Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

1. HBL sjever - 12. kolo

Prava je šteta što gledatelji ne mogu prisustvovati susretima 1. HBL jer su, prema prikazanom u već nekoliko susreta unazad niz kola, mogli uživati u zaista kvalitetnom boćanju i do kraja neizvjesnim i uzbudljivim  ogledima. A završna dva ligaška kola koja su pred nama sportski su se samo poželjeti mogli i nude još niz zanimljivih dvoboja. Za sve ciljeve situacija je još uvijek sasvim otvorena. Tko će biti broj 1 za doigravanje i time se izravno plasirati u polufinale završnog turnira za naslov prvaka Hrvatske? Tko će zauzeti još dva mjesta u play offu? Tko će se izravno plasirati u buduću jedinstvenu Super HBL, a tko izboriti nastup u kvalifikacijama za ostanak u najvišem razredu hrvatskog boćanja? Svih osam klubova sjeverne skupine 1. HBL još uvijek je "u igri" za svoje ciljeve i moguće je da odgovore na sva pitanje nećemo znati do samoga kraja svih susreta posljednjeg, 14. kola, 27. ožujka.

Jedna od poslastica svakako je bio i derbi susret 12. kola u kojem je Istra Poreč na riječkoj Podvežici nakon preokreta pobijedila domaći Vargon s tijesnih 14:12 i time praktički potvrdila broj 1 za doigravanje jer je Puli, koja je iznenađujuće izgubila od Funtane, dva kola prije kraja pobjegla na velikih šest bodova prednosti.

Mateo Načinović (lijevo) i trener Istre Poreč Dražen Puniš. Foto: Manuel Paljuh.
Mateo Načinović (lijevo) i trener Istre Poreč Dražen Puniš. Foto: Manuel Paljuh.

 

Loše otvaranje derbija koštalo je Porečane činjenice da su nakon prve faze ogleda zaostajali sa 7:1. Ni nakon brzinskog izbijanja situacija se, što se tiče ukupnog rezultata nije mijenjala (9:3), uz činjenicu da se prebacivanje glavnih brzinaca obje momčadi sa brzinskog na šest pozicija na brzinsko na tri pozicije više isplatio treneru Riječana Čedi Vukeliću s obzirom na to da je uz obostrano odlične rezultate Pazinjan Benjamin Guštin pobijedio Brunu Kraljića (45:43) i nanio mu prvi poraz u brzinskom izbijanju ove sezone. I nakon preciznog izbijanja ostala je prednost od šest poena na stranu domaćina (11:5), da bi Porečani zaostatak uspjeli smanjiti dobivši štafetno izbijanje sa izvrsnih 57 pogodaka iz 59 izbačaja Brune Kraljića i Matea Načinovića.

Ušlo se stoga u završnu seriju igara s vodstvom Vargona 11:7, a kako se završnica razvijala činilo se da će sva tri boda ostati na Podvežici. Trojka gostiju je doduše dominirala protiv svojih domaćina i nakon sat vremena igre trijufirala sa 13:6. No, u tom je trenutku par Vargona vodio 8:6, a u pojedinačnim klasičnim igrama Benjamin Guštin protiv Vedrana Špelića 7:6, a Roland Marčelja protiv Matea Načinovića 7:4. No do pred sam kraj i istek vremena je par Porečana uspio povesti 9:8, Špelić i Guština su bili poravnati 8:8, ali je Načinović i dalje zaostajao za Marčeljom 8:6. Potom je prvo Špelić sa dva završna pogodka dobio Guština 9:8, potom je Nenad Tadić pogodio balina za očuvanje prenosti para 9:8 s čime je Istra ukupno imala najmanje izjednačen rezultat (13:13), da bi na koncu Načinović sa dvije izvrsno bližane boće remizirao s Marčeljom (8:8) i donio ukupnu pobjedu Istri 14:12 za veliko slavlje gostiju.

Tadić i Načinović su predvodili Istru do pobjede, svaki sa sudjelovanjem u osvajanju pet poena, Kraljić je dodao četiri poena.

