Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Prijelazni rok

I ovogodišnji prijelazni rok obilovao je vrlo zanimljivim prijelazima i boćara i boćarica te je najavio vrlo zanimljivu predstojeću ligašku sezonu 2020/21. na svim razinama.

Što se istarskih klubova tiče dva najzvučnije imena u svoje je redove dovela Istra Poreč koja se, nakon osvajanja naslova prvaka Hrvatske prije dvije sezone i nezadovoljavajuće prošle nekompletne sezone, očito ponovno odlučila upustiti u borbu za titulu državnog prvaka. U Poreču su naime stigla dva hrvatska reprezentativca, Čepljan Mateo Načinović i Bruno Kraljić koji su svoju boćarsku afirmaciju stekli noseći dugi niz godina dres riječkog Vargona, dok su prošle sezone zajedno bili članovi trostrukog prvaka Europe, talijanskog Pontesea.

Mateo Načinović
Mateo Načinović
Bruno Kraljić
Bruno Kraljić

 

Načinović je prije dvije godine zajedno sa Marinom Ćubelom osvojio zlatnu medalju u štafetnom izbijanju na SP-u za mlađe seniore (do 23 godine) u kineskom Jiaxingu. Kraljić je pak prije četiri godine na također SP-u za mlađe seniore, u Monaku osvojio dvije zlatne medalje, u brzinskom izbijanju i, zajedno sa Marinom Ćubelom u štafeti. Bruno od prošle godine sa seniorskog SP-a iz turskog Mersina ima osvojenu i brončanu medalju u štafeti zajedno s Darijanom Živolićem (Pula). Kraljić je u karijeri postavljao dva mlađeseniorska svjetska rekorda u štafeti zajedno s Leom Brnićem, dok je početkom prošle godine oko mjesec dana zajedno s sada već bivšim klupskim kolegom, legendarnim Talijanom Marcom Ziraldom bio vlasnik i seniorskog svjetskog rekorda u štafeti.

S druge strane Porečane je napustio jedan od ključnih igrača za osvajanje naslova prvaka Hrvatske prije dvije sezone, igrač reprezentativnog potencijala Steven Benolić koji je prešao u redove aktualnog državnog prvaka Pule.

Steven Benolić
Steven Benolić

 

No Puljani su ostali također bez igrača koji je odigrao ključnu ulogu u osvajanju njihove prve državne titule i također igrača reprezentativnog potencijala, Benjamina Guština, koji je prešao u redove Vargona, kluba kojeg su upravo pulski boćari pobijedili ove godine u finalu završnog turnira za naslov prvaka Hrvatske odigranog na riječkoj Podvežici.

Benjamin Guštin
Benjamin Guštin

 

Osim Benjamina Guština istarsko klupsko boćanje napustili su i najbolji istarski junior, Filip Matijašić, hrvatski juniorski reprezentativac koji je iz redova Pazina prešao u zagrebački Zrinjevac, te ponajbolji istarski kadet Ivan Načinović koji je iz drugoligaša Labina otišao u redove riječkog prvoligaša.

Filip Matijašić
Filip Matijašić

 

Pazinjani će odlazak Matijašića nastojati nadomijestiti dovođenjem dvojice igrača iz susjednog trećeligaša Lindara, s povratnikom Ivanom Lančom i aktualnim kadetskim prvakom Hrvatske u preciznom izbijanju Ivanom Štihovićem.

Ivan Lanča
Ivan Lanča

 

Povratnik u Prvu HBL Funtana je svoje redove nadopunila sa Silviom Beakovićem iz Vižinade, iskusnim boćarom koji je svojevremeno bio član prvoligaša Santa Domenice iz Labinci.

Silvio Beaković
Silvio Beaković

 

Što se istarskih drugoligaša i trećeligaša tiče najznačajniji je prijelaz Roberta Jurmana, nekadašnjeg prvoligaškog igrača i voditelja Pazina, iz redova pazinskog Kamena u Selca Bračanu.

Od istarskih županijskih ligaša najaktivniji su bili porečki Špadići koji su između ostalih u svoje redove doveli dugogodišnjeg prvoligaškog igrača Istre Poreč i Pazina Igora Vretenara, dok je nekadašnji prvak Europe u disciplini pojedinačno klasično Dražen Puniš nakon 28 godina napustio Istru Poreč i prešao u redove Sošića. No Puniš će kao trener nastaviti voditi porečkog prvoligaša i u narednoj sezoni.

Iskusni Milan Celija se nakon dvije godine provedene u redovima prvoligaša Pule vratio u matične Divšiće.

Što se ženskog boćanja tiče hrvatska reprezentativka Tanja Grubiša je zajedno sa mladom Josipom Lanča napustila redove trostrukog i aktualnog dvostrukog prvaka Hrvatske Labina i u narednoj će sezoni nositi dres Komiže.

Tanja Grubiša
Tanja Grubiša

 

Sve prijelaze evidentirane u IBS-u možete preuzeti OVDJE

 

Od prijelaza u klubovima iz ostalog dijela Hrvatske najveća pojačanja u svoje redove je doveo Biston iz Baške Vode čiji će dres naredne sezone nositi dvostruki svjetski prvak u štafeti Marino Milićević koji je stigao iz Vargona, te nekadašnji prvak Europe u disciplini pojedinačno klasično i svjetski viceprvak u parovima Ante Grančić koji je stigao iz dugopoljskog Sokol Orbica.

No, završetkom ovogodišnjeg prijelaznog roka hrvatski klubovi nisu potpuno izgubili mogućnost dovođenja novih igrača. Naime, Hrvatski boćarski savez je uveo i dodatni prijelazno rok, koji će se odvijati od 19. do 25. listopada, a u njemu hrvatski klubovi imaju mogućnost angažirati igrače iz inozemnih klubova. Kako je odigravanje naredne sezone u najjačoj svjetskoj ligi, talijanskoj, vrlo neizvjesno, već sada postoje najave povratka u Hrvatsku još nekoliko istaknutih hrvatskih boćara koji su do sada igrali u Italiji.

Natrag