Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Istarska boćarska 2021.

Nakon što je u 2020. pandemija koronavirusa u ogromnoj mjeri utjecala na svekoliki život na planeti, te zaustavila veći dio društvenog, pa tako i sportskog života, u 2021. sport, pa tako i boćanje su se ipak vratili uobičajenom godišnjem ritmu aktivnosti.

Održana je većina domaćih natjecanja, a nakon što ih 2020. nije bilo na scenu su se vratila međunarodna natjecanja. Povratkom natjecanja na scenu su se u zapaženim ulogama i s velikim uspjesima vratili i boćarice i boćari istarskih klubova.

Istarske perjanice u 2021. svakako su bili seniorski reprezentativci Ria Vojković (Labin) i Bruno Kraljić (Istra Poreč) osvajači medalja sa svjetskih prvenstava.

Ria Vojković i Bruno Kraljić
Ria Vojković i Bruno Kraljić

 

Vojković i Kraljić su se u francuskom Martiguestu zajedno okitili brončanom medaljom u mješovitim štafetama. Na tom prvenstvu su i dva puta postavljali novi hrvatski rekord (51/57, 52/57)

Ria je uz to u talijanskom Alassiu osvojila još dvije svjetske medalje, zlatnu zajedno s Marinom Ćubelom (Biston, Baška Voda) u mješovitim parovima i srebrnu zajedno s Carrolinom Bajrić (Čavle ŠB) u štafetnom izbijanju s čime je bila najuspješnija hrvatska predstavnica na tom natjecanju.

Vojković je 2021. postavila i novi hrvatski rekord u brzinskom izbijanju (36/40).

Hrvatsku žensku reprezentaciju i ove je godine s dužnosti izbornika uspješno vodio Labinjan Romano Grižančić a njegove odabranice su na ovogodišnjim svjetskim prvenstvima osvojile po jednu zlatnu i brončanu, te dvije srebrna medalja s čime je Hrvatska na svjetskim prvenstvima po uspješnosti bila druga ženska nacija, iza Italije i Francuske.

Romano Grižančić i Ria Vojković
Romano Grižančić i Ria Vojković

 

Nažalost, na mlađeseniorskim (do 23 god.) i juniorskim (do 18 god.) svjetskim prvenstvima Istra u 2021. nije imala svojih predstavnika.

Ekipno godinu su svakako obilježile boćarice Labina koje su osvojivši treći uzastopni naslov prvaka Hrvatske, odnosno četvrti u zadnjih pet godina, samo potvrdile da su trenutno najbolji ženski boćarski kolektiv u državi.

Boćarice Labina
Boćarice Labina

 

Na završnom turniru muške 1. HBL u Komiži na otoku Visu istarsko boćanje je imalo dva svoja predstavnika, Istru Poreč i Pulu. No oba kluba zaustavljena su u polufinalima, Porečani od riječkog Vargona, a Puljani od novog prvaka Hrvatske, Bistona iz Baške Vode.

U skraćenoj verziji europskog Kupa prvaka Pula se pobjedom nad crnogorskim Mainiem iz Budve na jednom od polufinalnih turnira plasirana na Final Four koji je po drugi puta u povijesti održan u Hrvatskoj, točnije u pulskoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda. No u polufinalu Puljane je zaustavio talijanski Gaglianico.

Na prvenstvima Hrvatske za seniorke briljirale su boćarice Labina Nives Jelovica, Ria Vojković i Vesna Tončinić koje su osvojile svih šest naslova prvakinja. Briljirala je Jelovica koja je osvojila pet zlatnim medalja, samostalno u disciplinama pojedinačno klasično, bližanje i izbijanje u krug, te precizno izbijanje, zajedno s Vojković u štafetnom izbijanju, a zajedno s Tončinić u parovima. Vojković je pak pripalo zlato u brzinskom izbijanju.

Nives Jelovica i Ria Vojković
Nives Jelovica i Ria Vojković

 

Na prvenstvu Hrvatske u parovima za seniore u Rijeci su Petar Barlian i Davor Jelovica (Pula) postali državni viceprvaci, a finale su izgubili od brončanog para s ovogodišnjeg SP, Marina MIlićevića i Pere Ćubele (Biston, Baška Voda).

Petar Barlian i Davor Jelovica
Petar Barlian i Davor Jelovica

 

Istarski juniori osvojili su dvije srebrne i tri brončane medalje na prvenstvu Hrvatske u Poreču, a naslove državnih viceprvaka osvojili su Luka Pastorčič i Samuel Majcan iz buzetskog Vrha u parovima, te Martin Štihović iz Lindara u preciznom izbijanju.

Luka Pastorčić, Martin Štihović i Samuel Majcan
Luka Pastorčić, Martin Štihović i Samuel Majcan

 

Na kadetskom prvenstvu Hrvatske mladi istarski boćari osvojili su po jednu zlatnu i srebrnu, te četiri brončane medalje, a naslovom državnih prvaka u parovima okitili su se braća Filip i Simon Kajin iz buzetskog Vrha.

Filip i Simon Kajin
Filip i Simon Kajin

 

Uspješni su u 2021. bili i istarski boćarski aktivisti pa je tako krajem godine na izbornoj sjednici Skupštine u Zagrebu Denis Peršić iz Boćarskog kluba Pula izabran za drugog predsjednika Hrvatskog boćarskog saveza iz Istre, nakon pokojnog Aleksandra Anzura koji je tu dužnost obnašao od 1997. do 2001. godine. Peršić je u 2021. izabran i za jednog od dopredsjednika FIB-e, također kao drugi hrvatski boćarski aktivis nakon Anzura na tako visokoj dužnosti, a izabran je i u Izvršni odbor FEB-e. Boris Nadenić je pak postao presjednik Sportske komisije FIB-e.

Boris Nadenić i Denis Peršić
Boris Nadenić i Denis Peršić

 

U godini 2021. ostali smo i bez nekoliko istaknutih članova istarske boćarske obitelji kao što su Edi Ritoša, Ivan Cerin, Uroš Nemarnik, Đuro Gnjidić, Ivan Pifar, Zorko Sergo i ostali kojim smo zahvalni za sve što su u povijesti učinili za istarsko boćanje.

Natrag