Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

1. Zimski trofej u Francuskoj

Hrvatski reprezentativci nisu uspjeli izboriti borbu za najviše plasmane na 1. Zimskom trofeju (Winter Trophy) novom svjetskom pozivnom elitnom turniru koji je u subotu i nedjelju, 14. i 15, siječnja 2023. odigran u francuskom Fontaineu, predgrađu Grenoblea, a koji je u službenom kalendaru FIB-e zamijenio dosadašnji Trofej "Charles Beraudier" s kojim se gotovo 40 godina u Lyonu otvarala međunarodna boćarska sezona.

Hrvatska na Zimskom trofeju
Hrvatska na Zimskom trofeju

 

Na turniru na kojem se natjecalo 16 muških i osam ženskih parova, te po šest boćarica i boćara u brzinskom izbijanju iz Italije, Slovenije, Monaka, Turske, Hrvatske i Francuske, od hrvatskih predstavnika najuspješniji su u parovima bili Puljanin Goran Percan (Vargon, Rijeka), Duje Pirić (Naklice, Omiš) i Luka Kukuljan (Marinići) koji su u natjecanju po skupinama ostvarili dvije pobjede te su se plasirali u četvrtfinale u kojem su zaustavljeni.

Nives Jelovica (Pula) i Carrolina Bajrić (Čavle ŠB) su na ženskom turniru parova u natjecanju po skupinama upisale dva poraza, te se nisu uspjele plasirati u polufinale.

U natjecanju u brzinskom izbijanju Bajrić i Kukuljan u kvalifikacijskim serijama nisu ostvarili konkurentne rezultate za plasman u polufinale. 

U muškoj konkurenciji parova turnir su osvojili nekadašnji svjetski i europski prvaci, Slovenci Davor Janžič i Dejan Tonejc, a u ženskoj konkurenciji parova aktualne svjetske prvakinje i europske viceprvakinje Talijanke Valentina Basei i Francesca Carlini.

U finalu muškog brzinskog izbijanja je aktualni svjetski i europski prvak, Francuz Alexandre Chirat pobijedio nekadašnjeg svjetskog prvaka, Slovenca Anže Petriča 48(50):46(48), dok je u finalu ženskog brzinskog izbijanja aktualna europska prvakinja i svjetska viceprvakinja Turkinja Inci Ece Özturk kao i u finalu prošlogodišnjeg Europskog prvenstva u Ljubljani savladala Francuskinju Ophelie Armanet 42(47):40(45). 

Natrag