Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Kreće Hrvatska ženska liga

U vikendu kada će većina nižih liga, od Druge HBL sjever pa sve do međugradsko-općinskih liga zaključiti jesenski dio prvenstva, u nedjelju, 18. listopada će krenuti nova sezona u Hrvatskoj ženskoj ligi.

U ligi koja će ove sezone ulaskom Kastva brojati sedam klubova, jedan više u odnosnu na prethodne sezone, istarsko boćnje će kao i obično predstavljati dvije ekipe, Labin i pulska Nova Veruda.

Labinjanke u sezonu ulaze kao ukupno trostruke, odnosno dvostruke uzastopne prvakinje Hrvatske, te su i u novoj sezoni uz Čavle ŠB i Komižu glavne kandidatkinje za osvajenje državne titule. No, u novoj sezoni će obrana naslova za labinske boćarice biti teži zadatak u odnosu na prethodnu sezonu s obzirom na to da su u proteklom prijelaznom roku njihove redove napustile dvije igračice, dosadašnja kapetanica ekipe i reprezentativka Tanja Grubiša, te mlada Josipa Lanča. Grubiša i Lanča su naime proteklog ljeta pristupile Komiži koja će tako u novoj sezoni biti konkurentnija za napad na njihovu prvu državnu titulu. No i bez dvije otišle igračice ekipa hrvatskog reprezentaivnog izbornika Romana Grižančića, predvođena reprezentativkama Nives Jelovica i Riom Vojković, u svojim redovima ima itekako kvalitetne adute za zadržati pehar namijenjen prvakinjama Hrvatske u svojim vitrinama. Labin će u 1. kolu ugostiti novajliju u ligi Kastva koji će inače, do dovršetka svoje boćarske dvorane koja je u izgradnji, svoje domaće susrete igrati u Marinićima.

Boćarice Labina s trenerom Romanom Grižančićem uoči početka nove sezone
Boćarice Labina s trenerom Romanom Grižančićem uoči početka nove sezone

 

Puljanke su prošle sezone, nakon pune četiri sezone, odnosno gotovo pet godina bez osjećaja slasti pobjede, upisale prvu pobjedu savladavši u svojoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda Mariniće, te su i prvenstvo, također nakon četiri sezone, prvi puta okončale bez fenjera u rukama, završivši na 5. mjestu, ispred Marinića. Od Verudežki se stoga ove sezone očekuje još jedan korak naprijed, da osvoje još koji bod više od ukupno četiri koliko su lani osvojile. Prva prigoda za sakupljanje bodova pruža im se u 1. kolu kada gostuju kod Marinića.

U jesenskom dijelu HŽBL zaključno sa 6. prosinca igrati će se osam kola. Zimski nastavak sa preostalih šest kola slijedi od 17. siječnja do 21. veljače.

Od ove sezone o naslovu prvaka više se neće odlučivati u jednom vikendu na završnom turniru već će se četiri najbolja kluba iz ligaškog dijela prvenstva za državnu titulu boriti u klasičnom doigravanju, polufinalnoj i finalnoj seriji na dva dobivena susreta. 

Redovni termini odigravanja susreta su nedjeljom od 10 sati osim susreta koje igra Komiža koji će se igrati prema prilagođenim terminima. 

Na snazi je odluka Hrvatskog boćarskog saveza o igranju susreta bez prisutnosti gledatelja u boćarskim dvoranama zbog zdravstveno-sigurnosnih razloga uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Stoga, barem što se tiče 1. kola, ljubitelji boćanje neće moći uživo pogledati susreta HŽBL. 

Natrag