perom Ćubelom u susretu u kojem je boćar Istre pogodio prvih sedam pozicija za vodstvo 22:11, no nakon toga je do kraja bio neprecizan te je Ćubela smanjiviši zaostatak na 22:18 došao u poziciju da s eventualnim pogotkom zadnjeg balina i pobjedi, no bio je neprecizan. U uzbudljivoj štafeti su pak Živolić i Kraljić za svega pogodak bili bolji od Milićevića i Marina Ćubele (45:44).

U završnici je stoga Istri trebala još jedna pobjeda iz zadnje četiri igre za sigurno osvajanje naslova, a sve dileme razriješio je Načinović pobjedom 25:22 u bližanju i izbijanju u krug nad aktualnim svjetskim prvakom Perom Ćubelom i veliko slavlje Porečana moglo je početi. Sudjelujući u osvajanju šest poena iskusni Marčelja je ovom prigodom predvodio Istru do pobjede, Načinović i Kraljić dodali su po dvije pobjede.

U međuvremenu u Metkoviću je uoči ulaska u zadnju seriju igara Pula smanjila zaostatak za domaćinima na 11:7 s pobjedama Petra Barliana nad Markicom Dodigom u preciznom izbijanju, te Luke Faragune i Gracije Stjepčevića u štafeti. S obzirom na pobjedu Istre u Baškoj Vodi Puljanima je u Metkoviću trebao najmanje remi da izbore drugo mjesto koje također vodi u europski Kup prvaka, za što su od preostalih osam morali osvojiti šest poena. I na koncu su momci s pulske Verude svoju želju pretvorili u stvarnost, dobili su krugove i dva para za konačnih 13:13 i nastavak sezone sa europskim natjecanjima. Gracija Stjepčević je sudjelujući u osvajanju čak sedam poena predvodio Pulu do remija, Luka Faraguna, Petar Barlian i Dario Pavia dodali su po četiri poena.

Natrag