Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Sjednica Skupštine HBS-a

Skupština Hrvatskog boćarskog saveza na redovnoj je godišnjoj sjednici održanoj putem video-veze u ponedjeljak, 6. srpnja, sa 21 glasom ZA, 5 SUZDRŽANIH, te jednim glasom PROTIV, "u paketu" usvojila prijedlog Izvršnog odbora o promjeni sustava natjecanja hrvatskih boćarskih liga za period 2020. - 2024.

 

2020/21.

Prema usvjenom sustavu, kako je bilo najavljivano, prama želji praktički svih prvoligaša iz protekle sezone,  predstojeće sezone 2020/21. Prva HBL će se igrati u dvije skupine sa po osam klubova, južnoj u kojoj će se natjecati dalmatinski klubovi, te sjevernoj u kojoj će se natjecati klubovi iz ostalog dijela Hrvatske.

Boćari Pule (crveni dresovi) i Metkovića u narednoj će se sezoni moći eventualno sastati samo u doigravanju
Boćari Pule (crveni dresovi) i Metkovića u narednoj će se sezoni moći eventualno sastati samo u doigravanju

 

Nakon ligaškog dijela prvenstva prvoplasirani klubovi skupina sjever i jug plasirati će se izravno u polufinala završnog turnira, dok će se drugoplasirani klub sjevera protiv trećeplasiranog kluba jug, te drugoplasirani klub juga protiv trećeplasiranog kluba sjevera prethodno u četvrtfinalu po sustavu boljeg iz dva susreta boriti za još dva mjesta na Final Fouru.

No, već od sezone 2021/22. kompletan sustav hrvatskih državnih liga se vraća "na staro", na način kakav se u kontinuitetu igrao zadnjih deset godine, sa jedinstvenim prvim, dvije skupine drugog i četiri skupine treće razine natjecanja, sve lige sa po deset klubova.

Stoga će se u budući jedinstveni prvi rang natjecanja u Hrvatskoj iz sezone 2020/21. iz Prve HBL izravno plasirati pet prvoplasiranih klubova iz skupine sjever i tri prvoplasirana kluba iz skupine jug. Za preostala dva mjesta u budućem prvom rangu natjecanja u Hrvatskoj po još neutvrđenom sustavu kvalifikacije će igrati šestoplasirani klub skupine sjever sa prvakom Druge HBL sjever, te četvrtoplasirani klub skupine jug sa prvakom Druge HBL jug.

Što se Druge HBL sjever tiče u njoj ostanak jamči osvojeno šesto mjesto, dok će sedmo i osmoplasirani klub po još neutvrđenom sustavu igrati kvalifikacije sa prvacima Trećih HBL Istra - Primorje i Slavonija - Zagreb za još dva mjesta u tom rangu natjecanja.

S obzirom na to da u prošloj sezoni 2019/20. iz državnih liga nitko nije ispao u sezoni 2020/21. u Trećoj HBL Istra - Primorje natjecati će se čak 11 klubova, od kojih šest istarskih. Ostanak u toj ligi ovisiti će o tome koliko će klubova u tu ligu ispasti iz višeg ranga, hoće li se prvak kroz kvalifikacije plasirati u viši rang, odnosno hoće li se prvaci najviših županijskih rangova natjecanja iz županija Istarske i Primorsko-goranske kroz kvalifikacije plasirati u taj rang natjecanja. Sustav kvalifikacija, te koliko će se klubova Treće HBL Istra - Primorje u njima natjecati propozicijama još uvijek nije utvrđeno. S obzirom na sastave liga za sezonu 2020/21. ostanak u Trećoj HBL Istra - Primorje jamči peto mjesto, dok sva osala mjesta ovise o raspletu u višem rangu i kvalifikacijama. U najgoroj varijanti, s obzirom na to da prema propozicijama još nije odrežen sustav kvalifikacija za ostanak u tom rangu natjecanja, iz lige može ispasti svih šest istarskih klubova.

 

2021/22.

