Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

SP za mlađe seniore i juniore

Hrvatski reprezentativci u pet su se konkurencija plasirali u polufinala i time osigurali pet brončanih medalja, od kojih dvije i dalje mogu pretvoriti u još sjajnija odličja, na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore (do 23 god.) i juniore (do 18 god.) koje se od utorka do subote, 24. do 28. rujna održava u talijanskom Alassiu.

Najmanje brončanu kolajnu osvojili su juniori Filip Matijašić (Pazin) i Lovro Šipek (Sv. Jakov, Jadranovo) u parovima nakon što su u četvrtfinalu sa 13:4 pobijedili Mattea Maurina i Lucasa Rugaria iz Monaka. Suparnici hrvatskom juniorskom paru u polufinalu će biti Talijani Mattia Falconieri i Simone Mana mlađi dok drugi polufinalni par čine Argentinci Renzo Farias i Facundo Capdevila, te Čileanci Gustavo Vega i Tomas Martinez.

Pored Matijašića i Šipeka priliku za plasirati se u finale ima još i junior Leon Petz (Vargon, Rijeka) koji je u četvrtfinalu preciznog izbijanja sa 17:12 pobijedio Francuza Eddyja Chemarina i tako se plasirao u polufinale u kojem će mu suparnik biti Brazilac Allan Paloschi, dok drugi polufinalni par čine Argentinac Facundo Capdevila i Manuel Maurin iz Monaka.

U štafetnom izbijanju obje hrvatske postave su zaustavljene u polufinalu te su im u rukama ostala brončana odličja. Mlađi seniori Karlo Šaban (Sv. Jakov, Jadranovo) i Luka Gašpar (Zrinjevac, Zagreb) su rezultatom 52(60):48(58) poraženi od Talijana Ivana Soligona i Alexa Zoie, dok su juniori Šipek i Filip Klarić (Sv. Jakov) sa 55(59):47(57) izgubili od Francuza Mathea Roffina i Nicolasa Peyrona-Gerarda. Pri tom su Šipek i Klarić izjednačili vlastiti hrvatski juniorski rekord, dok su Roffina i Peyrona-Gerard drugi puta na prvenstvu postavili novi svjetski juniorski rekord, nakon što su još u drugoj kvalifikacijskoj seriji pogodili 52 boće.

Karlo Šaban (na fotografiji) se zajedno s Lukom Gašparom okitio broncom u štafeti
Karlo Šaban (na fotografiji) se zajedno s Lukom Gašparom okitio broncom u štafeti

 

Dalje od polufinala i već ranije osigurane bronce niju uspio ni Šipek u juniorskom brzinskom izbijanju na tri pozicije od kojeg je očekivano bolji bio Slovenac Gašper Povh, apsolutni favorit za osvajanje naslova svjetskog prvaka, koji je u pobjedi 45(47):37(45) po drugi puta na natjecanju ostvario i najbolji rezultat prvenstva.

Nakon što je mlađi senior Marin Ćubela (Noventa, Italija) izgubio četvrtfinale brzinskog izbijanja na tri pozicije bez medalje je ostao i u parovima zajedno s Mateom Načinovićem (Pontese, Italija) također nakon poraza u četvrtfinalu u zaista nesvakidašnjem i neočekivano uzbudljivom susretu. Načinović i Ćubela su u ogledu s Francuzima Romainom Garnierom i Nicolasom Bourrinom pola sata prije kraja gubili sa ogromnih 11:1 i činilo se u tim trenucima da je pitanje pobjednika gotovo. No hrvatski par se trgnuo i konačno počeo igrati na nivou svoje kvalitete te je u sljedeća četiri bacanja sa osvojenih dva puta po tri punta, jednim puntom, te s četiri punta do osam minuta prije kraja potpuno preokrenuli rezultat u svoju korist 12:11 uz napomenu da su naši reprezentativci već u toj ruci sa četiri punta imali priliku zaključiti susret. U sljedećem bacanju su se Garnier i Bourrin spašavali poništavanjem igre pogodkom balina, a onda u zadnjem bacanju i nakon isteka vremena Načinović i Ćubela nisu uspjeli sačuvati ni punat prednosti, ni barem neriješeno za dodatno bacanje, već su Francuzi s dva punta slavili tijesnu pobjedu 13:12.

Stopama Petza također u preciznom izbijanju nažalost nije krenuo mlađi senior Gašpar koji je četvrtfinale izgubio od Slovenca Žana Sodeca za svega jedan punat zaostatka, 16:15. Pitanje pobjednika pri vodstvu Sodeca 11:10 riješavalo se sa zadnjim balinima. Prvo je gađao Gašpar i pogodio, ali je potom jednako uspješan bio i slovenski reprezentativac i plasirao se u polufinale.

 

Rezultati:

JUNIORI - PAROVI

JUNIORI - BRZINSKO IZBIJANJE

JUNIORI - ŠTAFETNO IZBIJANJE

JUNIORI - PRECIZNO IZBIJANJE

MLAĐI SENIORI - PAROVI

MLAĐI SENIORI - BRZINSKO IZBIJANJE

MLAĐI SENIORI - ŠTAFETNO IZBIJANJE

MLAĐI SENIORI - PRECIZNO IZBIJANJE

 

 

Kompletne sastave svih reprezentacija možete preuzeti OVDJE

 

Izravni prijenosi na sljedećim linkovima:


Natrag