Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Kreće nova sezone Prve HBL

Nakon tri godine istarsko boćanje će u Prvoj HBL, uz starosjedioce Pulu, Pazin i Istru Poreč, u novoj sezoni koja kreće u subotu, 31. listopada 2020. godine ponovno imati i četvrtog predstavnika.

Zasluga je to boćara Funtane koji su se nakon osvojenog naslova prvaka u Drugoj HBL sjever ponovno vratili u prvoligaško društvo u kojem su već igrali u sezoni 2016/17. No za razliku od te sezone kada se Prva HBL igrala jedinstvena u novoj sezoni ona će se nakon punih deset godina ponovno igrati podjeljena u dvije skupine sa po osam klubova, jug u kojoj će se natjecati momčadi iz Dalmacije i sjever u kojoj će se natjecati momčadi iz ostalog dijela Hrvatske.

Time je Hrvatski boćarski savez uslišio želje većine prošlosezonskih prvoligaša koji su uslijed korona-krize tražili načina da barem na kraćim putovanjima uštede koju kunu. No najviši razred hrvatskog ligaškog boćanja svega će se jednu sezonu igrati podjeljen u dvije skupine jer će on već od sljedeće sezone 2021/22. ponovno biti jedinsven i promijeniti naziv u Super HBL.

Stoga će primaran cilj svim klubovima u novoj sezoni biti izboriti plasman u Super HBL u koju će izravno ući pet prvoplasiranih sa sjevera i tri prvoplasirana s juga. Uz to šestoplasirani klub sjevera i četvrtoplasirani klub s juga sa sebi gravitirajućim prvacima Druge HBL sjever i jug igrati će kvalifikacije za još dva mjesta u Super HBL po sustavu boljeg iz dva susreta.

No sigurno je da svim klubovima, pa tako ni istarskima, ovosezonske ambicije ne dosežu samo do plasmana u Super HBL već i do plasmana u doigravanje, pa i do samog naslova prvaka.

Aktualni državni prvak Pula u obranu naslova kreće sa po jednim odlaskom i dolaskom u svoje redove. Puljane je napustio novopečeni reprezentaivni kandidat Benjamin Guštin, jedan od najzaslužnijih za osvajanje titule prvaka koji je preselio u redove riječkog Vargona, dok im je s druge strane iz Istre Poreč pristupio Steven Benolić, također jedan od najzaslužnijih za osvajanje naslova Porečana prije dvije sezone. Uz Benolića i već prokušane snage kao što su Darijan Živolić, Petar Barlian, Nikola Hrelja, Mario Percan, Dean Ikić i ostali pulska momčad svakako ima kvalitetu za ponoviti prošlosezonske uspjehe. Za zagrijavanje Puli u 1. kolu u goste dolazi uz Funtanjane još jedan novajlija u ligi, Kukuljanovo, protiv kojeg se očekuje sigurna pobjeda kluba s pulske Verude.

Hoće li pehar ostati u pulskim vitrinama?
Hoće li pehar ostati u pulskim vitrinama?

 

Nakon osvajanja naslova prvaka u predprošloj sezoni 2018/19. Istru Poreč očito nije zadovoljila sporedna uloga koju je u ligi igrala prošle sezone. Stoga su Porečani u svoje redove ovoga ljeta iz nekadašnjeg trosturkog prvaka Europe, talijanskog Pontesea, doveli dvojicu hrvatskih reprezentaivaca, Brunu Kraljića i Čepljana Matea Načinovića, igrače koji su svoju boćarsku afirmaciju stekli noseći dugi niz godina dres Vargona. S Kraljićem i Načinovićem porečki je klub ponovno postao konkurentan i u brzinskim disciplinama u kojima je kod njih nastala velika rupa prije godina dana odlaskom Joška Mardešića, ali su dobili kvalitetu više i u osalim disciplinama. Stoga se Nenad Tadić i ostatak drušva nadaju da se ponovno mogu upustiti i u borbu za državnu titulu. A pravi ispit mogućnosti porečki će klub imati već u 1. kolu kada im u derbiju otvaranja sezone u goste u boćarsku dvoranu SRC Veli Jože dolazi zagrebački Zrinjevac.

Detalj se jednog od ranijih derbija Istre Poreč i Zrinjevca
Detalj se jednog od ranijih derbija Istre Poreč i Zrinjevca

 

Boćarima Pazina svakako će primaran cilj u novoj sezni biti izboriti plasman u Super HBL za sigurnost kojeg im je potrebno najmanje 5. mjesto. Ostvarenje tog cilja biti će im otežano s obzirom na odlazak dosadašnjeg najboljeg istarskog juniora i reprezentativca Filipa Matijašića u Zrinjevac. Povući ostatak momčadi do cilja svakako će morati pazinski iskusnici Valter Ivančić i Alen Guštin, a glavne uloge u momčadi imati će Dajan Jurman, Nini Stranić, Đordano Ferenac i povratnik iz susjednog trećeligaša Lindara Ivan Lanča, sve odreda boćari od 25 godina i mlađi. Pazinjane u 1. kolu čeka teško gostovanje kod Vargona.

Valter Ivančić, Pazin
Valter Ivančić, Pazin

 

Funtana, koja će svoje domaće susrete ponovno igrati u porečkoj dvorani, u svom premijernom nastupu u Prvoj HBL prije tri sezone nije osvojila ni boda. Stoga će za nju svaki osvojeni bod u elitnom hrvatskom ligaškom drušvu biti korak naprijed. No Funanjani se potajno nadaju pomrsiti račune ostatku konkurencije i barem se upustiti u borbu za plasman u Super HBL. Klub u odnosu na prošlu sezonu nije značajnije mijenjao sastav, sam je iz Vižinade doveo iskusnog Silvija Beakovića koji prvligaškog iskustva ima igrajući za nekadašnju Santa Domenicu iz Labinci. U sezoni se u redovima Funtane očekuje potpuna afirmacija mladog Filipa Šarića a mogućnosti momčadi otkriti će već 1. kolo kada Funtanjani gostuju kod Marinića.

Pazinjani Robi Sergo i Alen Guštin, te Funtanjan Ivan Liović ponovno će se sastati i u prvenstvu
Pazinjani Robi Sergo i Alen Guštin, te Funtanjan Ivan Liović ponovno će se sastati i u prvenstvu

 

Od ostalih ligaških konkurenata istaknimo da su se osim Benjamina Guština u Vargon iz talijanskih klubova vratila dvojica iskusnih nekadašnjih reprezentativaca Sandro Gulja i Roland Marčelja. Prema najavama, premda je i dalje registriran, za Riječane navodno više neće igrati legendarni Dinko Beaković koji je u klubu preuzeo ulogu sportskog direktora. Na jugu je pak pravu zvjezdanu momčad složio Biston iz Baške Vode kojem su pristupili sve odreda svjetski i europski prvaci, Marino Milićević iz Vargna, Ante Grančić iz dugopoljskog Sokol Orbica, te braća Pero i Marin Ćubela iz talijanskog viceprvaka Novente.

U doigravanju za naslov prvaka Hrvatske prvoplasirani klubovi sjevera i juga plasirati će se izravno u polufinale završnog turnira, dok će drugo i trećeplasirani klubovi obje skupine po sustavu 2. sjever proiv 3. jug i 2. jug protiv 3. sjever prethodno odigrati po dva četvrtfinalna susreta (kod kuće i u gostima) za još dva mjesta na Final Fouru.

Natrag