Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

SP za seniore, Mersin, Turska, 6. - 9. 11.

U turskom ljetovalištu Mersinu, na obalama Sredozemnog mora, će se od srijede do subote, 6. do 9. studenog održati Svjetsko prvenstvo za seniore.

U sastavu reprezentacije Hrvatske, koju je izbornik Jure Maglić odredio da će nastupiti na najvećoj svjetskoj boćarskoj smotri je i jedan istarski boćar, Darijan Živolić iz Pule uz Brunu Kraljića (Pontese, Italija), Tomislava Kolobarića (Zrinjevac, Zagreb), te braću Peru i Marina Ćubela (Noventa, Italija).

Hrvatska na SP u Mersinu
Hrvatska na SP u Mersinu

 

Živolić će u Mersinu osim u svojoj standardnoj disciplini, štafetnom izbijanju, u kojoj je 2011. u argentinskoj Bahia Blanci zajedno s Leom Brnićem donio Hrvatskoj prvi naslov svjetskog prvaka u toj disciplinj  prvi puta na SP-u nastupiti i u brzinskom izbijanju. U štafeti će mu ovoga puta suigrač biti debitant u našoj seniorskoj reprezentaciji Kraljić, svojevremeno mlađeseniorski (do 23 godine) svjetski prvak u toj disciplini, a u Turskoj će im najveći konkurenti biti nekadašnji svjetski prvaci i nekadašnji članovi Trio Buzeta, Slovenci Aleš Borčnik i Anže Petrič, te aktualni i dvostruki europski prvaci TaLIJANI Emanuele Ferrero i Mauro Roggero. I u brzinskom izbijanju Živolić će imati istu konkurenciju, nekadašnjeg europskog i dvostrukog svjetskog prvaka Borčnika, te Roggera.

Darijan Živolić, Pula
Darijan Živolić, Pula

 

Kolobarić će nas i u Mersinu predstavljati u bližanju i izbijanju u krug, disciplini u kojoj je na prošlom SP-u u marokanskoj Casablanci prije dvije godine osvojio brončanu medalju. Prvi suparnik u natjecnaju po skupinama Kolobariću će biti Srbin Srđan Butorac, a u skupini su još Čileanac Franco Barbano i Turčin Mehmet Karataz.

Aktualni europski prvak u preciznom izbijanju Pero Ćubela u istoj će disciplini nastupiti i na SP-u u Turskoj, a konkurenciju će mu između ostalih činiti nekadašnji europski, te aktualni i dvostruki svjetski prvak Slovenac Davor Janžič, nekadašnji europski prvak Crnogorac Miroslav Petković i Talijan Matteo Mana. Zanimljivo je da je izbornik Maglić odlučio da Pero Ćubela u Mersinu neće braniti naslov svjetskog viceprvaka u disciplini pojedinačno klasično već je tu disciplinu dodijelio njegovim mlađem bratu Marinu, također debitantu na jednom velikom službenom međunarodnom seniorskom natjecanju. Marin u skupini za prvog protivnika ima Nikolu Mikulića iz Bosne i Hercegovine, a u skupini su još Talijan Davide Sari i Kinez Li-Chun Feng.

Braća Ćubela nastupiti će na SP-u zajedno u parovima a prvi suparnici u skupini su im Švicarski Collela i Toinet, a u skupini su još i Argentinci Apez i Pretto, te Japanci Toyodda i Kanes.

 

Hrvatska na SP-u u Marsinu:

Darijan Živolić (Pula) - brzinsko i štafetno izbijanje

Bruno Kraljić (Pontese, Italija) - štafetno izbijanje

Tomislav Kolobarić (Zrinjevac, Zagreb) - bližanje i izbijanje u krug

Pero Ćubela (Noventa, Italija) - precizno izbijanje i parovi

Marin Ćubela (Noventa, Italija) - pojedinačno klasično i parovi

 

Na SP-u u Mersinu broj natjecatelja u svakoj disciplini prvi je puta u povijesti ograničen na 16 što znači da su prethodna kontinentalna prvenstva bila ujedno i kvalifikacijska za plasman na SP. FIB-a time želi postići koncentraciju kvalitete na SP i izbjeći dugotrajna natjecanja s puno susreta bez ikakve natjecateljske draži. Tako će u Turskoj nastupiti boćari iz 23 zemlje, a Hrvatska je jedna od deset zemalja koje imaju svog predstavnika u svih šest disciplina. Na prethodnom SP-u u Maroku nastupili su boćari iz čak 42 zemlje, a u disciplini pojedinačno klasično natjecalo se 35 boćara.

U Merisnu neće nastupiti boćari iz jedne od svjetskih velesila Francuske čiji nacionalni savez ima određene nesuglasice sa FIB-om čiji su pak predsjednik i glavni tajnik Francuzi Frederic Ruis i Pascal Hernandez. Neovisno o razlogu nesuglasica neshvatljivi su inat i prepotentnost francuskog saveza koji svoju reprezentaciju nije poslao na SP s čime je kaznio prije svega svoje izvrsne boćare.

Raspored natjecanja
Raspored natjecanja
Broj sucionika po državama
Broj sucionika po državama

 

Prijenos uživo sa SP-a u Mersinu možete pratiti na sljedećem liniku:

https://canlitv.com/kanal-33…

Natrag