Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Istarski boćarski savez

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od ponedjeljka, 4. svibnja ponovno je omogućeno korištenje javno dostupnih otvorenih sportskih igrališta pa tako i otvorenih boćališta za rekreativno bavljenje sportom uz, naravno, pridržavanje općih protuepidemijskih mjera te posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prigodom eventualnog korištenja otvorenih boćališta za rekreativno bavljenje sportom valja imati na umu da je i dalje na snazi odluka Stožera civilne zaštite RH od 24. ožujka prema kojoj je zabranjeno održavanje svih javnih događanja i okupljanja više od pet (5) osoba na jednom mjestu.

Prema zaključcima sa sjednice Vlade RH od 23. travnja ta bi mjera trebala biti ublažena od ponedjeljka, 11. svibnja kada se očekuje da će biti omogućeno okupljanje do 10 osoba na jednom mjestu. No, da bi se taj zaključak primijenio potrebno je da odluku donese Stožer civilne zaštite RH, te se njegova odluka tek očekuje narednih dana.

Do novih odluka Stožera civilne zaštite RH o mogućnosti treniranja i korištenja sportskih igrališta na otvorenom, na snazi je zaključak Vlade RH od 27. travnja prema kojem organizirano, ali u strogo kontroliranim uvjetima, trenirati mogu samo ekipe koje se natječu u najvišem državnom ligaškom razredu (od istarskih to su muške ekipe Pule, Pazina i Istre Poreč, te ženske ekipe Labina i pulske Nove Verude), te sportaši koji imaju I. i II. kategoriju Hrvatskog olimpijskog odbora.

Prigodom korištenja javno dostupnih otvorenih boćališta za rekreativno bavljenje sportom važno je provjeriti i da li u gradu ili općini na kojem se boćalište nalazti postoji kakva lokalna odluka o mogućoj zabrani, ograničenju ili načinu korištenja sportskih igrališta u ovoj izvanrednoj situaciji. Naime, većina boćališta uglavnom su u vlasništvu gradova i općina. Nekim klubovima su ta boćališta dana na upravljanje, a s nekim boćalištima upravljaju gradovi i općine, izravno ili preko nekih od ostalih pravnih subjekata kao što su gradska/općinska poduzeća, ustanove ili sportske zajednice.

Što se mogućnosti nastavka natjecanja u istarskim županijskim ligama u tekućoj sezoni 2019/20. tiče za sada još uvijek ne postoje zakonski, epidemiološki i zdravstveno-sigurnosni preduvjeti za nastavak natjecanja. IO Istarskog boćarskog saveza u konstantnom je svakodnevnom kontaktu i razmatra razne varijante i mogućnosti eventualnog nastavka sezone, te prati aktivnosti i odluke Stožera civilne zaštite RH, HZZJZ i Središnjeg državnog ureda za sport RH.

Jedna od temeljnih prepreka za ponovno pokretanje natjecanja u ligama je još uvijek na snazi zabrana održavanja bilo koje vrste javnih manifestacija, pa tako i sportskih. No, kako će se prema najavama natjecanja u nekim drugim sportovima (nogomet, Prva HNL) pokrenuti zadnjeg vikenda u svibnju očekuje se da će uskoro zeleno svijetlo za eventualnu organizaciju natjecanja dobiti i ostali sportovi. Međutim, jedan od temeljnih uvjeta za eventualno ponovno pokretanje natjecanja biti će uvjeti, mjere i preporuke koje se očekuju od HZZJZ, te ocijena mogu li se pod takvim uvjetima provoditi natjecanja u istarskim županijskim ligama.

U svakom slučaju ukoliko eventualnom dođe do pokretanja natjecanja u istarskim županijskim ligama, te po kojem modelu i načinu igranja klubovi će od strane IO-a IBS-a biti pravovremeno obaviješteni, najmanje dva tjedne prije.

Prilozi:

Preporuke HZJZ-a o načinu bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom

Opće epidemiološke upute HZJZ-a

Preporuke za trening kategoriziranih sportaša i ekipa iz najviših državnih razreda

Natrag