Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Zaostali susreti 5. kola 1. HBL sjever

Na isti način kako su odigrali cijeli jesenski dio sezone, boćari Istre Poreč nastavili su i u prvom službenom susretu u novoj, 2021. godini - pobjedom.

U zaostalom susretu 5. kola Prve HBL sjever Porečani su u svojoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože rezultatom 19:7 u derbiju savladali riječki Vargon, upisali drugu veliku pobjedu sezone, odnosno već šestu pobjedu u isto toliko odigranih susreta u tekućem prvenstvu, koja ih je učvrstila na vodećem mjestu prvenstvene ljestvice.

Detalj sa susreta Istra Poreč - Vargon. Foto: Facebook
Detalj sa susreta Istra Poreč - Vargon. Foto: Facebook

 

No krajnji rezultat derbija ne otkriva koliko je to tvrd i neizvjesan susret bio u svojoj prvoj fazi, te u preciznom izbijanju. Domaćini su poveli 5:3 nakon prve faze u kojoj je samo porečka trojka iskazala rezultatsku nadmoć nad riječkim suparnicima, dok se krajnji rezultat u ostale tri igre riješavao posljednjim boćama. Ivan Lukšić je u disciplini pojedinačno klasično u zadnjoj turi obranio vodstvo 8:6 protiv Joška Buterina, Nenad Tadić je pogotkom balina zadnjom boćom stigao do poravnanja 26:26 protiv Rolanda Marčelje u bližanju i izbijanju u krug, dok su Riječani Davor Jelovica i Sandro Gulja u parovima tek u zadnjoj turi, u koju se ušlo poravnatog rezultata 6:6 stigli do pobjedonosnog punat protiv Elvisa Smolice i Matea Načinovića.

Nakon što je Bruno Kraljić očekivano u brzinskom izbijanju na šest pozcijia, sa odličnih 45 pogotaka bilo uvjerljiv protiv Vedrana Glavića, za goste je na ukupan rezultat 7:5 smanjio Pazinjan Benjamin Guštin pobijedivši u brzinskom izbijanju na tri pozicije Načinovića.

I onda je stiglo precizno izbijanje u kojem su domaćini s oba slavlja doveli sebe pred sama vrata ukupne pobjede. Zanimljivo je da su od zadnja četiri balina pogođena čak tri. Marčelja je pogotkom balina izjednačio rezultat protiv Vedrana Špelića na 19:19, ali je potom porečki prvotimac pogotkom balina ipak potvrdio svoju pobjedu. Sandro Gulja pak pri svom vodstvu 13:12 nije uspio pogoditi balina za svoju pobjedu, ali je to pošlo za rukom njegovom suparniku Nenadu Tadiću.

Potom je porečka štafeta bila uvjerljiva protiv riječke te se u završnu fazu susreta ušlo s visokim vodstvom Istre 13:5. Stoga u završnici nije bilo toliko neizvjesnosti i napetosti jer je domaćinima za ukupnu pobjedu bio potreban još svega jedan poen i bilo bi pravo svjetsko čudo da ga nisu ostvarili.

Istru su do pobjede predvodili Vedran Špelić i Bruno Kraljić koji su sudjelovali u osvajanju po šest poena za svoju momčad, Nenad Tadić je dodao pet poena. Iz završnice valja izdvojiti i uvjerljuvu pobjedu Matea Načinovića u pojedinačnoj igri nad svojim prošlosezinskim suigračem iz talijanskog Pontesea, Rolandom Marčeljom.

Pazin je u također zaostalom susretu 5. kola s tijesnih 14:12 izgubio u riječkom boćarskom domu na Podvežici od Kukuljanova i tako oslabio svoje izglede za izravan plasman u Super HBL koje je stekao krajem jesenim velikom domaćom pobjedom nad zagrebačkim Zrinjevcem. Po završetku preciznog izbijanja rezultat je i dalje bio izjednačen 8:8 nakon čega su domaćini dobili štafetno izbijanje i to se njihovo slavlje u konačnici pokazalo presudnim za pobjedu.

 

U subotu, 30. siječnja se prvenstvo nastavlja s redovnim 6. kolom u kojem je u pulskoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda na programu veliki istarski derbi dvaju zadnjih prvaka Hrvatske, Pule i Istre Poreč. U Poreču je pak na programu još jedan istarski derbi između Funtane i Pazina.

Natrag