Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Finale doigravanja HŽBL

Boćarice Pule osvojile su svoj prvi naslov ekipnih prvakinja Hrvatske.

Boćarice Pule - prvakinje Hrvatske
Boćarice Pule - prvakinje Hrvatske

 

Nakon što su u prvom susretu finala doigravanja HŽBL Puljanke u Čavlima slavile gostujuću pobjedu nad istoimenim domaćinom 15:9, u drugom susretu odigranom u subotu, 29. travnja 2023. u Puli isti su suparnici remizirali 12:12 što je pulskim boćaricama bilo dovoljno za osvajanje državne titule.

Kapetanici Pule prijelazni pehar predaje pulski gradonačelnik Filip Zoričić
Kapetanici Pule prijelazni pehar predaje pulski gradonačelnik Filip Zoričić

 

Drugi ogled za naslov prvakinja Hrvatske bio je neizvjestan gotovo do zadnje boće. Krenulo se s izjednačenih 4:4 nakon prve faze susreta u kojoj je, jednako kao i Ria Vojković tjedan dana prije, ovoga puta Nives Jelovica u disciplini pojedinačno klasično pobijedila aktualnu europsku prvakinju Carrolinu Bajrić, ali je zato u još jednom reprezentativnom dvoboju Vojković izgubila od Ire Nimčević. No taj je poraz za Pulu nadoknadila pobjedom trojka. Vojković i Jelovica su potom ponovno dobile brzinsko i precizno izbijanje, a Čavle ŠB precizno bližanje i štafetno izbijanje, te se u završnicu ušlo poravnatog rezultata 8:8.

I u završnoj fazi susreta poeni su podjeljeni (4:4), a pitanje prvakinja odlučneno je u dvoboju parova u kojem su Čavjanke Nikol Belasić i Dora Fućak sve do kraja prijetile izjednačiti u toj igri s čime bi svojoj ekipi donijele pobjedonosni poen i finalnu seriju odvele u treći, odlučujući susret. No Puljanke Ria Vojković i Ermina Zemunović uspjele su obraniti prednost za veliku radost kluba s pulske Verude koji je državnu titulu preuzeo upravo od našeg najtrofejnijeg kluba svih vremena, peterostrukog prvaka i branitelja naslova Čavli ŠB.

Pehari u zasluženim rukama
Pehari u zasluženim rukama

 

MVP finalne serije svakako je naša najbolja boćarica svih vremena iz redova pulske ekipe Nives Jelovica koja je u dva susreta u ukupno šest nastupa ostvarila sve pobjede.  

MVP finalne serije
MVP finalne serije

 

Pula je tako već u prvoj sezoni maksimalno naplatila dolazak u svoju sredinu dvije ponajbolje hrvatske boćarice, reprezentativke Nives Jelovica i Ria Vojković, te je državna titula prvi puta u povijesti stigla na jug Istre.

Prvi naslov prvakinja Hrvatske za Pulu osvojila je ekipa u sastavu: Ermina Zemunović (kapetanica), Nives Jelovica, Ria Vojković, Gordana Rupena Stančić, Ana Stančić, Ljiljana Bolić, Jasma Božić, Lidija Đurković, Gordana Gašperov, Jolanta Gozdan, Ruža Itrić, Marija Jambrošić i Vesna Fabijan (ujedno i predsjednica kluba). Voditelj Suad Zemunović.

Puljanke u nastavku godine očekuju međunarodne obveze, od 12. do 14. svibnja biti će domaćinke jednog od polufinalnih turnira ABC regionalne lige, a 29. rujna i 1. listopada nastupiti će i u Beogradu na turniru europskog Kupa prvakinja.

Ovosezonske finalistice doigravanja
Ovosezonske finalistice doigravanja
Kapetanici Pule prijelazni pehar predaje predsjednik HBS-a Denis Peršić
Kapetanici Pule prijelazni pehar predaje predsjednik HBS-a Denis Peršić
Zlatna medalja za voditelja ekipe Pule Suada Zemunovića
Zlatna medalja za voditelja ekipe Pule Suada Zemunovića
Natrag