Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Prva HBL - 1. kolo

Boćari Pule, aktualni viceprvaci Hrvatske, pobjedili su u istarskom derbiju 1. kola Prve HBL u svojoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda aktualnog prvaka Istru Poreč i tako joj barem djelomično uzvratili za prošlosezonski poraz u finalu završnog turnira za naslov državnog prvaka.

Puljani (slijeva) Luka Faraguna, Benjamin Guštin i Suad Zemunović (plavi dresovi) krenuli su u sezonu pobjedom nad Porečanima Nenadom Tadićem i Mairnom Križmanićem
Puljani (slijeva) Luka Faraguna, Benjamin Guštin i Suad Zemunović (plavi dresovi) krenuli su u sezonu pobjedom nad Porečanima Nenadom Tadićem i Mairnom Križmanićem

 

Premda je derbi na koncu završen s tijesnih 14:12 za Puljane pobjeda domaćina praktički nije dolazila u pitanje. Domaćini su naime uoči završne faze susreta vodili s uvjerljivih 12:6 nakon čega se pulski kapetan Mario Percan u disciplini pojedinačno klasično lako obračunao sa reprezentativcem Nenadom Tadićam (13:4) i potvrdio konačnu pobjedu kluba s pulske Verude. Pula je u susretu maksimalno materijalizirala veću kvalitetu koju ima u brzinskim disciplinama u kojima Porečani nisu mogli parirati reprezentaivcu Darijanu Živoliću i Benjaminu Guštinu. Štoviše, trener gostuju Dražen Puniš čak je i "žrtvovao" mladog Marka Radešića suprostavivši ga u brzinskom izbijanju na šest pozicija Živoliću protiv kojeg ionako malo tko u ligi ima ikakvog izgleda dokopati se bilo kojeg poena.

No, imala je Istra prigodu u prvoj fazi susreta povesti i sa 6:2 s čime bi susret mogao krenuti u sasvim drugom smjeru. Naime, Vedran Špelić je u disciplini pojedinačno klasično vodio sa 6:3, ali je potom Guštin prvo s dva punta smanjio svoj zaostatak na 6:5, a onda u zadnjem bacanju napraviti još dva punta uvaljavši posljednju boću za svoju pobjedu 7:6. Međutim, mogla je i Pula i teorijski riješiti pitanje pobjednika i prije završne serije igara. Naime, u prvoj fazi susreta u posljednjem bacanju u parovima, pri vodstvu Elvisa Smolice i Stevena Benolića 5:4, Dean Ikić je bližanjem posljednjom boćom malo pomakao i balina taman za dva punta para pule na zemlji. Međutim, potom je Smolica posljednjom boćom bližanjem ipak ponovno preuzeo punat na stranu porečkog para za konačnih 6:4. U preciznom izbijanju Ivan Lukšić je pogotkom posljednjeg balina uspio preuzeti vodstvo za svega punta (13:12), dok iskusni Milan Celija potom nije bio precizan. Najučinkovitiji igrač derbija je bio Guštin koji je sudjelovao u osvajanju šest poena, svih u dok je susret još bio "živ".

Pazin je na domaćem terenu u dvorani Boćarskog centra "Aleksandar Anzur" upisao sva tri boda protiv Metkovića. Nakon početnih 4:4 Pazinjani su presudan korak ka pobjedi ostvarili dobivši sve brzinske igre i jedno precizno izbijanje te su uoči završne serije vodili s uvjerljivih 12:6 i na koncu potvrdili svoju kvalitetu. Mladi Filip Matijašić bio je najučinkovitiji igrač susreta sudjelovavši u osvajanju maksimalnih šest poena, a valja izdvojiti i odličnih 28 punata u bližanju i izbijanju u krug Alena Guština.

U sljedećem kolu Istra Poreč ugošćuje dugupoljski Sokol Orbico koji je u prvom kolu u dalmatinskom derbiju u Splitu pobijedio Biston iz Baške Vode (18:8), Pazin ide u goste upravo Bistonu, a Pula gostuje kod Marinića koji su relativno lako u prvom kolu kod kuće izgubili od zagrebačkog Zrinjevca (15:11).

Natrag