Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Najbolji boćari Istre za 2019.

Na ovoga ljeta održanoj sjednici Skupštine Istarskog boćarskog saveza, sa zakašnjenjem zbog globalnih problema s pandemijom koronavirusa, svečano su proglašeni najbolji boćarski pojedinci i kolektivi Istre za prethodnu, odnosno 2019. godinu.

Slijeva: Valter Ivančić (trener BK Pazin), Nives Jelovica, Darijan Živolić, Damir Mendica (predsjednik BK Istra Poreč), Martin Štihović i Filip Matijašić
Slijeva: Valter Ivančić (trener BK Pazin), Nives Jelovica, Darijan Živolić, Damir Mendica (predsjednik BK Istra Poreč), Martin Štihović i Filip Matijašić

 

Darijan Živolić (BK Pula) iza kojeg je najuspješnija godina u karijeri, sa osvojenom zlatnom medaljom u brzinskom izbijanju i brončanom medaljom zajedno s Brunom Kraljićem u štafetnom izbijanju na Svjetskom prvenstvu u turskom Mersinu proglašen je najboljim seniorom. Živolić je uz to zajedno sa sada već bivšim klupskim kolegom Benjaminom Guštinom dva puta postavljao novi hrvatski rekored u štafetnom izbijanju, a jednom s Carrolinom Bajrić i u mješovitim štafetama. S klubom je pak osvojio naslov momčadskog viceprvaka Hrvatske, stigao do četvrtfinala europskog Kupa prvaka i finala Kupa Hrvatske.

Nives Jelovica (BK Labin) treću je godinu za redom izabrana za najbolju boćaricu. Na ekipnom Svjetskom kupu u turskom Mersinu, praktički ekipnom svjetskom prvenstvu, je u sastavu reprezentacije Hrvatske stigla do finala i osvojene srebrne medalje. Na prvenstvima Hrvatske je osvojila odličja u svih šest igranih disciplina, zlatna pojedinačno klasično, te u preciznom i štafetnom izbijanju, a srebrna u bližanju i izbijanju u krug, te brzinskom izbijanju i parovima.

Filip Matijašić (ex BK Pazin) drugu je godinu za redom izabran za najboljeg juniora temeljem osvojene bronce u parovima zajedno sa Lovrom Šipekom na juniorskom SP-u u talijanskom Alassiu. Matijašić je uz to na juniorskom PH osvojio jedno zlato (brzinsko izbijanje) i tri bronce (pojedinačno klasično, krugovi, precizno izbijanje).

Martin Štihović (BK Lindar), kadetski reprezentativac Hrvatske, izabran je za najboljeg kadeta Istre temeljem osvojene tri brončane medalje na kadetskom PH, u štafetnom, brzinskom i preciznom izbijanju. Štihović je uz to s čak 32 punta postavio novi kadetski hrvatski rekord u preciznom izbijanju.

Dodjeljene su i tri nagrade uspješnim kolektivima

BK Istra Poreč, koji je nakon 15 godina čekanja osvojio svoje peti momčadski naslov prvaka Hrvatske, te se sedmi puta u povijesti plasirao u polufinale europskog Kupa prvaka, izabrana za najbolju momčad.

Ženska ekipa BK Labin, koja je lani osvojila svoj drugi naslov ekipnog prvaka Hrvatske, te igrala u polufinalu europskog Kupa prvakinja proglašena je najboljom ekipom.

Juniorska ekipa BK Pazin, koja je osvojila naslov juniorskog prvaka Hrvatske proglašena je najboljom mladom ekipom Istre.

Ivan Čupić, dugogodišnji istaknuti boćarski aktivist iz Pule dobitnik je nagrade za životno dijelo koja nosi naziv "Aleksandar Anzur" po najistaknutijem hrvatskom boćarskom dijelatniku ikada. Čupić je rođen u Drnišu, 20.06.1944., živi u Puli, u radnoj je mirovini. Radio je u „Uljaniku“, a najveći dio svog boćarskog staža kao igrač proveo je u boćarskom klubu „Uljanik“. Osim toga nastupao je i za boćarski klub „Pula“. Iza njega je izuzetno duga i plodna boćarska aktivnost – preko četrdeset godina u boćanju, što kao igrač, što kao boćarski djelatnik, što kao boćarski sudac. Posebno se iskazao u radu s mladim boćarima Pule, s kojima je nastupao u IBOL-u i osvojio naslov prvaka lige. Organizirao je brojne turnire, vodio razna boćarska natjecanja. U jednom mandatu je bio i član Skupštine IBS. Nacionalni je boćarski sudac i sudio niz prvenstvenih i međunarodnih utakmica. Jedan je od  boćarskih djelatnika Pule koji su zaslužni za izgradnju boćarske dvorane u Puli, s čime je boćarski sport u Puli dobio novi uzlet i novu kvalitetu, što potvrđuje i njegov klub „Pula“, na što je ponosan. 

Ivan Čupić s donedavnim i novim predsjednikom IBS-a, Frankom Budom i Draženom Punišem
Ivan Čupić s donedavnim i novim predsjednikom IBS-a, Frankom Budom i Draženom Punišem

 

Prigoda je iskorištena i za dodjelu pehara prvacima svih istarskih boćarskih liga i međugradsko-općinskih liga istarskih boćarskih središta za sezonu 2018/19.

Prva A IBL BK Valtura

Prva B IBL BK Špadići, Poreč

Druga IBL sjever BK Juricani

Druge IBL jug BK Veruda, Pula

Treće IBL sjever I BK Sveta Marija na Krasu

Treća IBL sjever II BK Tar Vabriga

Treća IBL jug I BK Orbanići

Treća IBL jug II BK Obelix, Pazin

BL Buzet - Pazin BK Kompakt, Pazin

BL Bujštine BK Savudrija

BL Labin BK Polet, Snašići

BL Poreč BK Musalež

Predstavnici klubova prvaka IBL 2018/19.
Predstavnici klubova prvaka IBL 2018/19.

Natrag