Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Kreće nova sezona u Prvoj HBL

Tamo gdje je u travnju završila prošla ove subote, 26. listopada započeti će nova, jubilarna, 30. sezona Prve HBL, u pulskoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda u kojoj će istarski ljubitelji boćanja imati prigodu ponovno uživo pogledati pravu boćarsku poslasticu, reprizu prošlosezonskog finala završnog turnira za prvaka Hrvatske, susret aktualnog državnog viceprvaka i prvaka, Pule i Istre Poreč.

Detalj s prošlosezonskog finala Pule i Istre Poreč
Detalj s prošlosezonskog finala Pule i Istre Poreč

 

Puljani su tako odmah na početku ligaške sezone dobili priliku barem djelomično uzvratiti Porečanima za poraz u prošlosezonskom finalu, dok će gosti nastojati već od prvog susreta svima staviti do znanja tko je aktualni prvak. No, kako su se snage oba kluba prošloga ljeta djelomično promijenile klubu sa pulske Verude su izgledi za uspjeh narasli, dok su se momčadi iz porečkog Velog Jože djelomično smanjili.

Pula je naime u odnosu na prošlu sezonu kompletnu momčad zadržala na okupu, predvođenu reprezentativcem Darijanom Živolićem, Petrom Barlianom, Mariom Percanom i ostalima, a u prijelaznom roku su je nadopunili s dva nova igrača koji će ionako kvalitetnoj momčadi sigurno donijeti širinu. Novi član pulskog kluba tako je postao Nikola Hrelja, dugogodišnji prvotimac upravo Istre Poreč, koji je zadnje dvije sezone igrao za drugoligaša Funtanu, te Dean Ikić, dugi niz godina jedan od ponajboljih igrača Prve A IBL i Valture koji se ponovno odlučio baviti prvoligaškim boćanjem u Puli.

S druge strane Istra Poreč u obranu naslova kreće oslabljena jer ju je nakon punih 14 godina provedenih na najvećem hrvatskom poluotoku napustio jedini pravi brzinac, iskusni Joško Mardešić, koji se vratio u matičnu Komižu, a za kojeg adevatnu zamjenu u klubu nisu uspjeli pronaći. No, brzinske discipline ni prošle sezone Porečanima nisu bile forte, već klasične igre u kojima, ponove li kvalitetu igre kao prošle sezone, sigurno mogu računai najmanje na plasman na Final Four. Reprezentativac Nenad Tadić, kapetan Elvis Smolica i ostatak porečkog boćarskog drušva sigurno imaju kvalitete za obraniti samu titulu.

Treći istarski prvoligaš Pazin pokušati će dohvatiti završni turnir za plasman na koji su i prošle sezone praktički do zadnjeg kola bili u igri. Hrvatski boćarski iskusnici i velikani Valter Ivančić i Alen Guštin i ove će sezone predvoditi Pazinjane koji su u svojim redovima okupili niz mladića iz središnje i zapadne Istre. Pazin tako u novu sezonu kreće sa čak 15 registiranih igrača dobi od 19 godina i mlađih, predvođenih juniorskim reprezentativcem Filipom Matijašićem. Pazinjani se tako mogu pohvaliti sa najviše mladih u svojim redovima od svih hrvatskih prvoligaša.

Filip Matijašić i Valter Ivančić, Pazin
Filip Matijašić i Valter Ivančić, Pazin

 

Kolika je snaga kluba iz Anzurovog doma pokazati će već prvo kolo kada im u goste stiže Metković predvođen Markicom Dodigom.

Od osalih klubova Prve HBL uz Pulu svakako je najveći favorit za titulu riječki Vargon koji je u svoje redove vratio čak trojicu igrača iz inozemstva koji su duže ili kraće vrijeme izbivali iz Podvežice. U Rijeku se tako vratio i legendarni Dinko Beaković koji je zadnje dvije sezone igrao za slovensko Zabiče iz Ilirske Bistrice, zatim reprezentativac Marino Milićević koji je prošle sezone bio član talijanskog Belluna, te vrlo dobri brzinac Luka Kukuljan koji dvije sezone igrao u talijanskoj Noventi.

Najoslabljeniji u prvenstvo ulazi zagrebačkig Zrinjevac koji je ostao bez reprezentativca Pere Ćubele koji se u talijanskoj Noventi pridružio mlađem bratu Marinu koji je u Italiju otišao godinu dana ranije. Zagrepčani su tako u svega četiri godine ostali bez četiri igrača svjetske klase, Lea Brnića, Milićevića i braće Ćubela pa će zanimljivo ove sezone biti vidjeti koliko će reprezentativcu Tomislavu Kolobariću od pomoći biti mlađeseniorski reprezentativac Luka Gašpar koji je stigao iz Ploča, a iza sebe ima jednogodišnje prvoligaško iskustvo igranja za Metković.

Sokol Orbico je ostao bez prvog brzinca Ivana Jurića koji je prešao u Biston iz Baške Vode, ali su u sastavu kluba iz Dugopolja i dalje Ante Grančić i Luka Žure. Novajlijama u ligi, Marinićima i Primoštenu koji će kao domaćin igrati u Šibeniku, će primaran zadatak biti pokušati osigurati ostanak.

Nakon dva kola natjecanja uslijediti će dvotjedna pauza zbog Svjetskog prvenstva u turskom Mersinu, a jesenski dio sezone se nastavlja od 16. studenog do 14. prosinca. Nastavak slijedi od 18. siječnja do 28. ožujka, dok mjesto završnog turnira koje će se igrati 4. i 5. travnja još nije određeno.

Ove sezone susreti Prve HBL će se igrati po nešto izmjenjenom sustavu. U prvoj fazi susreta igrati će se  po jedna igra disciplina pojedinačno klasično, parovi, trojke i bližanje i izbijanje u krug, dok će se u završnoj fazi igrati dva puta pojedinačno klasično te po jednom parovi i trojke što znači da više nema krugova u paru. Trajanje klasičnih disciplina skraćeno je na sat i 15 minuta, a jedan igrač svake momčadi može nastupiti u četiri igre.

Natrag