Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Završeno Svjetsko prvenstvo u turskom Mersinu

Hrvatski reprezentativci osvojili su ukupno pet medalja na zajedničkom Svjetskom prvenstvu u volo i raffa boćanju koje se od utorka do subote, 1. do 5. studenog 2022. održavalo u turskom Mersinu.

U volo boćanju zlatne medalje osvojili su Marin Ćubela i Karlo Šaban u parovima, te Pero Ćubela u bližanju i izbijanju u krug, dok su brončane medalje zaslužili Marin Ćubela u disciplini pojedinačno klasično i Marino Milićević u brzinskom izbijanju.

Hrvatska u Mersinu
Hrvatska u Mersinu

 

U raffa boćanju prvu povijesnu seniorsku medalju na SP-u je osvojila Ana Juginović (Naklice, Omiš), u preciznom izbijanju, brončanu, u disciplini u kojoj je ove godine postala i juniorska svjetska prvakinja na SP-u u Rimu.

Prema vrijednosti osvojenih medalja, u konkurenciji 27 zemalja, Hrvatska je zauzela drugo mjesto iza Francuske koja je uz također dva zlata osvojila jednu broncu više.

Učinak hrvatske volo reprezentacije na SP-u u Turskoj:

Zlato Marin Ćubela (Biston) i Karlo Šaban (Sveti Jakov) - parovi

Zlato Pero Ćubela (Biston) - bližanje i izbijanje u krug

Bronca Marin Ćubela (Biston) - pojedinačno klasično

Bronca Marino Milićević (Biston) - brzinsko izbijanje

Četvrtfinale Marin Ćubela i Marino Milićević (Biston) - štafetno izbijanje

10. mjesto Pero Ćubela (Biston) - precizno izbijanje

Izbornik: Vjekoslav Matetić

Pomoćnik izbornika: Valter Ivančić

 

Na SP-u je u sastavu crnogorske reprezentacije nastupio i mladi Gracija Stjepčević, novi član Pule, koji je u Turskoj osvojio brončanu medalju u brzinskom izbijanju, prvu seniorsku medalju na SP za Crnu Goru u toj disciplini. Stjepčević, koji je prije samo tjedan dana na SP-u u francuskom Montbrisonu osvojio naslov juniorskog svjetskog prvaka u brzinskom izbijanju, je u Mersinu u četvrtfinalu s rezultatom 47/49 izjednačio juniorski svjetski rekored koji od ranije drže Slovenac Gašper Povh i Talijan Matteo Golfetto. Zajedno s Ilijom Belanom, s kojim je u štafetnom izbijanju na juniorskom SP-u osvojio naslov svjetskog viceprvaka, Stjepčević je nastupio i u Mersinu, gdje je crnogorska štafeta stigla do četvrtfinala. Stjepčević je u Turskoj nastupio i u disciplini pojedinačno klasično u kojoj se iz natjecanja po skupinama nije uspio plasirati u osminufinala.

Rezultati SP-a u Turskoj:

PAROVI

BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG - ZAVRŠNICA

BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG - SKUPINE

POJEDINAČNO KLASIČNO - ZAVRŠNICA

POJEDINAČNO KLASIČNO - SKUPINE

BRZINSKO IZBIJANJE

ŠTAFETNO IZBIJANJE

PRECIZNO IZBIJANJE

Natrag