Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Svjetsko prvenstvo, Francuska, 14. - 18. 9.

Nakon što je u ponedjeljak, 13. rujna 2021. navečer održan ždrijeb, od utoraka do subote, 14. do 18. rujna će se u francuskom Martiguesu, gradu od 50-ak tisuća stanovnika kojeg nazivaju provansalska Venecija, 40-ak kilometara sjeverozapadno od Marseillea, održati prvi dio ovogodišnjeg boćarskog Svjetskog prvenstva.

Biti će to prva međunarodna boćarska manifestacija najvišeg svjetskog ranga nakon gotovo dvije godina pauze s obzirom na to da prošle godine zbog pandemije koronavirusa praktički nije bilo službenih međunarodnih boćarskih natjecanja.


U Martiguesu će se seniori natjecati u mješovitoj štafeti i muškom brzinskom izbijaju, mlađi seniori (U-23) u disciplinama pojedinačno klasično, parovi, te brzinsko i precizno izbijanje, dok će juniori (U-18) imati iste discipline kao i mlađi seniori izuzev brzinskog izbijanja umjesto kojeg će se natjecati u štafeti.

Hrvatsku će na SP-u predstavljati ukupno devet reprezentativaca, a od njih iz istarskih klubova dolaze seniori Ria Vojković (Labin) i Bruno Kraljić (Istra Poreč) čija ozljeda sa završnih priprema odigranih u riječkom boćarskom domu na Podvežici ipak na sreću nije teže prirode.

Bruno Kraljić, Istra Poreč
Bruno Kraljić, Istra Poreč
Ria Vojković, Labin
Ria Vojković, Labin

 

Uz njih Hrvatsku će predstavljati senior Marino Milićevia (Biston, Baška Voda), mlađii seniori Luka Gašpar (Zrinjevac, Zagreb), Ivan Čorić (Naklice, Omiš) i Karlo Šaban, te juniori Filip Klarić, Lovro Šipek (svi Sv. Jakov, Jadranovo) i Žarko Jerčinović (Drivenik, Općina Vinodolska). Prvotno je bilo planirano da u sastavu mlađeseniorske reprezentacije nastupi i Mateo Načinović (Istra Poreč) koji je međutim iz privatnih razloga izostao sa završnih priprema te je umjesto njega izbornik Vjeko Matetić u sastav reprezentacije uvrstio Čorića.

Vojković i Kraljić će u mix-štafeti nastojati najmanje ponoviti uspjeh Carroline Bajrić i Načinovića koji su prije tri godine u kineskom Jiaxingu osvojili broncu. Za Riu će nastup u Francuskoj, nakon po jednog SP-a i EP-a, biti treće veliko međunarodno natjecanje u karijeri. Bruno će pak nastupiti na tek drugom velikom natjecanju u seniorskoj karijeri, no sa zadnjeg SP-a iz turskog Mersina 2019. ima osvojeno brončano odličje u štafeti zajedno sa Darijanom Živolićem.


Milićević u karijeri, zajedno sa Leom Brnićem već ima osvojena dva naslova svjetskog prvaka u štafeti, dok je pojedinačno u brzinskom izbijanju na šest pozicija debitirao na prošlom EP u talijanskom Alassiu 2018 i osvojio brončanu kolajnu. Marino će sada u Francuskoj dobiti priliku nastupiti na prvom SP u brzinskom izbijanju na tri pozicije.

I u mlađeseniorskoj konkurenciji Hrvatska ima jake adute. Gašpar je od listopada prošle godine jedan od svjetskih rekordera u brzinskom izbijanju u tom uzrastu (49/49) i očekuje se da svoj potencijal iskaže i na SP-u. Šaban je bio juniorski svjetski prvak u disciplini pojedinačno klasično te se očekuje da istim putem nastavi i u mlađeseniorskom uzrastu, dok će Šaban i Čorić u paru nastojati otići korak više od Marina Ćubele i Načinovića koji su na prošlom SP-u ispali u četvrtfinalu. Od trojice juniora Šipek i Klarić već imaju bronce sa SP-a, a očekuje se da će im se ove godine u osvajanju medalja pridružiti i Jerčinović.

Hrvatska na SP

Seniori:
Ria Vojković (Labin) – mix štafete
Bruno Kraljić (Istra Poreč) – mix štafete
Marino Milićević (Biston) – brzinsko izbijanje

Mlađi seniori:
Karlo Šaban (Sv. Jakov) – pojedinačno i parovi
Ivan Čorić (Naklice) – parovi
Luka Gašpar (Zrinjevac) – brzinsko i precizno izbijanje

Juniori:
Filip Klarić (Sv. Jakov) – parovi, štafetno i precizno izbijanje
Lovro Šipek (Sv. Jakov) – pojedinačno i štafetno izbijanje
Žarko Jerčinović (Drivenik) – parovi

Raspored SP-a možete preuzeti OVDJE

Natrag