Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Nastavlja se natjecanje u Drugoj i Trećoj HBL

Zaostalim susretom 7. kola Druge HBL sjever u Osijeku između Svetog Luke i Marčelji (18:6) u subotu, 6. lipnja konačno su krenula natjecanja u hrvatskim drugim i trećim ligama, nakon gotovo osam mjeseci stanke zbog pandemije koronavirusa i velike neizvjesnosti hoće li se, u kojem formati i pod kojim uvjetima hrvatska državna ligaška natjecanja uopće u tekućoj sezoni 2019/20. nastaviti.

Izvršni odbor Hrvatskog boćarskog saveza odlučio je da će glavnina natjecanja u drugim i trećim ligama, pa tako i u Drugoj HBL sjever i Trećoj HBL zapad, u kojima je do sada odigrano sedam kola i u kojima se natječe ukupno sedam istarskih klubova, započeti predstojećeg vikenda, u subotu i nedjelju 13. i 14. lipnja.

Zbog nedostatka vremena neće se odigrati kompletna prvenstva već samo još 8. i 9. kolo kako bi se došlo do polovice prvenstva. Nakon toga samo po četiri prvoplasirana kluba nastaviti će s natjecanjem u svojevrsnim ligama za prvaka. U te će lige svaki klub koji se u njih plasira prenijeti učinak iz susreta koji su klubovi koji su se u njih plasirali međusobno odigrali u dotadašnjem dijelu sezone, te će odigrati još po tri kola uzvratnih susreta, kod kuće ili u gostima, ovisno gdje su sa suparnicima igrali u dotadašnjem dijelu sezone. Nakon odigranih 8. i 9. kola poredak u ligama od 5. do 10. mjesta je konačan.

Druga HBL sjever

U Drugoj HBL sjever praktički siguran sudionik Lige za prvaka je trenutno vodeća Funtana koja je u dosadašnjem dijelu sezone upisala šest pobjeda i svega jedan poraz na gostovanju u Klani kod Svetog Roka (19:5). Funtanjanima je iz sljedeća dva kola, u kojima prvo gostuju kod Sv. Luke, a potom kod kuće dočekuju Marčelje, potreban još svega jedan bod da i teorijski osiguraju plasman u Ligu za prvaka.

Nastavak puta prema Prvoj HBL - boćari Funtane
Nastavak puta prema Prvoj HBL - boćari Funtane

 

Drugi istarski drugoligaš Labin u nedjelju u svom Gradskom boćalištu u susretu sa Slogom iz Čavli ima meč-loptu s kojom pobjedom prije svega treba i teorijski osigurati ostanak u ligi. Nakon toga Labinjani se teorijski mogu plasirati i u Ligu za prvaka ukoliko u 9. kolu pobijede na gostovanju kod Podhuma uz uvjet da im se poklopi još dosta rezultata u predstojeća dva kola. Za početak u subotu bi Podhum trebao slaviti na gostovaju u Klani kod Sv. Roka, a Funtana pobijediti u Osijeku Sv. Luku.

Treća HBL zapad

Najizgledniji istarski kandidat za plaman u Ligu za prvaka je trenutno trećeplasirano Ročko Polje. Na svom boćalištu podno Ćićarije Ročko Polje u nedjelju također ima meč-loptu za plasman u Ligu za prvaka, ali ne i baš lakog suparnika s obzirom na to da im u goste dolazi drugoplasirani crikvenički Gornji kraj Ladvić.

Istarski trećeligaški kandidat za plasman u Ligu za prvak je i trenutno petoplasirani Vodnjan koji za Ročkim Poljem i Lošinjom trenutno zaostaje svega bod. Vodnjanci do Lige za prvaka teorijski mogu i s jednom pobjedom u predstojeća dva kola u kojima prvo gostuju u Rijeci kod Maria Gennaria, a potom kod kuće dočekuju Lindar, uz također uvjet da im se poklopi još nekoliko rezultata ostalih susreta u ta dva kola. Za početak bi im odgovaralo da Umag kod kuće pobjedi Lošinja te da Ročko Polje ne pobjedi Crikveničane.

Preostala tri istarska trećeligaša Umag, pazinski Lindar i buzetska Selca Bračana će u preostala dva kola, zajedno sa riječkim klubovima Lučki radnik i Mario Gennari voditi borbu za izbjegavanje posljednja dva mjesta sa kojih se ispada u županijske lige. Od istarskih "davljenika" najteži posao imaju Lindarci kojima prvo u goste dolazi vodeći Sveti Jakov iz Jadranova, a potom gostuju kod Vodnjana. Najlakši raspored ima pak Selca Bračana koja prvo ugošćuje riječke "Dokere", a potom gostuje kod Gennaria. No Selca Bračana ima trenutno i najmanje osvojenih bodova. Sva tri istarska "davljenika" do ostanku mogu ako Lučki radnik izgubi oba susreta u preostala dva kola, u nedjelju kod kuće od Selca Bračane i potom na gostovanju u Malom Lošinju, uz uvjete da Gennari izgubi barem jedan susret, u nedjelju kod kuće od Vodnjana ili potom na gostovanju kod Selca Bračane, te da Lindar pobjedi u barem jednom suretu, u nedjelju Sv. Jakova ili potom Vodnjana na gostovanju, s čime Lindarci definitivno od svih istarskih "davljenika" imaju najteži posao.

Susreti 8. i 9. kola Druge HBL sjever će se subotom igrati s uobičajenim početkom u 15 sati, dok će se susreti 8. i 9. kola Treće HBL zapad nedjeljom igrati s početkom u 13 sati.

Prema odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske sva se sportska natjecanja još predstojećeg vikenda, 13. i 14. lipnja moraju igrati bez prisustva gledatelja, dok će od ponedjeljka, 15. lipnja gledatelji ponovno moći pratiti sportska natjecanja. No, Hrvatski zavod za javno zdrastvo za sada je objavio samo uvjete i mjere pod kojima gledatelji mogu prisustvovati sportskim manifestacijama na otvorenom, dok je upitno kada će uopće objaviti istovrsne mjere za natjecanja u zatvorenim prostorima.

 

IO HBS-a je izradio prijedlog promjene sustava natjecanja u hrvatskim državnim ligama prema kojem bi se od sljedeće sezone Prva HBL trebala igrati u dvije skupine sa po osam klubova, jug koju bi činili klubovi iz Dalmacije i sjever koju bi činili klubovi iz preostalog dijela države. Usvoji li Skupština HBS-a na sjednici u srpnju ovakav prijedlog iz tekuće sezne 2019/20. dva će kluba iz Druge HBL sjever napredovati u Prvu HBL sjever, dok u tom slučaju iz niti jedne državne lige ne bi bilo ispadanja u niži rang.

Natrag