Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Druga HBL sjever - Liga za prvaka

Premda nakon u subotu, 4. srpnja odigranih susreta 2. kola Lige za prvaka Druge HBL sjever boćari Funtane i Kukuljanova još uvijek službeno nisu znali jesu li promovirani u prvoligaše radosna vijest za oba kluba stigla je u ponedjeljak, 6. srpnja nakon putem video-veze održane godišnje sjednice Skupštine Hrvatskog boćarskog saveza na kojoj je usvojena promjena sustava natjecanja u hrvatskim boćarskim ligama za period 2020. - 2024., prema kojoj će se Prva HBL nastupajuće sezone 2020/21. igrati u dvije skupine sa po osam klubova, jug koju će činiti dalmatinski klubovi, te sjever koju če činiti klubovi iz ostalog dijela Hrvatske.

Time su i Funtana i Kukuljanovo uoči posljednjeg, 3. kola Lige za prvaka Druge HBL sjever stekli pravo napredovanja u Prvu HBL, a njihov će međusobni susret u subotu, 12. srpnja u Kukuljanovu odlučiti o naslovu drugoligaškog prvaka. Funtanjani u posljednje kolo ulaze s tri boda prednosti i s pobjedom od 18:6 iz prvog ovosezonskog susreta ovih dvaju klubova te sa visokim "punteđom" od čak + 109 u svoju korist. Stoga Funtana za titulu u subotu mora osvojiti sedam poena, a vjerojatno će joj, zbog uvjerljivog "punteđa" na svoju stranu iz prvog susreta, za naslov biti dovoljno i šest poena.

Funtana je veliku priliku osigurati naslov i prije posljednjeg kola propustila u prošlom kolu na gostovanju u Lovranu gdje je na koncu s istoimenim domaćinom remizirala (12:12) nakon što je vodila 12:4. No u završnoj seriji igara su Funtanjani izgubili sve četiri igre i tako odgodili odluku o tituli za zadnje kolo. Neven Laković je sa sudjelovanjem u ostvarenju tri pobjede predvodio Funtanu do boda, Mirko Perhat i Filip Šarić dodali su po dvije pobjede.

Funtanjani Neven Laković i Nikola Marić predstojeće će se sezone ponovno natjecati u Prvoj HBL
Funtanjani Neven Laković i Nikola Marić predstojeće će se sezone ponovno natjecati u Prvoj HBL

 

Labin, koji će sljedeće sezone biti jedini istarski drugoligaš, je na gostovanju u Kukuljanovu poražen 20:4 u susretu bez ikakvog rezultatskog značaja za goste.

Usvajanjem promjene sustava natjecanja u HBL od predstojeće sezone 2020/21. Lindar je ostao član Treće HBL zapad u kojoj će se naredne sezone natjecati čak 11 klubova od kojih šest iz Istre. Uz Lindarce starosjedioci su Vodnjan, Ročko Polje, Umag i Selca Bračana, a novak prvak Prve A IBL, Svetvinčenat.

Natrag