Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

U Zemunu odigran petoboj nacija

Hrvatska seniorska reprezentacija, u čijem je sastavu bio i boćar Pule Darijan Živolić, uz Brunu Kraljića, Tomislava Kolobarića, braću Peru i Marina Ćubelu, te Igora Hajseka, osvojila je 10. petoboj nacija "Aleksandar Anzur - Alphonse Lagier Bruno" koji se tri dana igrao u Zemunu, tradicionalni memorijalni turnir koji se igra u spomen na najistaknutijeg dužnosnika kojeg je Hrvatska ikada imala u svijetu boćanja, te na dugogodišnjeg predsjednika FIB-e.

Hrvatska reprezentacija na petoboju u Zemunu
Hrvatska reprezentacija na petoboju u Zemunu

 

Hrvatski reprezentativci su na turniru ostvarili sve četiri pobjede, a između ostalih s vrlo uvjerljivih 12:2 savladali su i najvećeg rivala na petobojima, svjetsku boćarsku velesilu Sloveniju, koja sada već tradicionalno ne ovim turnirima ne nastupa u najjačem sastavu, pa su joj tako i ovom prigodom nedostajali Jure Kozjek, Aleš Borčnik, Anže Petrič i Dejan Tonejc, sve odreda svjetski prvaci, ali ju je u Srbiji ipak predvodio najtrofejniji svjetski boćar današnjice Davor Janžič. No ni Janžič u jedinoj igri u kojoj je nastupio protiv Hrvatske nije uspio svojoj reprezentaciji donijeti ni poena, s obzirom na to da je zajedno sa Gregorom Oprešnikom izgubio u parovima od Pere Ćubele i Hajseka. Najveći otpor našim najboljim boćarima pružila je pak Crna Gora koja je u porazu uspjela osvojiti pet poena, ali je na koncu ipak turnir završila na posljednjem mjestu bez osvojenog boda.

Hrvatski reprezentativci pred susret sa Slovenijom
Hrvatski reprezentativci pred susret sa Slovenijom

 

Živolić je u Zemunu u svih svojih šest nastupa ostvario pobjede. Dva puta je nastupio u brzinskom izbijanju, a zajedno sa Kraljićem sva četiri puta u štafetnom izbijanju. Rezultati koje su Živolić i Kraljić ostvarivali na petoboju govore da na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu koje će se od 5. do 9. studenog održati u turskom Mersinu u obje brzinske discipline imamo adute vrijedne i samih finala. No u štafeti će vjerojatno za napad na naslov svjetskih prvaka rezultat morati podići za još najmanje pogodak-dva.

Darijan Živolić, Pula
Darijan Živolić, Pula

 

Kraljić je u susretu sa Slovencima jednostavno "eksplodirao" u brzinskom izbijanj, sa 48 pogodaka i sa samo jednim promašajem ostvario rezultat svega jedan pogodak slabiji od svjetskog rekorda kojeg između ostalih drži njegov nekadašnji klupski suigrač iz riječkog Vargona, Leo Brnić.

Valja izdvojiti i izvrsnih 29 i 30 punata Kolobarića u bližanju i izbijanju u krug u susretima sa BiH i Srbijom, te činjenicu da najmlađi član reprezentacije, 22-godišnji Marin Ćubela nije izgubio ni jedan susre u disciplini pojedinačno klasično. Što se preciznog izbijanja tiče, u kojem su nastupali braća Ćubela, premda je Marin imao odličnih 25 punata u pobjedi protiv Srbina Miloša Milakovića upisao je ipak po dvije pobjede i poraza, dok je Pero prosječno ostvario bolje rezultate uz tri pobjede.

Svi sudionici turnira u Zemunu
Svi sudionici turnira u Zemunu
Kompletni rezultati i poredak
Kompletni rezultati i poredak
1. kolo
1. kolo
2. kolo
2. kolo
3. kolo
3. kolo
4. kolo
4. kolo
5. kolo
5. kolo

 

U odnosu na igrače koji su bili na pripremama izbornik Jure Maglić za ovu je prigodu kod kuće odlučio ostaviti dvojicu istarskih reprezentativaca, brončane u parovima sa prošlogodišnjeg Europskog prvenstva iz talijanskog Alassia, Alena Guština (Pazin) i Nenada Tadića (Istra Poreč), dok Marino Milićević zbog ozljede nije ni bio na pripremama.

Voditelj natjecanja u Zemunu je bio hrvatski međunarodni sudac Boris Nadenić, dok su u hrvatskom izaslanstvu na turniru bili i predsjednik i dopredsjednik Hrvatskog boćarskog saveza, Tomislav Ćurko i Denis Peršić koji su se tijekom natjecanja susreli sa svojim kolegama iz ostalih zemalja koje su bile sudionice turnira, a teme razgovora su bile raznolike, od velikih međunarodnih natjecanja, preko proširanje suradnje među zemljama koje se natječu na petoboju, do Kupa prvaka i Kupa Europe i ostalog.

Natrag