Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Kreće glavnina nove boćarske ligaške sezone

"Led su probili" klubovi Treće HBL Istra - Primorje koji su svoje prvenstvo započeli u nedjelju, 30. rujna, a od ovoga tjedna kreće glavnina nove boćarske sezone u svim ostalim ligama izuzev Prve HBL i Hrvatske ženske lige.

Sezona za koju se prije svega sve boćarice i boćari, svi članovi boćarskih klubova, ali i brojni ljubitelji boćanja nadaju da će ponovno biti "normalna" i da će zdravstveno-sigurnosna situacija u Hrvatskoj ponovno omogućiti da se sezona odigra u svom punom obimu nakon što je prošla sezone bila sve samo ne "normalna".

A da bi sezona ponovno bila "normalna" biti će potrebno puno ozbiljnosti i odgovornosti svih aktera boćarskog sporta, od igračica i igrača, njihovih voditelja, svih članova klubova, sudaca i ljubitelja boćanja koji će iz dana u dan pratiti boćarska nadmetanja na (z)jogima. Temeljni preduvjet da sezona bude "normalna", da se odigra do kraja i da kako ovog kasnog ljeta i jeseni, tako i narednog proljeća svi možemo uživati družeći se uz boćanje bez neželjenih posljedica po zdravlje ikoga, je poštivati i primjenjivati uvjete i preporuke za odigravanje susreta koje propisuju stožeri civilne zaštite Republike Hrvatske i Istarske županije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski boćarski savez i Istarski boćarski savez.

Izuzev klubova Prve HBL sjever i HŽBL koji će s natjecanjem krenuti u listopadu, te međugradsko-općinske lige Labinštine koji će s natjecanjem krenuti 12. rujna, sve ostale istarske ekipe, njih 83, od ovoga tjedna će ponovno biti u natjecateljskom ritmu.

Nakon što je Funtana osvojila naslov prvaka u Drugoj HBL sjever i ponovno se plasirala u Prvu HBL jedini istarski drugoligaš u novoj je sezoni ostao Labin. Kako su se Labinjani prošle sezone borili za naslov drugoligaškog prvaka, a i za novu sezonu sve su ključne igrače zadržali na okupu na čelu s nekadašnjim europskim prvakom u disciplini pojedinačno klasično Gianfrancom Santorom, očekuje se da će se klub iz grada rudara i ove sezone boriti za mjesta u vrhu ljestvice. Labinske boćare je napustio jedino jedan od dosadašnjih ponajboljih istarskih kadeta, mladi Ivan Načinović koji je postao član riječkog prvoligaša Vargona, pa treba vidjeti tko će sada u labinskoj momčadi zauzeti njegovu poziciju u brzinskom i štafetnom izbijanju. 

Gianfranco Santoro, Labin
Gianfranco Santoro, Labin

 

Prvi suparnik Labinu na domaćem terenu u subotu je Sloga iz Čavli susret s kojom ljubitelji boćanja u labinskom Graskom boćalištu neće moći pogledati. Naime zbog zdravstveno-sigurnosnih razloga uzrokovanih pandemijom koronavirusa se susreti hrvatskih državnih boćarskih liga u zatvorenim prostorima (boćarskim dvoranama) do daljnjega igraju bez prisutnosti gledatelja.

Prvak Druge HBL sjever ove sezone neće steći izravno pravo plasmana u najviši razgred hrvatskog boćanja. Naime kako će se Prva HBL samo ove sezone igrati u dvije skupine, sjever i jug sa po osam klubova, te već za sljedeću sezonu spojiti u jedistvenu ligu sa deset klubova (i preimenovati u Super HBL) prvak Druge HBL sjever u tu će se ligu moći plasirati samo kroz kvalifikacije sa šestoplasiranim klubom Prve HBL sjever.

Što se pak ostanka tiče najmanje 6. mjesto jamči ostanak u drugom rangu natjecanja u Hrvatskoj (koji će se preimenovati u Prva HBL sjever). Klubovi plasirani na 7. i 8. mjesto igrati će kvalifikacije sa prvacima Trećih HBL Istra - Primorje i Zagreb - Slavonija za još dva mjesta u ovom rangu natjecanja, dok će klubovi plasriani na posljednja dva mjesta završne prvenstvene ljestvice ispasti u niži rang.

