Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Kreće nova sezna Super HBL

Zbog iznimno bogatog kalendara međunarodnih akivnosti ove jeseni, nova sezone najelitnijeg ligaškog razreda Hrvaskoj, Super HBL, kreće nikad kasnije, u subotu, 19. studenog, manje od mjesec i pol dana od kraja 2022. godine, zbog čega će se u tekućoj godini odigrati svega četiri kola, dok će se ostatak natjecanja igrati u prvoj polovici sljedeće, 2023. godine, sve do 6. svibnja.

No, istarski klubovi će igrom slučaja odmarati još tjedan dana i krenuti u natjecanje od 2. kola, 26. studenog jer su zbog reprezentaivnih nastupa Brune Kraljića (Istra Poreč) i Luke Gašpara (Zrinjevac, Zagreb) odgođeni susreti 1. kola Istra Poreč - Pula i Zrinjevac - Pazin koji će se odigrati 7. siječnja.

Stoga će za ljubitelje boćanja s najvećeg hrvatskog poluotoka prvensvo umjesto isarskim derbijem između Porečana i Puljana biti otvoreno drugim istarskim derbijem, između Pazinjana i Porečana koji će se odigrati u dvorani pazinskog Boćarskog centra "Aleksandar Anzur" 26. studenog, kada će pulski klub ugostiti aktualnog i dvostrukog prvaka Hrvatske, Biston iz Baške Vode.

Detalj s prošlosezonskog polufinala završnog turnira Istra Poreč - Pazin
Detalj s prošlosezonskog polufinala završnog turnira Istra Poreč - Pazin

 

Kako je Hrvatski boćarski savez odlučio maksimalno koncentrirati kvalitetu u najelitnijem ligaškom razredu, tako će od ove sezone umjesto do sada uobičajenih deset, Super HBL brojai svega osam momčadi, nikad manje u povijesti. U odnosu na prošlu seznu u ligi više nema riječkog Vargona, Marinića i sinjskog Otoka, dok je novajlija u ligi i nova perijancia primorskog boćanja Sveti Jakov iz Jadranova kraj Crikvenice, kojeg predvodi aktualni seniorski i mlađeseniorski svjetski prvak u parovima Karlo Šaban, uz kojeg su mu glavna snaga trojica osvajača medalja s ovogodišnjeg juniorskog Svjetskog prvenstva, Žarko Jerčinović, Filip Klarić i Lovro Šipek. Jakovari će svoje domaće susrete igrati na riječkoj Podvežici.

Promjenjen je i sustav natjecanja pa se tako prvak Hrvatske više neće dobijati na završnom turniru četiri najbolja kluba nakon ligaškog dijela prvenstva. Ove sezone, nakon odigranih 14 kola temeljnog dijela prvenstva, četiri najbolje momčadi nastaviti će natjecanje u Ligi za prvaka, a preostale čeiri u Ligi za ostanak. U Ligu za prvaka i Ligu za ostanak klubovi će prijenijeti dotadašnji učinak iz međusobnih susreta s klubovima s kojima će se nastaviti natjecati u tim ligama. Prema ovom sustavu natjecanja zajamčeno je da će se četiri najbolje momčadi u sezoni međusobno sastati čak četiri puta.

No, što se pak ispadanja tiče iz ovako male lige od svega osam sudionika na kraju sezone izravno će ispasti čak dva kluba što je u kontradikciji sa tumačenjem da se liga smanjila sa deset na osam sudionika zbog koncentracije kvalitete.

Istarska županija ove će sezone imati najveći broj, tri kluba u Super HBL. Aktualni viceprvak Europe i Hrvatske Istra Poreč u sezonu ulazi sa cijelim prošlosezonskim igračim kadrom koji je nadopunio iz ispalog Vargona pristigli iskusni Roland Marčelja, nekadašnji dugogodišnji reprezentativni kapetan. Došlo je i do promjene na klupi porečkog superligaša na kojoj je na mjestu trenera Dražena Puniša zamijenio Milan Celija, nekadašnji klupski prvotimac i dugogodišnji uspješni izbornik hrvatske reprezentacije. Očekivanja su da će od istarskih predstavnika Porečani biti glavni konkureni Bistonu za naslov.

Pazin, koji se prošle sezone plasirao na Final Four i osvajanjem trećeg mjesta ponovio svoj najveći uspjeh u povijesti kluba, je također zadržao prošlosezonsku okosnicu momčadi na okupu u koju se nakon sezone igranja u buzetskoj Selca Bračani vratio iskusni Robert Sergo, a iz Svetvinčenta je stigao i mladi Marin Cetina.

Pulu, prvaka Hrvatske od prije dvije godine, je pak nakon svega sezone napustio brzinac Nikola Kapitanović koji se vratio u dugopoljski Sokol Orbico. No, na jug Istre je stigao mladi Crnogorac Gracija Stjepčević, dosadašnji član Palme iz Tivta, koji je na ovogodišnjem juniorskom SP-u osvojio tri medalje i postao juniorski svjetski prvak u brzinskom izbijanju, dok je na seniorskom SP-u u brzinskom izbijanju osvojio prvu medalju za Crnu Goru u povijesti u toj disciplini, brončanu, uz izjednačavanje juniorskog svjetskog rekoreda (47/49).

Gracija Stjepčević, Pula
Gracija Stjepčević, Pula

 

Što se klubova iz ostalih dijelova Hrvatske tiče Bistona će i ove sezone u obranu titule predvoditi njegova tri najjača reprezentativna aduta, Marino Milićević, te braća Marin i Pero Ćubala. No klub iz Baške Vode je pred sezonu ostao bez nekadašnjeg europskog prvaka u disciplini pojedinačno klasično i svjetskog viceprvaka u parovima Ante Grančića koji se nakon dvije sezone vratio u Sokol Orbico te iskusnog Mira Mihaljevića.

Natrag