Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Hrvatski boćarski savez

Temeljem odluke Stožera civilne zaštite RH i pojašnjenja predmetne odluke od strane Ministarstva turizma i sporta IO Hrvatskog boćarskog saveza je na video-sjednici održanoj u srijedu, 2. prosinca 2020. godine donio odluku o obustavi do daljnjega svih natjecanja u svojoj nadležnosti.

Boćarske dvorane do daljnjega (uglavnom) prazne - dvorana paznskog Boćarskog centra 'Aleksandar Anzur'. Foto: Pazin sport d. o. o.
Boćarske dvorane do daljnjega (uglavnom) prazne - dvorana paznskog Boćarskog centra 'Aleksandar Anzur'. Foto: Pazin sport d. o. o.

 

Navedenom odlukom IO-a obustavljeno je stoga i daljnje natjecanje u 1. HBL u kojoj su se prema kalendaru natjecanja do kraja tekuće godine trebala odigrati još dva redovna kola, te eventualno tri zaostala susreta iz prethodnih kola.

Naime, odlukom Stožera od 27. studenog, o nužnim epidemiološkim mjerama radi spriječavanja prijenosa bolesti COVID-19, do 21. prosinca, pored sportaša u pojedinačnim sportovima prve tri kategorije prama kategorizaciji HOO-a, pravo natjecanja i treniranja imaju ekipe klubova ekipnih sportova koje se natječu u prva dva seniorska ranga i prvom juniorskom rangu natjecanja na nacionalnoj razini.

Ne samo HBS, već i hrvatski stolnoteniski i kuglački savez, koji imaju dugogodišnji klasičan ekipni ligaški sustav natjecanja, odluku su protumačili na način da se i dalje natjecati mogu ekipe klubova koje se natječu u prva dva ranga ekipnog ligaškog natjecanja na naconalnoj razini, te su prošle subote, 28. studenog odigrani susreti 5. kola 1. HBL, a odigrani su i pojedni zaostali susreti 1. hrvatske kuglačke lige u ženskoj i muškoj konkurenciji.

No, u ponedjeljak, 30. studenog se oglasilo Mnistarstvo turizma i sporta s poješnjenjem prema kojem sportovi kao što su boćanje, stolni tenis ili kuglanje ne spadaju u red ekipnih sportova, već u red pojedinačnih sportova koji imaju ekipna natjecanja. Ista tumačenja je u utorak, 1. prosinca objavio i Stožer civilne zaštite RH.

Stoga HBS-u nije preostalo ništa drugo nego da obustavi sva natjecanja pod svojom nadležnošću. Ukoliko se u međuvremenu steknu epidemiološki i pravni uvjeti HBS planira nastavak boćarskih natjecanja pokrenuti 15. siječnja, a do tada će se izraditi i novi kalendar ligaških natjecanja.

 

Kronologija donošenje zaključaka, odluka, poješnjenja i tumačenja:

U četvrtak, 26. studenog je premijer Andrej Plenković nakon održane sjednice Vlade RH uživo putem medija prezentirao epidemiološke mjere koja za cilj imaju spriječavanje prijenosa bolesti COVID-19 prema kojima je, što se sporta tiče, do 21. prosinca natjecati se i trenirati dozvoljeno sportašima I., II. i III. kategorije prema kategorizacji HOO-a u pojedinačnim sportovima, te seniorskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Prezentaciju mjera Vlade možete preuzeti OVDJE

 

U petak, 27. studenog je Stožer civilne zaštite RH donio odluku o nužnim epidemiološkim mjerama radi spriječavanja prijenosa bolesti COVID-19 koja je, šo se tiče ograničenja u sportu za ekipne sportova blaža od odluka ili zaključaka Vlade RH i kojom je pored klubova koji se natječu u 1., dozvoljeno natjecanje i treniranje i klubovima koji se natječu i u 2. rangu natjecanja u senorskoj konkurenciji, te 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurencji na naconalnoj razini.

Odluku Stožera možete preuzeti OVDJE

 

U ponedjeljak, 30. studenog je Ministarstvo turizma i sporta objavilo pojašnjenje prema kojem sportovi kao šo su boćanje, stolni tenis, kuglanje itd. nisu ekipni, već pojednačni sportovi koji imaju ekipna natjecanja, što drugim rječima znači da se na te sportove ne odnosi odredba prema kojoj natjecati se i trenirati mogu ekipe klubova prva dva ranga ekipnog natjecanja na naconalnom nivou, već se ta odredba odnosi samo na klasične ekipne sportove kao što su nogomet, košarka, odbojka, rukomet, veterpolo, ragbi itd.

Pojašnjenje Ministarstva turizma i sporta možete preuzeti OVDJE

 

U utorak, 1. prosinca je isto tumačenje kao i Ministrstvo turzma i sporta objavio i Stože civilne zaštite RH.

Tumačenje Stožera civilne zaštite možete preuzeti OVDJE

Natrag