 

Što se istarskih županijskih liga tiče njihovi sastavi klubova nisu znatno promjenjeni u odnosu na lani jer prošla sezone nije odigrana ni do polovice pa nije bilo većine napredovanja ni ispadanja. Najelitniji razred istarskog boćanja, Prva A IBL, u novoj će sezoni umjesto predviđenih deset brojati devet klubova jer je Svetvinčenat postao član Treće HBL Istra - Primorje. Prva A IBL biti će kvalitetnija za dva dosadašnja prvoligaška igrača, nekadašnjeg europskog prvaka i svjetskog viceprvaka u disciplini pojedinačno klasično Dražena Puniša koji je iz Istre Poreč stigao u Sošiće, ali će i dalje biti trener porečkog prvoligaša, te za Igora Vretenara, dugogodišnjeg člana Istre Poreč i Pazina, koji je pojačao porečke Špadiće koji su u ljetnom prijelaznom roku i najviše trgovali što se dolazaka i odlazaka igrača tiče. S druge strane pazinski Kamen je napustio Roberto Jurman, nekadašnji igrač i trener Pazina koji u novoj sezoni nosi dres buzetskog trećeligaša Selca Bračane. Vrh - Kršan i Raša - Ladići najzanimljiviji su parovi prvoga kola.

Prvak Prve A IBL ove sezone neće steći pravo izravnog plasmana u treći rang hrvatskog boćanja već će zajedno sa prvakom Prve ŽBL Primorsko-goranske županije i s klubom ili klubovima iz ovosezonske Treće HBL Istra - Primorje igrati kvalifikacije za plasman u taj rang natjecanja. Na koji način i za koliko mjesta u trećem ragnu natjecanja će se igrati kvalifikacije, te koliko će klubova iz Treće HBL Istra - Primorje u kvalifikacijama sudjelovati na samom početku ligaške sezone nije određeno, ni poznato.

Što se pak ostanka tiče ne samo u Prvoj A IBL već "domino efektom" i u svim ostalim istarskim ligama on će ovisiti o plasmanu istarskih klubova u Trećoj HBL Istra - Primorje. U najgoroj varijatni iz Treće HBL Istra - Primorje može ispasti svih šest istarskih klubova što bi onda značilo da bi se u Prvoj A IBL, ali i u Prvoj B IBL u tom slučaju dogodio pravi "potop".

I Prva B IBL u novoj će sezoni brojati devet klubova jer je Vižinada odustala od tog ranga natjecanja i svojevoljno preselila u Treću IBL sjeve II. Najzanimljiviji susret prvog kola Štandar Muntrilj - Juricani se igra već u četvrtak, 3. rujna s početkom u 17 sati.

Od dvije skupine Druge IBL, sjeverna će brojati deset klubova, a južna devet klubova jer je pazinski Obelix odustao od tog ranga natjecanja i svojevoljno preselio u najniži rang, Boćarsku ligu Pazin - Buzet. Najzanimljiviji susret prvog kola sjevera igraju Veleniki i Sloga iz Svetog Martina, a juga Brajkop i Rakalj.

Treća IBL i u novoj sezoni će se u prvom dijelu igrati u četiri skupine sa po pet ili šest klubova nakon čega će po pet klubova iz svake skupine nastaviti s natjecanjem u doigravanju za ukupnog trećeligaškog prvaka sjevera, odnosno juga. Najzanimljiviji susret prvog kola svih skupina Treće IBL je ogled Vižinade i porečke Mate Balote.

I u novoj sezoni u istarskim županijskim ligama susreti vikendom (subota i nedjelja) će se zaključno sa 13. rujna, te u lipnju igrati od 17 sati, a u ostalom dijelu godine od 16 sati. Sureti radnim danima će se igrati od 18 sati.

Po jedno redovno kolo Prve A IBL i Prve B IBL, te obje skupine Druge IBL, sjeve i jug, će se odigrati utorkom.

Susreti koji se budu igrali u zatvorenom prostoru (boćarskim dvoranama) do daljnjega će se iz zdravstveno-sigurnosnih razloga uzrokovanih pandemijom koronavirusa igrati bez prisutnosti gledatelja.

Natrag