Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Prvi Zimski trofej u Francuskoj

Gotovo 40 godine se službena međunarodna boćarska sezona otvarala drugi vikend u siječnju u francuskom Lyonu memorijalnim Trofejem "Charles Beraudier", jednom od najjačih svjetskih pozivnih turnira u parovima. No, nakon što je 2020. godine održano posljednje izdanje taj je turnir otišao u povijest.

Njegovo mjesto od ove će godine zauzeti novi svijetski elitni pozivni turnir, Zimski trofej (Winter Trophy), koji će se u subotu i nedjelju, 14. i 15. siječnja 2023. odigrati u francuskom Fontaineu, predgrađu Grenobla.

Za razliku od Trofeja "Beraudier" na Zimskom trofeju će pored boćara nastupati i boćarice, a osim parova natjecanje će se odvijati i u brzinskom izbijanju. Na turniru će nastupiti 16 muških i osam ženskih ekipa u parovima, te po šest boćarica i boćara u brzinskom izbijanju iz Italije, Slovenije, Monaka, Turske, Hrvatske i Francuske.

Hrvatsku će na premijernom izadanju ovog elitnog natjecanja u ženskom dijelu turnira predstavljati i jedna boćarica Pule, Nives Jelovica, uz Carrolinu Bajrić iz Čavli ŠB:

Carrolina Bajrić i Nives Jelovica
Carrolina Bajrić i Nives Jelovica

 

Prvotno je bilo predviđeno da u satavu naše ženske reprezentacije bude još jedna boćarica pulskog kluba, Ria Vojković, koja je međutim morala otazati nastup zbog fakultetskih obveza.

Kako snažna konkurencija očekuje Nives i Carrolinu u Francuskoj najbolje govore imena sudionica Zimskog trofeja. U prvom dijelu turnira parova boćarice će se natjecati u dvije skupine, a hrvatski par je u skupini s reprezentacijom Italije za koju će igrati aktualne svjetske prvakinje i europske viceprvakinje Valentina Basei i Francesca Carlini, te sa francuskim parom kojeg čine dvije igračice s titulom svjetske prvakinje, Sesilia Mailheako i Coralie Rives, uz još jedan francuski par.

U drugoj skupini su aktualne europske prvakinje u parovima, turske sestre Inci Ece i Bukhet Özturk, reprezentacija Francuske koju činie tri igračice s naslovom europske prvakinje, Pauine Gouilloud, Valerie Maugiron i Ophelie Armanet, brončane sa zadnjeg Svjetskog prvenstva iz talijanskog Alassia 2021. Slovenka Tadeja Petrič i Polona Premru, uz još jedan francuski par.

S obzirom na to da je Hrvatski boćarski savez odlučio ne odgađati susrete 5. kola Super HBL koji se igraju u subotu, 14. siječnja 2023. u muškom dijelu Zimskog trofeja nastupiti će hrvatska reprezentacija sastavljena od igrača koji ne igraju u superligaškim klubovima. Hrvatsku će stoga u Fontaineu predstavljati Puljanin Goran Percan koji igra za riječki Vargon, Duje Pirić iz omiških Naklica i Luka Kukuljan iz Marinića.

Na turniru će u sastavu francuske momčadi Balaruc nastupiti i Marko Beaković, nekadašnji hrvatski reprezentativac i član Trio Buzeta, Istre Poreč i Pule.

Prijenosi na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=P1a02jP1ozM

 

SATNICA:

Subota, 14. siječnja 2023.

 

Natrag