Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Istarski ligaški tjedan

Nakon pet uzastupnih pobjede od početka tekuće sezne u Drugoj HBL sjever boćari Funtane, ovoga puta znatno oslabljena, bez Nevena Lakovića, Ivana Liovića, Maria Sardelina i Mladena Grgete, zaustavljeni su u Klani gdje su od domaćeg Svetog Roka doživjeli uvjerljiv poraz 19:5 što je domaćinima ujedno bila i najuvjerljivija ovosezonska pobjeda. No i unatoč porazu Funtanjani su samostalno zadržali vodeće mjest na prvenstvenoj ljestvici jer je njihov dosadašnji najbliži pratitelj Lovran još teže stradao u Marčeljima izgubivši sa 20:4.

U Klani domaćini su već prije završne serije igara vodili sa ogromnih 13:3, a zanimljivo je da Funtana u prvoj fazi susreta nije uspjela osvojiti niti jedan poen kojem je najbliži bio Filip Šarić u bližanju i izbijanju u krug koji je od Bojana Franovića izgubio za svega jedan punat (22:21).

Labin je i u drugom uzastopnom susretu kod kuće upisao sva tri boda, ovoga puta slavivši nad Svetkim Lukom iz Josipovca kraj Osijeka sa visokih 20:4 što mu je i najuvjerljivija drugoligaška pobjeda do sada. Gosti su dobivši štafetno izbijanje samo produžili vrijeme za vlastitu egzekuciju u trenutku kada su Labinjani već vodili s visokih 12:2, a nakon štafete do kraja su sve igre pripale domaćinima. Gosti iz Slavonije u cijelom susretu nisu uspjeli osvojiti ni jedan poen u disciplinama u kojima se boće igraju i po podu, a pogotovo su skromni što se učinkovitosti tiče bili u prvoj fazi igara. Najučinkovitiji je u redovima domaćina očekivano bio Gianfranco Santoro koji je sudjelovao u osvajanju maksimalno mogućih šest poena.

U sljedećem, posljednjem jesenskom kolu istarski derbi igraju Funtana i Labin u kojem će domaćini, ostanu li neporaženi osvojiti jesenski naslov.

U Trećoj HBL zapad dva istarska derbija pripala su Ročkom Polju koji je u derbiju buzeštine pobijedio Selca Bračanu 19:5, te Vodnjanu koji je na gostovanju savladao Umaga 14:10. Selca Bračana je uz to u utorak, 8. listopada kod kuće izgubila i zaostali susret 5. kola od jednog od lidera prvenstva, Svetog Jakova iz Jadranova 14:10. Lindar se na domaćem terenu nije uspio oduprijeti jednom od najjačih klubova lige, crikveničkom Gornjem kraju Ladviću te je poražen sa 16:8. U sljedećem kolu istarski derbi igraju Selca Bračana i Umag, Vodnjan ugošćuje riječkog Lučkog radnika koji je na zadnjem gostovanju u Istri odnio bod iz Umaga (12:12), Ročko Polje ide u goste Lošinju koji je kod kuće nedavno vrlo uvjerljivo savladao Crikveničane (20:4), dok bi Lindar na gostovanju u Rijeci trebao pobijediti Maria Gennaria koji još ove sezone ni boda nije osvojio.

Proljeće će dočekati na vrhu Prve A IBL - Bojan Novak, Svetvinčenat
Proljeće će dočekati na vrhu Prve A IBL - Bojan Novak, Svetvinčenat

 

Završena je jesenski dio u svim istarskim županijskim boćarskim ligama. Što se Prve A i Prve B IBL, te obje skupine Druge IBL, sjever i jug tiče, za osvojiti naslov jedenskog prvaka trebalo je osvojiti najmanje 15 bodova, odnosno ostvariti najmanje pet pobjeda od sedam igranih kola, a u tri lige čak i više.

U Prvoj A IBL čak sedam od deset momčadi je uoči zadnjeg jesenskog kola moglo osvojiti jesenski naslov, odnosno, da je Istra iz Kozari kod kuće pobijedila Svetvinčenat,  teorijski se moglo deseti da čak sedam momčadi na kraju jeseni ima isti broj od 12 osvojenih bodova. No u Kozarima se dogodilo suprotno, Svetvinčenat je pobijedio Istru 16:6 i tako samostalno osvojio jesenski naslov. U tome su mu pomogli Ladići koji su kod kuće savladale Kršan 14:8, porečki Špadići koji su savladali Sošiće 15:7 i pazinski Kamen koji je nadvisio Vrha 17:5 i tako su ih spriječili da se sa Svetvinčentom bodovno izjednače na ljestvici. Aktualni prvak Valtura je doživjela najuvjerljiviji poraz kola na gostovanju u Raši 19:3 i nakon jesenskog dijela sezone se nalazi na nezavidnom predposljednjem mjestu na ljestvici koje ne osigurava ostanak, bodovno izjednačena s posljednjim Porečanima.

U velikom derbiju jeseni u Prvoj B IBL Juricani su kod kuće pobijedili Štandar Muntrilja 16:6 i tako osvojili jesenski naslov prvaka. Svoje prve ovosezonske velike bodove nade u derbiju začelja osvojila je i Montižana savladavši na gostovanju sa tijesnih 12:10 Vižinadu.

Najtješnje je do jesenskog naslova, u Drugoj IBL sjever stigla Sloga koja je nakon domaće pobjede 15:5 nad Novom Vasi za svega bod uspješnija od drugoplasiranog Roča koji je još prošli tjedan također kod kuće sa 17:3 savladao Selinu. Iz sadašnje perspektive gledano goovo je nevjerojatno da je lider iz Svetog Martina jedini jesenski susret izgubio na gostovanju kod fenjeraša Svetog Lovreča kojem su to pak jedini ovosezonski osvojeni bodovi, i to nakon što su gosti u njihovom međusobnom susretu vodili 9:3.

U derbiju Druge IBL jug Brajkop je kod kuće sa 12:8 pobijedio Potpićna i tako osvojio jesenski naslov, dok posljednji Orbanići ni u sedmom pokušaju nisu uspjeli doći do prve pobjede u višem rangu, a ovoga pua s uvjerljivih 18.2 su izgubili na gostovanju kod Stepčića.

Što se Treće IBL tiče jesenski naslov su već ranije osigurala Brda (sjever I), dok su u preostale tri skupine najmanje po dvije ekipe trenutno bodovno izjednačene na vrhovima ljestvica. Valja izdvojiti i prvi osvojeni bod Montarola iz Murina u skupini sjever I nakon domaćeg remije s Grožnjanom (10:10), te prve osvojene bodove Dajle u skupini sjever II i Poleta iz Snašića u skupini jug II, nakon domaćih pobjeda nad Kumom iz Buića (14:6), odnosno labinskim Rudarom (12:8).

Natrag