Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Izvršni odbor Hrvatskog boćarskog saveza

Izvršni odbor Hrvatskog boćarskog saveza na svojoj je video-sjednici održanoj u srijedu, 20. svibnja donio odluke o terminima i načinima igranja završnica svih državnih liga u tekućoj sezoni 2019/20.

Odluke IO-a HBS-a su uvjetne s obzirom na to da još uvijek ne postoje potpuni zakonski preduvjeti za obnavljanje državnih ligaških natjecanja, te će odluke biti moguće sporvesti u djelo ukoliko Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske svojom odlukom najkasnije do kraja lipnja omogući održavanje sportskih manifestacija u zatvorenim prostorima, te ukoliko mjere i uvjeti za održavanje sportskih manifestacija u zatvorenim prostorima, koje će propisati Hrvatski zavod za javno zdravstvo, budu prihvatljive za ponovno pokretanja natjecanja.

Prva HBL

Od predviđenih 18 odigrano je 15 ligaških kola, a odlukom IO-a neće se igrati posljednja tri kola već će se četiri prvoplasirana kluba nakon 15. kola za naslov prvaka Hratske nadmetati na završnom turniru koji će se 20. i 21. lipnja odigrati u riječkom boćarskom domu na Podvežici. Istra bi tako i treću sezonu za redom na Final Fouru trebala imati svog predstavnika, odnosno drugu sezonu za redom aktualni hrvatski doprvak Pula nastupiti na završnom turniru. Puljani kao drugoplasirani na prvenstvenoj ljestvici u polufinalu za suparnika imaju trećeplasiranog, naš najtrofeniji klub svih vremena, zagrebački Zrinjevac, dok drugi polufinalni par čine riječki Vargon i Biston iz Baške Vode.

Puljani Benjamin Guštin, Mario Percan i Dean Babić ponovno u borbi za naslov prvaka
Puljani Benjamin Guštin, Mario Percan i Dean Babić ponovno u borbi za naslov prvaka

 

Druga HBL sjever i Treća HBL zapad

Od predviđenih 18 kola odigrano je svega sedam kola. Odlukom IO-a odigrati će se još dva kola kako bi se sa ukupno devet odigranih kola kompletirao jednokružni ligaški sustav. Po četiri najbolja kluba u svakoj ligi nakon devet kola plasirati će se u mini-ligu za prvaka. U tu će ligu svaki klub prenijeti učinak iz međusobnih susreta iz prvih devet kola odigranih s ostalim klubovima koji su se također plasirali u mini-ligu za prvaka, te će svaki klub odigrati još tri kola uzvratnih susreta, kod kuće ili u gostima, ovisno o tome gdje su sa suparnicima igrali prve susrete. 

Kako je predviđeni početak natjecanja za Drugu HBL sjever 13. lipnja, a za odigrati je prostao još i  zaostali susret 7. kola Sveti Luka - Marčelji pretpostavka je da će se natjecanje otvoriti odigravanjem tog zaostalog susreta. Ukoliko se susreti budu igrali samo subotama 8. i 9. kolo odigrati će se 20. i 27. lipnja, a tri kola mini-lige za prvaka 4., 11. i 18. srpnja. Međutim, ukoliko natjecanje počne tek 27. lipnja što je krajnji rok koji je IO odredio za početak završnice sezone sama sezona mogla bi se produžiti do 1. kolovoza.

Kako u Trećoj HBL zapad nema zaostalih sureta 8. i 9. kolo mogli bi se odigrati 14. i 21. lipnja, a tri kola mini-lige za prvaka 28. lipnja, te 5. i 12. srpnja. No, započne li natjecanje tek 28. lipnja i sezona u toj ligi će se produžiti do 26. srpnja.

Što se izgleda istarskih klubova za plasman u mini-lige za prvaka tiče u Drugoj HBL sjeve za očekivati je da će trenutno vodeća Funtana biti siguran sudionik te lige, a izglede ima i trenutno šestoplasirani Labin koji za Marčeljima, koji trenutno zauzimaju četvrto mjesto, zaostaje tri boda.