Za senzaciju prvenstva pobrinula se Funtana koja je s pozicije posljednje plasirane momčadi sjeverne skupine u porečkoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože s 14:12 pobijedia aktualnog prvaka Hrvatske Pulu. Funtanjani su time sebe doveli u borbu za šesto mjesto koje vodi u kvalifikacije za jedinstvenu Super HBL, dok su Puljanima potpuno poremetili planove, te oni sada u posljednja dva kola prvenstveno moraju braniti pozicije za play off od Vargona i zagrebačkog Zrinjevca.

Pula je u Poreču nakon štafeta čak i vodila 10:8 no izvrsni Funtananji su u završnici dobili tri od ukupno četiri igre i proslavili veliku neočekivanu pobjedu. Sudeći prema krajnjim rezultatima pitanje pobjednika se lomilo u zadnjem paru u kojem su Antonio Puniš i Mirko Perhat sa tijesnih ali slatikih 7:6 pobjedili Darijana Živolića i Deaka Ikića. Upravo je Puniš bio briljantan u redovima pobjednika, sudjelovavši u osvajanju čak osam poena, dok je iskusni Perhat dodao dvije pobjede. No u redovima Funtane čak je sedam igrača sudjelovalo u osvajanju poena. Kod Pule, tri je pojedinačne pobjede ostvario izvrsni Petar Barlian čijih je vrhunskih 29 punata u bližanju i izbijanju u krug, te 28 punata u preciznom izbijanju na koncu ostalo nevalorizirano. Darijan Živolić je također sudjelovao u osvajanju šest poena za goste.

Skinuli skalp prvaku - boćari Funtane. Foto: Facebook.
Skinuli skalp prvaku - boćari Funtane. Foto: Facebook.

 

Kompletni Pazin je s vrlo važnom domaćom pobjedom nad Kukuljanovim 18:8 napravio veliki korak ka osiguranju petog mjesta i izravnom ostanku u najvišem razredu hrvatskog boćanja. Ulazak Pazinjana s 10:8 u završnu seriju igara nudio je neizvjesnost pred završnicu, ali su domaćini bili na visini zadatka kada je to bilo najpotrebnije, ostvarili sve četiri pobjede u završnici i zasluženo slavili.

 

Što se završna dva kola tiče Istra Poreč je već sada gotovo osigurala poziciju broj 1 za doigravanje. Teorijski, Porečani da bi bili prvi na prvenstvenoj ljestvici nakon ligaškog dijela prvenstva u velikom derbiju sljedećeg kola, kojeg u svom Velom Joži igraju s Pulom, od aktualnog državnog prvaka mogu i izgubiti sa najviše 16:10  i sa zaostatkom manjim od 20 punta, s obzirom na to da je Istra s tolikim rezultatom slavila pojedu nad Puljanima u njihovom prvom susretu u pulskoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda. U tom slučaju bi susret zadnjeg kola između Porečana i Funtanjana za Istru bio nebitan.

Pula do broja 1 za play off može samo ako u subutu u derbiju u Velom Joži dobije Istru Poreč s najmanje 16:10 i sa više od 20 punata prednosti, te ako u derbiju posljednjeg kola kod kuće dobije i Zagrepčane uz uvjet da Porečani u tom istom kolu izgube od Funtanjana. Stoga je realnije važnija preokupacija Puljana kako potvrditi mjesto u doigravanju. Za to je aktualnom prvaku, bez da ovisi o ostalim susretima, iz sljedeća dva kola potrebna jedna pobjeda, mada u povoljnom raspletu ostalih susreta u play off može i s oba poraza.

Pazin s jednom pobjedom u sljedeća dva kola, riješava pitanje svog izravnog plasmana u jedinstvenu Super HBL. Pazinjani se stoga nadaju da će to pitanje skinuti s "dnevnog reda" već u sljedećem kolu kada će ugostiti Funtanu, jer ne bi valjalo da status moraju spašavati u zadnjem kolu kada gostiju u Marinićima.

Funtani pak u sljedećem kolu treba pobjeda na gostovanju u Pazinu da bi ostala "u igri" za najmanje šesto mjesto koje donosi kvalifikacije za ostanak u najvišem razredu hrvatskog boćanja.

 

Natrag