Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Super HBL - pretposljednje kolo

Nakon pretposljednjeg kola u Ligi za prvaka i Ligi za ostanak Super HBL poznato je da je Pula praktički osigurala nastup u Europi, da će Istra Poreč i Biston u posljednjem kolu u Baškoj Vodi u izravnom međusobnom susretu odlučivati o naslovu prvaka Hrvatske, te da se Pazin pridružio dugopoljskom Sokol Orbicu u dvojcu koji napušta najelitniji rang hrvatskog ligaškog boćanja.

Puljani su u velikom stilu odigrali svoj posljednji ovosezonski domaći prvenstveni susret u kojem su aktualnom i dvostrukom uzastopnom državnom prvaku Bistonu nanijeli i najuvjerljiviji poraz sezone 16:10, te su se uoči zadnjeg kola upravo sa Baškovođanima i Porečanima bodovno izjednačili na prvenstvenoj ljestvici.

Poptuno neočekivano susret Pule i Bistona riješen je već nakon štafetnog izbijanjua kada su domaćinio vodili s nedostižnih 14:4. Do tada od gostiju tek je dvostruki svjetski viceprvak u disciplini pojedinačno klasično Pero Ćubela sa 13:2 pobijedio Petra Barliana, te očekivano Marino Milićević u brzinskom izbijanju Deana Babića. Svi ostale igre otišle su na stranu domaćina od kojih svakako valja izdvojiti pobjedu Davora Jelovice i Joška Buterina u parovima nad hrvatskim reprezentativcima Marinom Milićevićem i Marinom Ćubelom 8:6, odličan nastup Gracije Stjepčevića koji je u brzinskom izbijanju savladao Maina Ćubelu 45:42, te pobjede u oba precizna izbijanja Buterina i Barliana sa vrlo dobrim rezultatima od najmanje 20 punata. No, suprotno svim očekivanjima Pula, točnije Luka Faraguna i Gracija Stjepčević su uspjeli dobiti i štafetu u kojoj je za Baškovođane suprotno očekivanjima, uz Marina Milićevića nastupio i Luka Jozipović, a ne Marin Ćubela. Pulu su do pobjede predvodlili Buterin i Stjepčević koji su sudjelovali u osvajanju po šest poena.

Europa nadohvat ruke - Joško Buterin, Pula
Europa nadohvat ruke - Joško Buterin, Pula

 

Puljani su s ovom pobjedom stigli nadomak osvajanju najmanje drugog mjesta koje također vodi u europski Kup prvaka, ali za to prvenstveno u posljednjem kolu moraju na gostovanju pobjediti Metković za kojeg je, prema ostvarenim rezultatima, prvenstvo završilo i prije Lige za prvaka. Da bi osvojili naslov prvaka pulski boćari se moraju nadati da će Biston i Istra Poreč u zadnjem kolu remizirati, s obzirom na to da su od oba konkurenta slabiji u međusobnim susretima.

Istra Poreč je očekivano u svom posljednjem domaćem prvenstvenom susretu sa 18:8 pobjedila Metkovića i osluškivala kretanje rezultata na susretu u Puli u kojem bi im odgovarala pobjeda Bistona jer bi u tom slučaju Porečani osigurali najmanje drugo mjesto i plasman u Europu. No, pobjedom Puljana nad Baškovođanima, uz pretpostavku da će Pula u zadnjem kolu pobijediti Metkovića, porečkim boćarima preostaje da u posljednjem kolu pobjede u Baškoj Vodi i osvoje titulu ili remijem osvoje drugo mjesto. 

U Ligi za ostanak kolo prije kraja riješena je i posljednja dilema tko će uz već ranije otpisani Sokol Orbico preseliti u 1. HBL, a to će biti Pazin. Nažalost, Pazinjani su u također svom posljednjem ovosezonskom domaćem susretu izgubili sa 15:11 od zagrebačkog Zrinjevca, kojeg su prije mjesec dana pobijedili na gostovanju 18:8. Kako je Sveti Jakov iz Jadranova na riječkoj Podvežici očekivano pobjedio goste iz Dugopolja s uvjerljivih 20:6 uoči posljednjeg kola Zagrepčani su Pazinjanima pobjegli na pet bodova prednosti, a Jakovari na tri boda. No i da jakovarski Sveci u posljednjem kolu izgube u Zagrebu, a Pazinjani dobiju na gostovanju na splitskim Gripama protiv Sokol Orbica, te se bodovno izjednače sa Sv. Jakovom, Jakovari su u međusobnim susretima bolji od Pazina.

Što se susreta sa zagrebačkim Vrtlarima tiče rezultat je bio poravnat 6:6 do nakon brzinskog izbijanja, nakon čega su gosti dobili oba precizna izbijanja i stekli ukupnu prednost 10:6 koju su domaćini dobivši štafetno izbijanje ublažili na 10:8 uoči zadnje faze sureta. Pazinjani su u završnici za ukupnu pobjedu od osam mogućih morali osvojiti šest poena, ali su uspjeli osvojiti svega tri i bodovi spasta su otputovali u hrvatsku metropolu. Sudjelovanje u osvajanju čak osam poena Benjamina Guština stoga je ostalo potpuno nevalorizirano.

Natrag