Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Boćanje približiti najmlađima

U Novigradu je održano zabavno sportsko događanje “Boćanje i igranje” s ciljem popularizacije i prenošenja ove igre na mlađe naraštaje.

 

Na novigradskom boćalištu i na platou pokraj Oš Rivarela događanje je privuklo ukupno 33 djevojčice i dječaka iz OŠ Rivarela i Talijanske osnovne škole, kojima su se pridružile i mlade novigradske gimnastičarke.

Djevojčice i dječaci su se, osim što su se okušali u boćanju, igrali, plesali, vježbali, navijali za svoje prijatelje i odlično se zabavili. Pobjednik mini natjecanja bio je Noa Andreašić.

Organizator događaja bio je Grad Novigrad dok su u suorganizaciji sudjelovali Boćarski klub Fameia Novigrad Cittanova, Ženski boćarski klub Novigrad Cittanova te Gymstars - klub za gimnastiku i sportsku rekreaciju. Događaj je održan u sklopu projekta Playful Paradigm "Igra kao instrument za inkluziju, zdravlje i održivost" iz programa URBACT sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u organizaciji Grada Novigrada.

Boćanje je odabrano kao tema jer je riječ o prastaroj pučkoj igri koja potječe još iz antičke Grčke, i stoljećima je prisutna na ovim prostorima. Hrvatski boćari već su niz godina u samom svjetskom vrhu, a riječ je o igri koja predstavlja vrijednu povijesnu ostavštinu. Stoga je nužno da se mlade generacije s njome upoznaju te da se kontinuirano ulaže u popularizaciju boćanja.

Jedan od demonstraora na događaju je bio i Goran Ritoša, koji je na Kineziološkom fakultetu diplomirao na temu boćnje, inače akivan igrač državnog trećeligaša Umaga.

Izvori. parentium.com. istriaterramagica.eu, regionalexpress.hr

Natrag