U Trećoj HBL zapad među četiri vodeća kluba od istarskih predstavnika je trenutno trećeplasirano Ročko Polje, dok od ostalih klubova izlede za plasman u tu ligu ima i trenutno petoplasirani Vodnjan koji za Ročkim Poljem i četvrtoplasiranim Lošinjom zaostaje svega bod.

Hrvatska ženska liga

Od predviđenih deset, odigrano je devet kola. Odlukom IO-a neće se igrati posljednje, deseto kolo već će se četiri prvoplasirana kluba nakon devet kola za naslov prvaka Hratske nadmetati na završnom turniru koji će se 27. i 28. lipnja odigrati u Gradskom boćalištu Labin. Boćarice Labina, aktualne prvakinje Hrvatske, uvjerljivo prvoplasirane na prvenstvenoj ljestvici već odavno znaju da će titulu državnih prvakinja braniti u svojoj dvorani, te da će im polufinalni suparnik biti riječka Drenova, a sada su doznale i predviđene datume za obranu naslova. Drugi polufinalni par čine Komiža i Čavle ŠB.

Hrvatska juniorska liga

Prvotno je bilo planirano da se u Rijeci, usporedbo sa završnim turnirom Prve HBL, odigra i Final Eight Hrvatske juniorske lige na kojem su trebale sudjelovati četiri najbolje ekipe iz sjeverne i južne skupine lige. No, odlukom IO-a odigrati će se samo finalni susret između prvoplasiranih ekipa sjevera, odnosno Svetog Jakova iz Jadranova i juga, odnosno selekcije Dubrovačko-neretvanske županije, na neutralnom terenu u Zadru, 22. lipnja. Među gubitnicima ovakve odluke IO-a su i dvije istarske ekipe, aktualni prvak Hrvatske Pazin i Buzet, koji su kao treće i četvrtoplasirane ekipe skupine sjever prema prvotnim propozicijama trebali nastupiti na završnom turniru. 

 

Ukoliko se do 27. lipnja ne steknu uvjeti za pokretanje bilo kojeg ligaškog natjecanja sezona 2019/20. će se poništiti i u novoj sezoni 2020/21. igrati će se lige sa istim sastavima kao i tekuće sezone.

U pripremi je i reorganizacija sustava natjecanja za sezonu 2020/21, pa bi se Prva HBL sljedeće sezone trebala igrati u dvije skupine sa po osam klubova, jug koju bi sačinjavali klubovi iz Dalmacije i sjever koju bi sačinjavali klubovi iz ostalog dijela zemlje, nakon čega bi slijedilo doigravanje za prvaka. Tim bi se ukupan broj prvoligaša povećao sa sadašnjih deset na čak 16 što će rezultirati napredovanjem većeg broja klubova iz druge u prvu, te iz treće u drugu ligu. Želja je to koju su ovosezonski prvoligaši iskazali na video-sastanku s čime bi se u godini velikih neizvjesnosti prvoligašima donekle smanjili troškovi natjecanja, prvenstveno gostovanja. Mogućnost takve izmjene ligaškog sustava natjecanja već uoči nove sezone omogućene su zadnjim dopunama Zakona o sportu koje je usvojio Sabor pa se očekuje se da će o takvom preustroju natjecanja raspravljati Skupština HBS-a sjednica koje je planirana u srpnju. No, također, premda odredbama već spomenutih dopuna Zakona o sportu, takav preustroj morati će dobiti i blagoslov HOO-a, te Središnjeg državnog ureda za sport. Ukoliko se usvoji promjena sustava natjecanja za sezonu 2020/21. ispadanja iz bilo koje državne lige ove sezone 2019/20. neće biti.

Odluke sa sjednice IO-a HBS-a možete preuzeti OVDJE

Izmjene i dopune Propozicija o državnim ligama možete preuzeti OVDJE

Natrag