Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Krenulo prvenstvo Prve HBL sjever

U derbiju 1. kola Prve HBL sjever Istra Poreč je u svojoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože pobijedila zagrebački Zrinjevac 14:12 i tako najavila da se u novoj sezoni ponovno želi uključiti u borbu za naslov prvaka Hrvatske.

Premda je krajnji rezultat tijesan na stranu Porečana u samoj završnici susreta, u koju su domaćini ušli s vodsvom 10:8, nije bilo neizvjesnosti što se ukupnog pobjednika tiče jer su u toj završnici porečka trojka i par suvereno vladali svojim igrama, na vrijeme izgradili rezultatsku prednost tako da u tim igrama Zagrepčani praktički nisu imali izgleda ostati neporaženi.

Porečki boćari su derbi otvorili vodstvom 6:2 premda je trojka propustila lijepu prigodu u zadnjem bacanju ostvariti pobjedu s čime bi ukupan rezultat na stranu Istre bio i maksimalnih 8:0. Vrtlari su se potpuno vratili u igru dobivši oba precizna izbijanja, no potom je vrlo važnu pobjedu za konačan trijumf Istre ostvarila porečka štafeta. Da će biti ovosezonska velika pojačanja Porečana odmah u svom debitantskom ligaškom nastupu u novom dresu su pokazali Mateo Načinović i Bruno Kraljić koji su svaki sudjelovali u ostvarenju po tri pobjede, odnosno u svojim su nastupima zaslužni za osvajanje osam poena za domaćine. Pratili su ih kapetan Elvis Smolica i Ivan Lukšić sa po dvije pobjede. Susret je obilježio i trostruki dvoboj dvojice reprezentativnih kolega Nenada Tadića i Tomislava Kolobarić koji je sa 2-1 pripao prvotimcu Zrinjevca. I dok je Tadić s vrlo dobrih 25 punata dobio bližanje i izbijanje u krug, Kolobarić je dobio disciplinu pojedinačno klasično i precizno izbijanje sa odličnim 31 puntom, svega puntom manje od hrvatskog rekorda koji je prije tjedan dana na prvenstvu Hrvatske održanom u riječkom boćarskom domu na Podvežici postavio prvotimac riječkog Vargona Joško Buterin.

 

Pula je u obranu držvne titule krenula laganim domaćim zagrijavanjem protiv novajlije u ligi Kukuljanova (23:3) za koje su jedine poene osvojili Klaudio Srića dobivši u pojedinačnoj igri Nikolu Hrelju (13:6) i najbolji hrvatski junior Lovro Šipek koji je u brzinskom izbijanju na tri pozicije remizirao sa Stevenom Benolićem (39:39). U ostalim igrama, prema ostvarenim rezulatima, tek je Petar Barlian imao nešto više posla u krugovima sa Nevenom Vičevićem (24:22) dok su sve ostale igre s uvjerljivim rezultatima otišle na stranu Puljana.

Pazin je u Rijeci protiv Vargona nakon prve faze susreta upao u zaostatak od četiri poena (6:2) na kojem se uspjevao održati sve do šfafeta (10:6), ali su potom sve igre do kraja pripale domaćinima za konačnih 20:6. Za Pazinjane su poene uspjeli osvojiti Alen Gušin koji je u krugovima u dvoboju iskusnika sa skromnim rezultatima (19:17) dobio Rolanda Marčelju, Valter Ivančić koji je u preciznom izbijaju dobio nekadašnjeg svjetskog prvaka Sandra Gulju (19:9) i mladi Dajan Jurman s odličnim nastupom u brzinskim izbijaju na tri pozicije sa 40 pogodaka. S druge strane Pazinjan Benjamin Guštin, koji je u novoj sezoni pojačao Riječane stigavši iz redova Pule, je nastupio u čak četiri igre i sudjelovao u ostvarenju sve četiri pobjede, sa vrhunskih 45 pogodaka iz 48 izbačaja u brzinskom izbijanju na šest pozicija.

Funtana na gostovanju nije uspijela zaprijetiti ove sezone pojačanim Marinićima (23:3), a pitanje pobjednika je bilo riješeno već nakon preciznog izbijanja kada su domaćini vodili sa 14:2. Jedine poene za Funtanjane su osvojili Neven Laković pobijedivši u preciznom izbijanju Sinišu Juretića (15:11), te Laković i Nikola Marić u paru remiziravši sa Kristijuanom Benašom i nekadašnjim igračem Funtane Sandrom Ladavcem (5:5). Nažalost, mogućnost iznenađenja i pokušaja osiguranja ostanka će Funtanjanima ove sezone biti znatno otežano s obzirom na to da će vjerojatno sezonu odigrati bez nadarenog Filipa Šarića koji je usljed životnih okolnosti nadamo se privremeno prestao s natjecateljskim boćanjem.

U sljedećem kolu prvak Pula u istarskom derbiju gostuje u Pazinu, Istra Poreč bi trebala pokupiti sve bodove na gostovanju na Podvežici kod Kukuljanova, dok će Funtana vrlo teško u prvom domaćem susretu u Poreču uspjeti nauditi favoritu Zrinjevcu.

Natrag