U sezoni 2021/22. se sustav natjecanja u hrvatskim boćarskim ligama vraća na sustav kakav smo imali i u sezoni 2019/20, s jedinstvenim prvim rangom, dvije skupine drugog ranga i četiri skupine trećeg ranga natjecanja, sve lige sa po deset klubova.

Samo kozmetičke promjene biti će u nazivima liga pa će se tako dosadašnja Prva HBL zvati Super HBL, dosadašja Druga HBL zvati će se Prva HBL, a dosadašnja Treća HBL zvati će se Druga HBL.

 

2022/23.

U sezoni 2022/23. će se Super HBL smanjiti sa deset na osam klubova. Način smanjenja broja klubova u Super HBL, odnosno hoće li i na koji način prvaci Prve HBL imati pravo napredovanja u viši rang još nije određen.

 

2023/24.

U sezoni 2022/23. će se i obje skupine Prve HBL, sjeve i jug također smanjiti sa deset na osam klubova. Način ispadanja i napredovanja u Super HBL, te način smanjenja broja klubova u Prvoj HBL, odnosno hoće li i na koji način prvaci Druge HBL imati pravo napredovanja u viši rang još nije određen.

U sezoni 2022/23. novina je da će se dosadašnja Druge HBL sjever, odnosno buduća Prva HBL sjever igrati usporedo sa Super HBL u zimskom peridou (a ne kao trenutno u periodu jesen - proljeće), kao što se već nekoliko sezona igra Druga HBL jug. To znači da će se susreti buduće Prve HBL sjever igrati u dvoranama. Od ovosezonskih ili potencijalnih članova Druge HBL sjever svoju dvoranu koriste Labin, Sveti Luka iz Josipovca kraj Osijeka, Sloga iz Čavli, Podhum i zagrebački Ante Starčević, a uskoro će to moći i Gornji kraj Ladvić, te vjerojatno Sveti Jakov iz Jadranova s obzirom na to da je izgradnja dvorane u Crikvenici pri kraju, jednako kao i u Kastvu. To su ujedno iz sadašnje perspektive gledanja već sada sudionici Prve HBL sjever s obzirom na to da imaju prednost mogućnosti igranja u dvorani. Svi ostali potencijalni sudionici Prve HBL sjever, uključujući i istarske klubove Funtanu, Vodnjan, Ročko Polje, Umag, Selca Bračana, Lindar i Svetvinčenat morati će za tri godine osigurati trajno igranje u dvorani ukoliko se žele natjecati u tom rangu natjecanja.

Također od sezone 2023/24. svi će klubovi Super HBL morati imati juniorsku klupsku ekipu uključenu u natjecanje Hrvatske juniorske lige, jer će u suprotnom biti financijski penalizirani od strane HBS-a.

 

Temeljem prvotnog prijedloga o promjeni sustava HBL za period 2020. - 2024. IO IBS-a je od svojih klubova prikupio prijedloge i IO-u HBS-a dosavio svoje očitovanje koje je između ostalog sadržavao prijedloge da se najviši ligaški rang natjcanja u Hrvatskoj (Prva HBL ili Super HBL) duže od jedne, a najmanje dvije sezone igra podjeljena u dvije skupine, sjever i jug, te da se prigodom ponovnog formiranje jedinstvenog najvišeg ligaškog ranga natjecanja u Hrvatskoj (Prva HBL ili Superliga) taj rang trajno igra se deset klubova. Iste prijedloge Skupštini HBS-a je dostavilo i četvero predstavnika IBS-a u Skupštini HBS-a. No, na sjednici Skupštine je predsjednik Tomislav Ćurko odbio dati prijedloge predstavnika IBS-a na glasanje, kao što ni prijedlozi IO-a IBS-a niti ijednog drugog županijskog saveza nisu dosavljeni Skupštini HBS-a na razmatranje.

 

Kompletnu promjenu sustava natjecanja u HBL za period 2020. - 2024. možete preuzeti OVDJE

 

Pripozicije HBL za sezonu 2020/21..

PRVA HBL

DRUGA HBL SJEVER

TREĆA HBL

HRVATSKA ŽENSKA LIGA

Natrag