Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Istarska boćarska 2022. godina

I tijekom 2022. godine vrlo zapaženu ulogu, kako na međunarodnim, tako i domaćin natjecanjima, imali su istarski klubovi kolektivno i njihovi članovi pojedinačno.

Prema ostvarenim rezultatima perjanice istarskog boćanja svakako su bile reprezentativke Nives Jelovica i Ria Vojković, osvajačice medalja se službenih velikih međunarodnih natjecanja, te aktualni viceprvak Europe, Boćarski klub Istra Poreč.

Ria Vojković i Nives Jelovica
Ria Vojković i Nives Jelovica
Boćari Istre Poreč - viceprvaci Europe
Boćari Istre Poreč - viceprvaci Europe

 

Na Europskom prvenstvu održanom u rujnu u Ljubljani Jelovica je osvojila srebrnu medalju u bližanju i izbijanju u krug i brončanu u parovima zajedno s Nikol Belasić (ex djevojačko Marelja Bošnjak), dok se Vojković okitila brončanim odličjem u štafetnom izbijanju zajedno s Carrolinom Bajrić. Na Svjetskim igrama neolimpijskog sportova i disciplina, održanim ljetos u američkom Birminghamu, Jelovica je osvojila zlatnu kolajnu u preciznom izbijanju, a Vojković srebrnu u brzinskom izbijanju. Na Mediteranskim igrama održanim također ljetos u alžirskom Oranu Vojković je osvojila srebro u brzinskom izbijanju.

Ria Vojković i Nives Jelovica u Birminghamu (SAD)
Ria Vojković i Nives Jelovica u Birminghamu (SAD)

 

Impresivan je bio program prošlogodišnjih nastupa Vojković koja je, pored svakotjednih domaćih nastupa, sudjelovala na natjecanjima, u Oranu (Alžir), Birminghamu (SAD), Monte Carlu (Monako), te u po dva navrat u Beogradu (Srbija), Francuskoj i Sloveniji.

Jelovica i Vojković su ljetos u prijelaznom roku promijenile i hijerarhiju klupske kvalitete u hrvatskom ženskom boćanju jer su nakon zajedno tri sezone provedene u Labinu, tijekom kojih su osvojile tri naslova ekipnih prvakinja Hrvatske, prešle u redove Pule (ex Nova Veruda) s kojom u tekućoj sezoni također ciljaju na državnu titulu.

Što se prvenstava Hrvatske po disciplinama tiče boćarice Pule osvojile su u 2022. deset medalja. Vojković dvije zlatne u krugovima i brzinskom izbijanju, te jednu brončanu u disciplini pojedinačno klasično, Jelovica i Zemunović zajedno zlatnu u parovima, Jelovica i Stančić zajedno srebrnu u štafetnom izbijanju, Jelovica brončane u krugovima i brzinskm izbijanju, Stančić srebrnu u preciznom izbijanju, Stančić i Jasna Božić brončanu u parovima, te Zemunović brončanu u preciznom izbijanju.

Vojković je u 2022. popravila i vlastiti hrvatski rekord u brzinskom izbijanju koji sada iznosi 38 pogodaka iz 39 izbačaja.

Nives Jelovica i Emina Zemunović, Pula
Nives Jelovica i Emina Zemunović, Pula

 

 

Istri Poreč je 2022. godina bila najuspješnija u povijesti što se međunarodnih dosega tiče. Porečani su tijekom godine igrali čak tri finala završnih turnira, ali su i sva tri izgubili. Prvo su proljetos u svojoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože stigli do finala doigravanja Super HBL u kojem su poraženi od sada dvostrukog uzastopnog prvaka Hrvatske, Bistona iz Baške Vode. Potom su jesenas u Beogradu stigli i do finala završnog turnira prve sezone neformalne regionalne lige koje su izgubili od najtrofejnijeg slovenskog kluba svih vremena, Trate iz Škofja Loke. Na koncu su na Final Fouru, ponovno u svom Velom Joži, po prvi puta u svojoj povijesti stigli i do finala europskog Kupa prvaka nakon što su u polufinalu pobijedili Bistona. No u finalu je za porečke boćare nepremostiva prepreka bio sada već trostruki europski prvak, francuski Saint Vulbas.

Istra Poreč - viceprvak Hrvatske
Istra Poreč - viceprvak Hrvatske

 

Još je jedna istarska momčad u 2022. ostvarila zapažen rezultat, boćari Pazina koji su u temeljnom dijelu Super HBL zauzeli treće mjesto s čime su ponovili najveću domaći klupski uspjeh u povijesti (treći su bili i u sezoni 2012/13.). Pazinjani su se time plasirali na završni turnir Super HBL i u Poreču u polufinalu s domaćom Istrom Poreč odigrali neodlučeno 13:13, ali su se porečki boćari plasirali u finale temeljem boljeg plasmana u temeljnom dijelu lige u kojem su bili drugoplasirani.

Boćari Pazina - polufinalisti završnog turnira Super HBL
Boćari Pazina - polufinalisti završnog turnira Super HBL

 

U Hrvatskoj ženskoj ligi boćarice Labina su nakon tri uzastopna odnosno ukupno četiri naslova državnih prvakinja i 2022. stigle do finala doigravanja u kojem su u dva susreta od njih bolje bile Čavle ŠB.

 

U muškoj konkurenciji na svjetskim prvenstvima niti u jednom dobnom uzrastu istarski klubovi u 2022. godini nisu imali svojih predstavnika, ali su ih trebali imati. Na seniorskom SP-u u turskom Mersinu trebao je nastupiti Bruno Kraljić iz Istre Poreč u štafeti zajedno s Marinom Milićevićem (Biston). No, uoči samog SP-a Kraljić je bio primoran otkazati nastup iz obiteljskih razloga.

