Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Kreće Treća HBL zapad

Odluka Hrvatskog boćarskog saveza da u prošloj, nekompletnoj sezoni, iz liga ima napredovanja, ali nema ispadanja, rezultirala je činjenicom da će ovosezonska Treća HBL Istra - Primorje (zapad), u kojoj natjecanje počinje u nedjelju 30. kolovoza, brojati čak 11 klubova.

Pred zapadnim trećeligašima je stoga do sada najduža sezona u povjesti, čak 22 kola, odnosno 20 susreta od kojih će se prvih osam kola odigrati zaključno sa 18. listopada, a čak 14 kola odigrati će se na proljeće i ljeto, od 11. travnja do 27. lipnja.

Broj istarskih klubova u ligi će nakon dugi niz godina biti veći od broja klubova iz Primorsko-goranske županije, šest naprema pet. Istarskim "starosjediocima" Vodnjanu, Ročkom Polju, Umagu, Selca Bračani i Lindaru ove se sezone pridružio i Svetvinčenat. Uz Svetvinčenat novak u ligi je i Kastav dok više nema Svetog Jakova iz Jadranova koji je prošle sezone osvojio naslov prvaka u ovoj ligi i plasirao se u Drugu HBL sjever.

Što se ambicija istarskih klubova u Trećoj HBL Istra - Primorje tiče, ako je suditi prema prošloj, nekompletnoj sezoni, u kojoj se ni jedan istarski predstavnik nije uspio plasirati u Ligu za prvaka, među četiri najbolja kluba lige, mogli bi najaviti da će i ove sezone glavnu riječ u ligi voditi klubovi iz Primorja. Ročko Polje je jesenski dio prošle sezone okončalo na visokom trećem mjestu, ali proljetos jednostavno nije imalo ambicija igrati niti Ligu za prvaka, a kamoli pokušati osvojiti naslov prvaka. U novoj sezoni Ročko Polje će biti slabije za dosadašnjeg najboljeg istarskog juniora i člana Pazina Filipa Matijašića (koji je za Ročko Polje igrao na dvojnu registraciju) koji je prešao u zagrebački Zrinjevac. Vodnjan, koji je prošle sezone također imao prigodu plasirati se u Ligu za prvaka, je ostao u potpuno istom sastavu, dok je Umag donekle proširio igrački sastav. Od dva kluba s prošlogodišnjeg začelja Selca Bračana se pojačala s dolaskom Roberta Jurmana, nekadašnjeg prvotimca i voditelja pazinskog prvoligaša, dok je Lindar ostao bez Ivana Lanče koji se vratio u Pazin. Svetvinčenat pak u novu sezonu kreće bez legendarnog Bojana Novaka koji za sada nije registriran što pak ne znači da tijekom sezone neće ponovno obući dres svog dosadašnjeg kluba.

Alen Rojnić, Vodnjan. Foto: Dean Buzleta
Alen Rojnić, Vodnjan. Foto: Dean Buzleta

 

Od nedjeljnih susreta prvog kola u kojima nastupaju istarski klubovi najveću pozornost privlači gostovanje Ročkog Polja u Crikvenici kod snažnog Gornjeg kraja Ladvića.

Susreti lige igrati će se s početkom u 15 sati izuzev susreta u kojima nastupa Lošinj koji će se igrati s početkom u 13 sati.

Eventualni susreti u dvoranama do daljnjega će se igrati bez prisutnosti gledatelja. 

Ne samo istarskim, već i svim klubovima Treće HBL Istra - Primorje u novoj će sezoni primaran zadatak biti osigurati ostanak u ovom rangu natjecanja. Naime, kako će se najviši razred hrvatskog boćanja (Prva HBL), koji će se ove sezone igrati u dvije skupine, sjever i jug sa po osam klubova, već sljedeće sezone ponovno igrati jedinstven sa deset klubova (i preimenovati u Super HBL) to će "domino efektom" rezultirati povećanim ispadanjem iz prvog, drugog i trećeg ranga natjecanja.

S obzirom na to da je ova sezona tkz. "prijelazna", nakon koje će se klubovi najvišeg ranga iz dvije skupine ponovno spojiti u jedinstvenu ligu, prvaci Trećih HBL neće ostvarivati pravo izravnog plasmana u viši rang već kroz kvalifikacije. Tako će prvci Treće HBL Istra - Primorje i Treće HBL Zagreb - Slavonije zajedno sa sedmo i osmoplasiranim klubom Druge HBL sjever igrati kvalifikacije za dva mjesta u budućem drugom rangu natjecanja u Hrvatskoj (koji će se preimenovati u Prva HBL sjever).

Što se pak ostanka tiče na samom početku Treće HBL Istra - Primorje nije poznato koje mjesto na završnoj prvenstvenoj ljestvici jamči siguran ostanak. Naime Propozicijama natjecanja za Treću HBL određeno je samo da će prvaci najviših razreda županijskih liga županija Istarske i Primorsko-goranske igrati kvalifikacije sa klubovima iz Treće HBL za ostan/plasman u treći rang natjecanja (koji će se preimenovati u Druga IBL Istra - Primorje i brojati deset klubova). Na koji način i za koliko mjesta u trećem ragnu natjecanja će se igrati kvalifikacije, te koliko će klubova iz Treće HBL Istra - Primorje u kvalifikacijama sudjelovati na samom početku lige propozicijema nije određeno.

U svakom slučaju budu li iz Druge HBL sjever ispala tri kluba iz županija Istarske i Primorsko-goranske, teorijski iz Treće HBL Istra - Primorje može ispasti svih šest istarskih klubova.

Natrag