Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Druga HBL sjever i Treća HBL zapad - 8. kolo

Boćari vodećeg sjevernog drugoligaša Funtane u 8. su kolu prvenstva s tijesnom (13:11), ali očekivanom pobjedom u Osijeka nad domaćim Svetim Lukom i teorijski potvrdili plasman u Ligu za prvaka.

Susret u Josipovcu kraj Osijeka bio je izjednačen (5:5) do završetka brzinskog izbijanja nakon čega su Funtanjani pobjegli na prednost od  šest poena dobivši precizno izbijanje i valjanje, te štafetno izbijanje, da bio konačnu pobjedu gostiju potvrdio mladi Filip Šarić dobivši jednu igru u disciplini pojedinačno klasično. Antonio Puniš je u pobjedi Funtane sudjelovao osvojivši maksimalnih šest poena, Šarić je dodao pet poena.

Pored Funtanjana pobjedom nad Lovranom (18:6) Ligu za prvaka je izborilo i drugoplasirano Kukuljanovo, dok će preostala dva mjesta za elitnu ligu četvorice biti podjeljenja u subotu u posljednjem 9. ligaškom kolu. A za jedno od ta dva mjesta su, nakon domaće pobjede nad Slogom iz Čavli (18:6), kandidati i boćari Labina.

Sloga je u labinskom Gradskom boćalištu za domaćinima nakon preciznog valjanja zaostajala obećavajuća dva poena (8:6), ali su potom sve igre do kraja dobili Labinjani. Robi Ilić i Albert Ivančić predvodili su Labinjane sudjelovavši svaki u osvajanju po šest poena, Gianfranco Santoro je dodao pet poena. 

Albert Ivančić, Labin
Albert Ivančić, Labin

 

Labin uoči posljednjeg ligaškog kola, trenutno na šestom mjestu za trećeplasiranim Lovranom zaostaje tri, a za Marčeljima i Svetim Rokom iz Klane svega bod. Labinjanima je za plasman u Ligu za prvaka u 9. kolu potrebna pobjeda na gostovanju kod Podhuma, koji se sa Slogom bori za ostanak, uz uvjet da Marčelji ne pobjede u Funtani. Labin do Lige za prvaka može i s bodom na gostovanju kod Podhuma uz uvjet da Marčelji izgube u Funtani, a Sv. Rok u Lovranu, jer od Marčelji i Sv. Roka ima daleko bolju poen-razliku.

U Trećoj HBL zapad plasman u Ligu za prvaka izborila su tri primorska kluba, Sveti Jakov iz Jadranova s gostujućom pobjedom nad Lindarom (15:9), crikvenički Gornji kraj Ladvić pobjedom u Ročkom Polju (13:11) i Lošinj s pobjedom u Umagu (13:11). 

Za preostalo četvrto mjesto u 9. kolu će se uz riječki Lučki radnik boriti i dva istarska kluba Ročko Polje i Vodnjan koji od Riječana trenutno imaju tri, odnosno dva boda više. Od njih prvi će na teren izaći Vodnjan koji će već u srijedu, 17. lipnja od 18 sati odigrati susret s Lindarom. Vodnjancima za plasman u Ligu za prvaka treba pobjeda nad Lindarcima nakon čega se moraju nadati da Ročko Polje u subotu neće na gostovanju pobijediti vodeći Sv. Jakov. 

S obzirom na to da će u subotu, 20. lipnja kada od 15 sati gostuje u Jadranovu kod Sv. Jakova već znati rezultat susreta Vodnjan - Lindar, Ročko Polje će u tom trenutku znati da li mu je, u slučaju pobjede Vodnjana, za plasman u Ligu za prvaka potrebna pobjeda ili, u slučaju da Vodnjanci ne pobjede, do Lige za prvaka može i s remijem, pa čak i uz poraz u Jadranovu, ali uz uvjet da Lučki radnik ne pobjedi uvjerljivim rezultatom Lošinja na gostovanju. 

Preostala tri istarska trećeligaša, Umag, Lindar i Selca Bračana će zajedno s riječkim Mariom Gennariem u 9. kolu odlučiti koja će dva kluba ispasti iz tog ranga natjecanja, što znači da će najmanje jedan istarski klub preseliti u niži rang. 

Lindaru je za ostanak u srijedu na gostovanju u Vodnjanu potreban remi uz uvijet da Riječani u petak, 19. lipnja od 17.30 sati na gostovanju ne pobjede Selca Bračanu. Lindarci do ostanka mogu i uz pobjedu u Vodnjanu uz uvjet da Gennari ne pobjedi uvjerljivim rezultatom Selca Bračanu ili da Umag ne pobjedi na gostovanju u Crikvenici Gornji kraj - Ladvić.

Selca Bračana do ostanke može samo s pobjedom nad Riječanima, uz uvjet da Lindar ne pobjedi u srijedu u Vodnjanu u kom slučaju bi o odnosu Lindara i Selca Bračane mogao odlučivati čak i ukupan punteđo.

Umag do ostanka dolazi s eventualnom pobjedom u Crikvenici ili s remijem, pa čak i porazom uz uvjet da ili da Gennari ne pobjedi Selca Bračanu ili da Lindar ne pobjedi Vodnjana.

Natrag