Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Počinje nova ligaška sezona

Ljetna pauza brzo je prošla uz nešo kvalifikacija, pokoji turnir, ljetnu ligu i početak nove ligaške sezone 2021/22. brzo je stigao, te će se od četvrtka, 2. rujna 2021. ponovno zakotrljati boće na brojnim istarskim (z)jogima.

Tako će u rujnu ponovno u pogonu biti čak 93 istarske ekipe koje će se natjecati u 14 liga na sedam razina natjecanja, od drugog ranga državnog natjecanja koji od sada nosti naziv 1. HBL sjever, pa sve do međugradsko-općinskih liga. Na odmoru će ostati još samo tri ekipa u muškoj Super HBL i dvije u Hrvaskoj ženskoj ligi čija prvenstva počinju u listopadu.

Predstojeća sezona će za većinu istarskih ekipa biti dodatno izazovna pogotovo što se borbe za ostanak tiče. Naime, za narednu sezonu 2022/23. najviši razred hrvaskog boćanja, Super HBL će se sa sadašnjih deset smanjiti na osam ekipa, dok će se odlukom Skupštine Istarskog boćarskog saveza 1. A IBL, 1. B IBL, 2. IBL sjever i 2. IBL jug smanjiti sa deseet na devet ekipa, da bi lige u konačnici od sezone 2023/24. brojale po osam ekipa.

Nakon što Funtana nije uspjela izboriti plasman u jedinstvenu Super HBL, u drugom razredu hrvaskog boćanja, 1. HBL sjever ponovno će se natjecati dvije isarske ekipe, uz Funtanjane i Labin koji je prošle sezone zauzeo vrlo visoko treće mjesto. Funanu je u odnosu na prošlu sezonu napustio Antonio Puniš koji se spustio u županijski rang natjecanja (Veleniki), ali se u klub iz superligaša Istre Poreč vratio Elvis Barbaro, dok su Labinjani na okupu zadržali kompletan prošloisezonski sastatv. Stoga od obje istarske ekipe u ovom rangu natjecanja možemo očekivati borbu za vrh. Funanjani u prvenstvo kreću na najdaljem mogućem gostovanju u Josipovcu kraj Osijeka kod Svetog Luke, dok Labinjani gostoju kod Lovrana.

Ponovo u dresu Funtane - Elvis Barbaro
Ponovo u dresu Funtane - Elvis Barbaro

 

Plasmanom Raše, aktualnog prvaka 1. A IBL u treći rang državnog natjecanja, 2. HBL zapad u tom će se rangu natjecanja predstojeće sezone natjecati čak sedam istarskih ekipa, uz tri s područja Primorja. Od istarskih ekipa prošle sezone trećeplasirani Lindar je ostao u istom sastavu, jednako kao i Umag, Svetvinčena, te Raša. Vodnjan je ostao bez dijela igrača, a Selca Brečana bez ponajboljeg prvotimca, Dina Jermaniša koji će u narednoj sezoni nositi dres porečkog prvoligaša. Pojačalo se jedino Ročko Polje u čije se redove vratio mlađeseniorski reprezentativac Vedran Glavić iz superligaša, riječkog Vargona.

Što se istarskih županijskih liga tiče 1. A IBL, 1. B IBL, 2. IBL sjeve i 2. IBL jug igrati će se po klasičnom dvostrukom ligaškom sustavu "svako sa svakim" u 18. kola, dok će se ekipe u 3. IBL sjever i 3. IBL jug kao i prošle sezone u prvom dijelu prvenstva natjecati u po dvije skupine nakon čega slijedi doigravanje za ukupnog prvaka sjevera i juga. Nova ekipa u natjecanju trećeligaša je pulska Veruda II.

U IBL susreti vikendom (subota i nedjelja) zaključno sa 12. rujna se igraju s početkom u 17.00 sati, a nakon toga s početkom u 16.00 sati, dok se susreti radnim danima (ponedjeljak - petak) igraju s početkom u 18.00 sati. Klubovi imaju mogućnost dogovoriti i neke druge satnice početka susreta.

Od subote, 4. rujna kreću i natjecanja u tri od četiri međugradsko-općinske lige, Poreč i Umag koji će nakon prvog dijela prvenstva odigrati i međusobni play off, te Buzet-Pazin, dok će im se klubovi iz lige Labinšine pridružiti od, 11. rujna.

Natrag