Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Ždrijeb hrvatskih boćarskih liga

Na otvaranju nove sezone Prve HBL, već u 1. kolu, ljubitelji boćanja moći će u pulskoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda pogledati reprizu prošlosezonskog finala završnog turnira za naslov prvaka Hrvatske, u kojem će aktualni državni viceprvak Pula ugostiti prvaka Istru Poreč. Istovremeno će boćari Pazina ugostiti Metković.

Detalj s prošlosezonskog finala Pula i Istre Poreč
Detalj s prošlosezonskog finala Pula i Istre Poreč

 

Odlučio je tako ždrijeb hrvatskih državnih liga koji je u nedjelju, 4. kolovoza obavljen, sada već tradicionalno, u pazinskom Boćarskom centru "Aleksandar Anzur" u sklopu 11. međunarodnog turnira u parovima, Velika nagrada Pazina.

Prvenstvo Prve HBL počinje 26. listopada, a u jesenskom dijelu sezone odigrati će se sedam kola zaključno sa 14. prosinca. Nastavak sa preostalih 11 kola slijedi od 18. siječnja do 28. ožujka, dok će se završni turnir četiri najbolje momčadi lige odigrati 4. i 5. travnja. Hrvatsku će prestojeće sezne u europskom Kupu prvaka predstavljati dva kluba što znači da će se u to natjecanje plasirati državni prvak i prvoplasirana momčad na prvenstvenoj ljestvici nakon ligaškog dijela natjecanja. Ukoliko prvak i prvoplasirani s ljestvice budu jedna te ista momčad onda će u Kup prvaka i drugoplasirana momčad s ljestvice nakon ligaškog dijela natjecanja. U odnosu na prošlu sezonu iz lige su ispali omiška Gorčina i Lovran, dok su novaci prvaci sjevenre i južne skupine Druge HBL, Marinići i Primošten koji će svoje domaće susrete igrati u Šibeniku.

Što se Propozicija natjecanja tiče novine su da će se u prvoj fazi susreta igrati discipline: pojedinačno klasično, par, trojka i bližanje i izbijanje u krug, a u završnoj fazi: dva puta pojedinačno klasično, par i trojka što znači da se više neće igrati krug u paru. Jedan igrač svake momčadi može nastupiti u četiri discipline, dok će se klasične discipline umjesto na dosadašnjih sat i 30 minuta vremena skratiti na sat i 15 minuta vremena.

 

U Drugoj HBL sjever Istra će ponovno imati dva predstavnika, starosjedioca Funtanu i aktualnog prvaka Treće HBL zapad Labin. Funtanjani će prvenstvo otvoriti domaćim susretom sa Slogom iz Čavli, dok će Labinjani debitantski drugoligaški nastup u sezoni ostvariti također kod kuće protiv prošlosezonskog prvoligaša Lovrana.

U Drugoj HBL i s krovom nad glavom - boćari Labina
U Drugoj HBL i s krovom nad glavom - boćari Labina

 

Prvenstvo Druge HBL sjever počinje 31. kolovoza, a u prvom dijelu sezne odigrati će se također sedam kola zaključno sa 12. listopada. Nastavak sa preostalih 11 kola odigrati će se od 4. travnja do 20. lipnja. U odnosu na prošlu sezonu prvak Marinići su napredovali u viši rang dok su iz lige ispale Sesvete i riječki Mario Gennari. Pored Labina i povratnika iz prvoligaškog drušva Lovrana novi član lige je prvak Treće HBL Slavonija - Zagreb, povratnik Sveti Luka iz Josipovca kraj Osijeka.

Što se Propozicija natjecanja tiče u prvoj i završnoj fazi susreta igrati će se iste discipline kao i u Prvoj HBL. Jedan igrač svake momčadi može nastupiti u četiri discipline, a trajanje klasičnih disciplina također se skraćuje na trajanje od sat i 15 minuta vremana. Brzinsko izbijanje odvijati će se samo na prve tri pozicije, a paralelno s preciznim izbijanjem uvodi se disciplina precizno valjanje.

 

U Trećoj HBL zapad Istru će pored starosjedioca Ročkog Polja, Lindara, Umaga i Vodnjana zastupati i buzetska Selca Bračana, trećeplasirana momčad prošlosezonske Prve A IBL. U 1. kolu istarski derbi odigrati će Ročko Polje i Lindar, te Vodnjan i Selca Bračana, dok Umažanima, koji će u novoj sezoni svoje domaće susrete igrati u Babićima, u goste dolazi Sveti Jakov iz Jadranova.

Domaćini na novom terenu - Goran Ritoša i Denis Bernardis, Umag
Domaćini na novom terenu - Goran Ritoša i Denis Bernardis, Umag

 

Prvenstvo Treće HBL zapad počinje 1. rujna, a u prvom dijelu sezone odigrati će se također sedam kola zaključno sa 13. listopada. Nastavak sa preostalih 11 kola slijedo od 5. travnja do 21. lipnja. U odnosnu na prošlu sezonu osim prvaka Labina u ligi više nema Kastva i riječkog Zameta, a pored Selca Bračane novaci su prošlosezonski drugoligaš Mario Gennari i prvak Prve lige Primorsko-goranske županije Lošinj 90.

Što se Propozicija natjecanja tiče sve je isto kao i kod Druge HBL sjever.

 

Hrvatska ženska liga u novoj će se sezoni igrati u zimskim mjesecima, a temeljni termin za odigravanje susreta je nedjeljom od 10 sati. U prvom dijelu natjecanja od 3. studenog do 1. prosinca odigrati će se pet kola, dok će se preostalih pet odigrati od 2. veljače do 15. ožujka. Završni turniri za prvaka Hrvatske četiri najbolje ekipe lige igrati će se 21. i 22. ožujka. Državni prvak Labin će u 1. kolu ugostiti Mariniće, dok će pulska Nova Veruda u goste riječkoj Drenovi.

Što se Propozicija natjecanja tiče sve je isto kao i u Drugoj i Trećoj HBL.

Po obranu naslova - (slijeva) Vesna Tončinić, Anika Ujčić i Tanja Grubiša, boćarice Labina
Po obranu naslova - (slijeva) Vesna Tončinić, Anika Ujčić i Tanja Grubiša, boćarice Labina

 

Rasporedi liga:

PRVA HBL

DRUGA HBL SJEVER

TREĆA HBL ZAPAD

HRVATSKA ŽENSKA LIGA

Natrag