Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

1. HBL sjever - 2. kolo

Pazin je uz Zagreb bio jedan od dva gostovanja na kojima je aktualni momčadski prvak Hrvatske Pula u prošloj šampianskoj sezoni pokleknuo.

Ovoga puta Puljani su na koncu uspješno uspjeli proći gostovanje u dvorani pazinskog Boćarskog centra "Aleksandar Anzur" (14:12) no bio je to sjajan istarski derbi u kojem se gotovo do samoga kraja nije znalo na koju će stranu otići bod(ovi). Na koncu je ispalo da je presudilo do zadnjih boća neizvjesno štafetno izbijanje u kojem su Darijan Živolić i Luka Faraguna za jedan, jedini pogodak više (47:46) pobijedili Dajana Jurmana i Ninija Stranića.

Prva faza derbija zaključena je podjelom poena uz rezultatski najneizvjesniji pojedinačno susret Đordana Ferenca i Nikole Hrelje koji je za punat (7:6) otišao na stranu iskusnijeg pulskog boćara, te vrhunskih 28 punata Alena Guština u bližanju i izbijanju u krug u pobjedi nad Petrom Barlianom. U brzinskom izbijanju voditelj Pule Suad Zemunović iznenadio je postavom postavivši Stevena Benolića u izbijanje na svih šest pozicija, a Darijana Živolića na tri pozicije. No ta promjena gostima nije donijela puni plijen jer je Stranić u izbijanju na šest pozicija uvjerljivo dobio Benolića dok je Živolić na tri pozicije briljirao sa 47 pogodaka iz 49 izbačaja i protiv tako raspoloženog aktualnog svjetskog prvaka Jurman nije imao puno izgleda. 

U preciznom izbijanju svjedočili smo postavljanju novog hrvatskog rekorda koji je od subote, 7. studenog 2020. godine sa ostvarnih 34 punta u vlasništvu Alena Guštin. Pazinski iskusnik je briljirao promašivši samo predposljednju, desetu poziciju za tri punta i prava je šteta da ostvarenju ovakvog rezultata u pazinskom boćalištu nije mogla svjedočiti publika kako bi gromoglasnim pljeskom pozdravila rezultat hrvatskog boćarskog velikana.

Alen Guštin, novi hrvatski rekorder u preciznom izbijanju
Alen Guštin, novi hrvatski rekorder u preciznom izbijanju

 

U sjeni izvrsnog Guštinovog nastupa ostali su stoga rezultati vrlo dobrog Petra Barliana i nešto manje ali ipak dobrih Valtera Ivančića i Nikole Hrelje. U završnoj fazi sve do završnih 15-ak minuta igre pitanje ukupnog pobjednika bilo je potpuno otvoreno. Do tog vremena samo je Barlian u disciplini pojedinačno klasično uspio izgraditi uvjerljivu prednost nad Ivančićem (12:4) dok su preostale tri igre bile potpuno otvorene i riješavale su se u samoj završnici u kojoj su Darijan Živolić i Dean Ikić pobjedom u paru nad Ivanom Lančom i Đordanom Ferencem donijeli ukupnu pobjedu Puli.

Istra Poreč je na gostovanju u Rijeci nakon prve faze susreta gubila od novajlije u ligi Kukuljanova 6:2, ali je potpuni rezultatski preokret napravila osvojivši maksimalnih deset poena u tehničkim disciplinama (12:6) te je stečenih šest poena sačuvala do kraja (16:10). Mateo Načinović je sudjelovao u ostvarenju čak četiri pobjede u redovima Porečana, a valja izdvojiti izvrstan nastup Brune Kraljića u brzinskom izbijanju na tri pozicije (47/49).

Funtana je kao domaćin očekivano izgubila od zagrebačkog Zrinjevca (18:8) koji je pitanje pobjednika riješio već nakon preciznog izbijanja s visokim vodstvom 14:2 pa su domaćini u završnici samo svoj poraz sveli na pristojan zaostatak.

U sljedećem kolu derbi igraju Pula i Marinići koji su u prošlom kolu iznenađujuće otkinuli bod riječkom Vargonu (13:13), istarski derbi igraju Istra Poreč i Pazin, dok Funtana ide na teško gostovanje "ranjenom" Vargonu.

Natrag