Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Završni turnir 1. HBL u Rijeci

Pehar namijenjen najboljoj hrvatskoj boćarskoj momčadi i narednih će godinu dana boraviti u Istri.

Nakon što su boćari Istre Poreč prošle godine pobjedom nad Pulom (16:10) u finalu završnog turnira Prve HBL, odigranog u pulskoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda, vratili naslov prvaka Hrvatske u Istarsku županiju nakon sedam godina čekanja i prethodnog naslova kojeg je 2012. godine osvojio nažalost samostalno ugasli Trio Buzet, da titula i dalje ostane na najvećem hrvatskom poluotoku pobrinuli su se upravo Puljani koji su u završnom susretu ovogodišnjeg Final Foura, odigranog u riječkom boćarskom domu na Podvežici, pobijedili domaćeg Vargona (17:9) i tako osvojili svoj povijesni prvi naslov državnog prvaka.

Boćari Pule - prvaci Hrvatske
Boćari Pule - prvaci Hrvatske

 

Pulski su se boćari time upisali na vječnu listu hrvatskih prvaka kao šesti klub u povijesti nakon splitske Nade, zagrebačkog Zrinjevca, Vargona, Istre Poreč i Trio Buzeta, odnosno na hrvatski se tron po prvi puta pope jedan novi klub nakon punih 15 godina, točnije 2005. godine kada su svoj prvi naslov osvojili Buzećani.

Sve čestitke na prikazanom tijekom čitave sezone, kao i na samom Final Fouru, zaslužuju boćari Pule. Nakon tri i pol mjeseca stanke, zbog koje se na igračima sve četiri momčadi koje su nastupile u Rijeci vidjelo da nisu u najvišoj mogućoj formi, imali su vrlo težak zadatak na putu do trona. Prvo su u polufinalu morali preskočiti vrlo tešku prepreku, zagrebačkog Zrinjevca, kojeg su na koncu nadvisili tek nakon dodatne igre 4:2, svojevrsnih boćarskih penala, nakon što je temeljni dio susreta okončan neodlučenim rezultatm 13:13. Premda su svi igrači Pule dali veliki doprinos toj pobjedi na koncu se u junaka temeljnog dijela susrea prometnuo Nikola Hrelja koji je u disciplini pojedinačno klasično protiv Tea Kuljiša u samoj završnici uspio anulirati zaostatak od 9:6 na 9:9, a potom je po isteku vremena pogotkom balina spasio i neodlučen rezultat u toj igri i ukupno u susretu. U dodatnoj igri junaci su pak bila sva tri pulska koštadura, Dean Ikić, Hrelja i Mario Percan koji su uspješno bližali boću u krug, te Petar Barlian koji je pogodio balina, za razliku od Zagrepčana kod kojih su samo Tomislav Kolobarić i Filip Veselčić pogađali balina.

Finale je pak, jednako kao i prošle godine, bilo izuzetno uzbudljivo i neizvjeso gotovo do samoga kraja. Boćari Pule su kroz prve dvije trećine sureta uspjeli izgraditi svoje vodstvo 11:7 s kojim su ušli u završnu fazu susreta što znači da je psihološka prednost bila na njihovoj strani jer su u završne četiri igre za naslov od mogućih osam trebali osvojiti tri poena, a za "penale" samo dva, dok je s druge strane Vargonu trebalo čak sedam poena za izravan naslov ili šest za "penale". Kvalitetni Riječani nisu se predavali do samoga kraja i pojedinim trenucima završne faze imali su u sve četiri igre rezultat u svojim rukama. No, moguće je jednako kao što su ga Puljani imali godinu dana ranije i Riječani su u ovom susretu podlegli pritisku osvajanja naslova na domaćem terenu. Puljani su, kako se susret bližio kraju, igrali sa sve više samopouzdanja, ključne boće odigravali sve kvalitetnije, pojedine i "doktorski" pogotovo što se bližanja tiče, te su na koncu zasluženo osvojili naslov prvaka Hrvatske.

Naslov prvaka Hrvatske 2020. za Pulu su osvojili: Vili Lencović (kapetan), Darijan Živolić, Nikola Hrelja, Mario Percan, Benjamin Guštin, Dean Ikić, Petar Barlian, Luka Faraguna, Dean Babić, te igrač i trener Suad Zemunović.

 

Svi prvaci Hrvatske
1991. Nada, Split
1992. Zrinjevac, Zagreb
1993. Zrinjevac, Zagreb
1994. Zrinjevac, Zagreb
1995. Zrinjevac, Zagreb
1996. Zrinjevac, Zagreb
1997. Zrinjevac, Zagreb
1998. Zrinjevac, Zagreb
1999. Rikard Benčić, Rijeka
2000. Istra Poreč
2001. Rikard Benčić, Rijeka
2002. Istra Poreč
2003. Istra Poreč
2004. Istra Poreč
2005. Trio Buzet
2006. Zrinjevac, Zagreb
2007. Benčić Vargon, Rijeka
2008. Trio Buzet
2009. Trio Buzet
2010. Trio Buzet
2011. Trio Buzet
2012. Trio Buzet
2013. Zrinjevac, Zagreb
2014. Vargon, Rijeka
2015. Vargon, Rijeka
2016. Zrinjevac, Zagreb
2017. Zrinjevac, Zagreb
2018. Zrinjevac, Zagreb
2019. Istra Poreč

2020. Pula

Natrag