Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

2. Svjetski kup nacija za boćarice

Hrvatska ženske boćarska reprezentacija, u čijem su sastavu nastupile i dvije boćarice Labina, Nives Jelovica i Ria Vojković, uz Carrolinu Bajrić (Čavle ŠB), predvođena izbornikom Labinjanom Romanom Grižančićem, na 2. Svjetskom kupu nacija, koji se u subotu i nedjelju, 2. i 3. studenog igralo u turskom ljetovalištu Mersinu, stigla je do finala koje je sa 6:0 izgubila od domaćina Turske.

Hrvatska reprezentacija na pobjedničkom postolju
Hrvatska reprezentacija na pobjedničkom postolju

 

Na ovom najznačajnijem svjetskom ekipnom natjecanju, u konkurenciji 12 selekcija, Hrvatska je u natjecanju po skupinama prvo savladala Tursku II 4:2, a potom je presudnu pobjedu za plasman u polufinale ostvarila skinuvši s trona branitelja naslova pobjednika ovog natjecanja od prije dvije godine iz francuskog Saint Vulbasa, Kinu koju su Grižančićeve odabranice nadvisile sa 4:2. U polufinalu su naše najbolje boćarice bile bolje od Argentine sa 6:0, ali su nakon finala ipak morale pružiti ruku i čestitati Turkinjama, sestrama Buket i Inci Ece Özturk koje su prethodno u polufinalu pobijedile i Sloveniju 5:1.

Zagrijavanje uoči finala
Zagrijavanje uoči finala

 

Najveći doprinos plasmanu u finale Hrvatske dala je Jelovica koja je u svim susretima nastupala u preciznom izbijanju, te zajedno s Bajrić u parovima. Jelovica i Bajrić su ostvarile sve pobjede izuzev u finalu kada su sestrama Özturk morale priznati da su bolje u obje discipline za svega jedan, jedini punat zaostatka. Mlada Vojković je u svim susretima nastupala u brzinskom izbijanju i uz tri poraza pobjedu ostvarila nad Argentinkom Carlom Cabrerom 29(40):24(42). Valja istaći da je u susretu s Kinom Vojković izgubila od nekadašnje svjetske prvakinje Yang Wang 38(44):26(41), a u finalu s Turskom od aktualne svjetske viceprvakinje Inci Ecte Özturk 37(44):33(41).

Sestre Özturk su osvojivši SK za Tursku samo potvrdile da su trenutno jedne od najboljih svjetskih boćarica. Buket je naime aktualna svjetska prvakinja u preciznom izbijanju, Inci Ecte je svjetska prvakinja u štafetnom izbijanju i viceprvakinja u brzinskom izbijanju, dok su zajedno viceprvakinje u parovima.

Turska II - Hrvatska
Turska II - Hrvatska
Kina - Hrvatska
Kina - Hrvatska
Argentina - Hrvatska
Argentina - Hrvatska
Turska - Hrvatska
Turska - Hrvatska

 

U Mersinu će se od srijede do subote, 6. do 9. studenog održati i Svjetsko prvenstvo za seniore.

 

Natrag