Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Od petka do nedjelje seniorsko PH

Od petka do nedjelj, 23. do 25. listopada 2020. godine u riječkom boćarskom domu na Podvžici će se održati tri seniorska prvenstva Hrvatske, u parovima, preciznom izbijanju i prvi puta u brzinskom izbijanju na tri pozicije.

Nažalost, zbog zdravstveno-sigurnosnih razloga uzrokovanih pandemijom koronavirusa odlukom HBS-a ni ovom, kao i svim ostalim natjecanjima koja će se održavati u boćarskim dvoranama do daljnjega neće moći prisustvovati gledatelji.

U ovoj specifičnoj godini za PH kao kvalifikacijska nisu korištena županijska i gradska prvenstva već je HBS ove godine između ostalih uveo tri novine. Prijave za prvenstva bile su otvorene, u parovima je dozvoljen zajednički nastup boćarima iz različitih klubova, a na prvenstvu mogu nastupiti i boćari koji su članovi klubova iz inozemstva. Stoga će na PH u parovima i brzinskom izbijanju, između ostalih nastupiti i Leo Brnić koji je zadnje četiri sezone, poput još nekih hrvatskih boćara, igrao u najjačoj svjetskoj nacionalnoj ligi, talijanskoj.

Istarske klubove na predmetnim će prvenstvima predstavljati osam boćara. Od njih najviše se očekuje od reprezentativnih kandidata Petra Barliana iz Pule i novih članova Istre Poreč Bruna Kraljića i Matea Načinovića. Krajić će u paru igrati sa Mariom Grančićem koji je ovoga ljeta iz Bistona prešao u Imotski, Načioviću će partner biti Karlo Šaban, član Svetog Jakova iz Jadranova, dok će Barlian igrati sa mladim Leonom Petzom iz riječkog Vargona. Prvotno je Barlian u paru trebao igrati sa svojim klupskim suigračem Darijanom Živolićem koji međutim zbog ostalih obveza neće nastupiti na prvenstvima u Rijeci.

Petar Barlian, Pula
Petar Barlian, Pula

 

Istra će na prvenstvu imati još dva para, Ninija Stranića i Dajana Jurmana iz Pazina, te Dina Jermaniša i Gorana Krotu iz trećeligaša Selca Bračane, a od istarskih boćara nastupiti će i mladi Filip Matijašić koji je ovoga ljeta iz Pazina prešao u Zrinjevac. Matijašić će igrati u paru sa svojim novim klupskih suigračem Lukom Gašparom s kojim je prije dvije godine u kineskom Jiaxingu osvojio juniorski naslov viceprvaka svijeta.

Od ostalih istaknutih parova valja izdvojiti da će nastupiti braća Pero i Marin Ćubela, zatim Marino Milićević i Brnić, prvotimci zagrebačkog Zrinjevca Tomislav Kolobarić i Igor Hajsek, riječkog Vargona Davor Jelovica i Joško Buterin.

Natjecanj po skupinama u parovima odvijati će se u petak poslijepodne, a završnica prvensva u subotu prijepodne. U prvom dijelu 24 para će se natjecati u osam skupina iz kojih će se prvoplasirani plasirati u četvrtfinale. Stranić i Jurman u prvom kolu imaju izuzetno zahtjevne suparnike, braću Ćubela, Kraljić i Grančić u skupini imaju Kolobarića i Hajseka, Načinović i Šaban sastati će se u skupini sa Milićevićem i Brnićem, a Barlian i Petz sa Jelovicom i Buterinom.

U preciznom izbijanju istarske klubove predstavljati će Načinović i njegov novi klupski suigrač Luka Puniš. Konkurenciju predvodi aktualni europski prvak u toj disciplini Pero Ćubela, a naslov prvaka brani Kolobarić. Dvije kvalifikacijske serije preciznog izbijanja održati će se u subotu poslijepodne, a završnica u nedjelju prijepodne. Pomalo čudan je i sustav natjecanja. Prvo će se svi boćari u dvije kvalifikacijske serije boriti za plasman među osam najboljih, u polufinalnu seriju u koju se ulazi temeljem osam najboljih rezultata zbrojem iz dvije kvalifikacijske serije. Potom će se u polufinalu igrati na eliminaciju u izravnom dvoboju 1-8, 2-7, 3-6, 4-5. A potom će četiri najbolja u finalnoj seriji ponovno igrati na rezultat.

U brzinskom izbijanju istarski aduti će biti Kraljić i Načinović, a konkurenciju predvodi jedan od aktualnih svjetskih rekordera i nekadašnji dvostruki europski prvak u klasičnom brzinskom izbijanju Brnić, uz koje su kandidati za medalje i Milićević, Filip Veselčić, Marin Ćubela i ostali. Nažalost, već smo spomenuli da zbog ostalih obveza na prvenstvu u brzinskom izbijanju neće nastupiti aktualni svjetski prvak Darijan Živolić.

Kompletno natjecanje u brzinskom izbijanju održati će se u nedjelju prijepodne. Sustav natjecanja je da će prvo svih boćari odraditi kvalifikacijsku seriju, a potom će prema rezultatima dva najbolja igrati u finalu, a sljedeća dva za ukupno treće mjesto.

 

Satnicu prvenstava možete preuzeti OVDJE

Popis prijavljenih i raspored natjecanja za precizno izbijanje možete preuzeti OVDJE

Popis prijavljenih i raspored natjecanja za brzinsko izbijanje možete preuzeti OVDJE

Popis prijavljenih parova možet preuzeti OVDJE

Raspored natjecanja u parovima možete preuzeti OVDJE

Natrag