Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Svjetski kup za boćarice

U turskom ljetovalištu Mersinu, na obalama Sredozemnog mora, ovoga vikenda, u subotu i nedjelju 2. i 3. studenog će se održati 2. Svjetski kup nacija za boćarice, najznačajnije međunarodno ekipno natjecanje, praktički svjetsko ekipno prvenstvo. Kako je ove godine otkazano Europsko prvenstvo koje se trebalo održati u francuskom Balaruc les Bainsu, SK u Turskoj će biti ujedno i najznačajnije ovogodišnje globalno natjecanje za boćarice.

Na SK će se natjecati 12 selekcija, Alžir, Argentina, Kina, Maroko, Crna Gora, Slovenija, Srbija, Čile, Rusija, Hrvatska i dvije selekcije domaćina natjecanja, Turske. Našu najbolju selekciju činiti će i dvije boćarice Labina, Nives Jelovica i iz Komiže novopridošla mlada Ria Vojković, te Carrolina Bajrić iz Čavli ŠB, predvođene izbornikom, Labinjanom Romanom Grižančićem.

Reprezentacija na završnim pripremama na riječkoj Podvežici
Reprezentacija na završnim pripremama na riječkoj Podvežici

 

Na SK tako ove godine neće nastupiti reprezentacije dvije od najjačih svjetskih boćarskih sila, Francuske i Italije, što je posljedica određenih nesuglasica između francuskog boćarskog saveza i FIB-e, kao i čudne odluke talijanskog boćarskog saveza. Nenastupanje boćarica iz Francuske i Italije na najznačajnijem ovogodišnjem međunarodnom natjecanju prije svega ne služi na čast i sramota je boćarskih saveza tih zemalja koji su očito dovoljni sami sebi, a taština njihovih čelnika seže do odluke da ne pošalju reprezentacije svojih zemalja na SK s čime prvenstveno kažnjavaju boćarice iz svojih zemalja. Zanimljivo je da upravo Francuzi i Talijani od pamtivjeka vode glavnu ulogu u FIB-i na čijim su čelnim pozicijama, u raznim odborima, komitetima, komisijama 24 francuska i osam talijanskih boćarskih dužnosnika, dok ostatak svijeta daje ukupno 30 boćarskih dužnosnika. 

No, ni nenastupanje Francuske i Italije na SK nimalo neće umanjiti vrijednost natjecanja u Mersinu.

U prvom dijelu SK u subotu natjecanje će se odvijati u četiri skupine po tri reprezentacije iz kojih će samo pobjednici skupina izboriti nedjeljnu završnicu, odnosno plasirati se u polufinale. Susreti će se sastojati od po jedne igre parova, te brzinskog i preciznog izbijanja.

Na prvom SK održanom prije dvije godine u francuskom Saint Vulbasu Hrvatsku su uz Jelovicu predstavljale tri boćarice Čavli ŠB, sestre Carrolina i Virginia Bajrić, te Tea Čančarević, a predvodio ih je također izbornik Grižančić. Hrvatska se tada nije uspjela plasirati u polufinale jer je u skupini pobijedila Čile 4:2 dok je sa 6:0 izgubila od Italije koja je pak kasnije u finalu s istim rezultatom poražena od Kine.

SK će predhoditi Svjetskom prvenstvu za seniore koje će se također u Mersinu održati od srijede do subote, 6. do 9. studenog.

Natrag