Istarsko boćanje je ipak na SP-u u Turskoj imalo svog predstavnika s obzirom na to da je prvi puta na dužnosti pomoćnika novog izbornika Vjekoskava Matetića na jednom velikom međunarodnom natjecanju sudjelovao Valter Ivančić. Hrvatski boćari na tom su prvenstvu osvojili po dvije zlatne i brončane medalje, izborili još jedno četvrtfinale, te su po vrijednosti osvojenih medalja zauzeli drugo mjesto, iza Francuske.

Hrvatska reprezentacija na SP u Turskoj
Hrvatska reprezentacija na SP u Turskoj

 

Nažalost, na SP-u za mlađe seniore (U-23) i juniore (U-18) istarski klubovi drugu godinu za redom nisu imali svojih predstavnika, što ne znači da u francuskom Montbrisonu, u kojem je 2022. održana svjetska smotra za mlade nije bilo boćara poteklih u Istri. U juniorskoj konkurenciji u sastavu reprezentacije je debitirao Čepljan Ivan Načinović (Vargon, Rijeka) koji je osvojio brončanu medalju u parovima zajedno sa Žarkom Jerčinovićem (Drivenik, Općina Vinodolska). U mlađesenirskoj reprezentaciji je nastupio Cerovljan Filip Matijašić koji je u štafeti zajedno s Karlom Šabanom (Sveti Jakov, Jadranovo) stigao do četvrtfinala.

Žarko Jerčinović i Ivan Načinović
Žarko Jerčinović i Ivan Načinović

 

Na SP-u za mlade je na dužnosti mlađeseniorskog izbornika debitirao Dražen Puniš i pod njegovim su vodstvom reprezentativci osvojili dvije zlatne i jednu srebrnu medalju, te izborili još dva četvrtfinala. Time su na SP-u po vrijednosti osvojenih medalja u poretku zemalja hrvatski mlađi seniori zauzeli drugo mjesto iza Slovenije.

Hrvatska reprezentacija na SP-u za mlade u Francuskoj
Hrvatska reprezentacija na SP-u za mlade u Francuskoj

 

Istarsko klupsko boćanje je u tekućoj ligaškoj sezoni 2022/23. dobilo jednog pravog svjetskog dragulja, Crnogorca Graciju Stjepčevića koji je pristupio Puli. Stjepčević je ove godine na seniorskom Svjetskom prvenstvu u turskom Mersinu osvojio prvu povijesnu medalju za Crnu Goru u brzinskom izbijanju, brončanu. Na tom je prvenstvu Gracija izjednačio juniorski (do 18 godina) svjetski rekored u brzinskom izbijanju (47/49). Na juniorskom SP-u u francuskom Montbrisonu Stjepčević je osvojio čak tri medalje, zlatnu u brzinskom izbijanju, srebrnu u štafetnom izbijanju i brončanu u preciznom izbijanju.

 

Prvenstva Hrvatske po disciplinama za seniore koja su odigrana u Zagrebu gotovo da nisu izazvala nikakav interes istarskih boćara. Nastupila su naime samo trojica članova porečkih Špadića, odnosno Steven Benolić i Ivan Poropat u parovima, te Igor Vretenar u disciplinama pojedinačno klasično i precizno izbijanje. Benolić i Poropat su u parovima osvojili brončane medalje.

Steven Benolić i Ivan Poropat, Špadići
Steven Benolić i Ivan Poropat, Špadići
 

 

Istarski juniori osvojili su jednu srebrnu i pet brončanih medalja na PH koje je u odličnoj organizaciji domaćeg kluba odigrano u Ročkom Polju. Juniorski viceprvak Hrvatske u disciplini pojedinačno klasično posao je Simon Kajin iz Vrha.

Osvajači medalja na juniorskom PH u disciplini pojedinačno klasično
Osvajači medalja na juniorskom PH u disciplini pojedinačno klasično

 

Na PH za juniorke, održanom u Crikvenici, istarske boćarice osvojile su jedno srebro i tri bronce. Juniorske viceprvakinje Hrvatske u parovima postale su Antonija Pastorčić i Lorna Klarić, boćarice Pazina.

Osvajačice medalja na PH za juniorke u parovima
Osvajačice medalja na PH za juniorke u parovima

 

Nažalost, ni na kadetskom PH koje je održano u Jadranovu mladi istarski boćari nisu uspjeli osvojiti naslov prvaka Hrvatske, već čak šest brončanih odličja, a s po dvije kolajne okitili su se Manuel Peršić iz Vodnjana i Tino Majcan iz Pazina.

Manuel Peršić i Tino Majcan
Manuel Peršić i Tino Majcan

 

U Pazinu je održano prvo mlađekadetsko (U-12) PH. Na tom su se natjecanju mladi istarski boćari okitili s čak dva zlata, tri srebra i četiri bronce. Prvaci Hrvatske postali su Erik Babić iz Pazina samostalno u disciplini pojedinačno klasično, te Matija Nadenić iz Svetvinčenta i Erik Babić u parovima.

Matija Nadenić i Erik Babić
Matija Nadenić i Erik Babić

 

Denis Peršić, predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza na izbornom je kongresu međunarodne raffa konfederacije (CBI), održanom jesenas tijekom SP-a u turskom Mersinu, izabran za člana Izvršnog odbora.

Novi IO svjetske raffa konfederacije
Novi IO svjetske raffa konfederacije

 

I tijekom 2022. godine ostali smo, nažalost, bez nekoliko dugogodišnjih istarskih boćarskih aktivista, između ostalih i bez nekadašnjeg predsjednika Istarskog boćarskog saveza Nadana Flega koji je preminuo u 72. godini života.

Nadan Flego
Nadan Flego
Natrag