Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

11. Velika nagrada Pazina

Petar Barlian i Benjamin Guštin, boćari aktualnog viceprvaka Hrvatske Pule, osvojili su 11. Veliku nagradu Pazina, jedan od najkvalitetnijih i najmasovnijih  međunarodnih boćarskih turnira iz službenog kalendara FIB-e u Hrvatskoj i zemljama okruženja, koji se u organizaciji Boćarskog saveza Grada Pazina u subotu i nedjelju, 4. i 5. kolovoza igrao na deset boćališta Pazina i okolice.

Petar Barlian i Benjamin Guštin, pobjednici 11. Velike nagrade Pazina
Petar Barlian i Benjamin Guštin, pobjednici 11. Velike nagrade Pazina

 

Barlian i Guštin su u finalu, odigranom pred ispunjenim tribinama vanjskog boćališta pazinskog BC Aleksandar Anzur, sa 11:8 pobijedili glavne favorite za osvajanje naslova pobjednika, Slovence Davora Janžiča i Dejana Tonejca koji zajedno u kolekciji imaju po jedan naslov svjetskog i europskog prvaka upravo u parovima. Slovenci su nakon dva bacanja poveli 4:0, ali su prvotimci pulskog prvoligaša u sljedeća tri bacanja preokrenuli rezultat u svoju korist 7:4. Slovenski par se primakao na zaostatak 7:6, ali su potom Barlian i Guštin punat po punat izgradili svoju prednost na 10:6. Primakli su se potom Janžič i Tonejc na zaostatak 10:8 i onda u posljednjem bacanju pokušali poravnati. No, Janžič je svojom posljednjom boćom prigodom izbijanja osim suparničke odnio iz terena i jednu od dvije boće svog para koje su bile u terenu i pitanje pobjednika time je bilo gotovo.

Najbolja četiri para na pazinskom turniru
Najbolja četiri para na pazinskom turniru

 

Na svom putu do trona Barlian i Guštin su ostvarili pobjede u svih sedam susreta od kojih im je osim finala najveći izazov bila osmina finala u kojoj su sa 7:6 savladali pobjednike turnira iz 2016., boćare zagrebačkog Zrinjevca Tomislava Kolobarića i Igora Hajseka.

Osim Barliana i Guština Istra je u četvrtfinalu imala još dva para, Darka Mofardina i Danila Krizmanića, te Sandra Ladavca i Aleksandra Korića.

Detalj s finala i susreta za 3. mjesto
Detalj s finala i susreta za 3. mjesto

 

Turnir je i ove godine mnogim parovima koji su bili u krugu favorita pokazao koliko je teško stići i do same završnice. Osmina finala je bila kobna za nekadašnjeg dvostrukog svjetskog prvaka Valtera Ivančića (Pazin) i sadašnjeg reprezentativca Nenada Tadića (Istra Poreč) dok su se prethodno, u šesnaestini finala, od turnira oprostili reprezentativci, braća Pero i Marin Ćubela. Još ranije, već u natjecanju po skupinama, svoj su nastup završili prošlogodišnji pobjednici Marino Križmanić (Istra Poreč) i Alen Guštin (Pazin).

Na turniru se natjecalo 85 parova, odnosno 168 boćara i dvije boćarice iz Hrvatske, Slovenije, Italije, BiH i Crne Gore, među kojima je bilo i 11 aktualnih i bivših svjetskih i europskih prvaka, a odigrano je ukupno 157 susreta. Završnicu turnira je pratio i slovenski izbornik Aleš Škoberne.

Kompletne rezultate možete preuzeti OVDJE

 

- SVI POBJEDNICI TURNIRA -

2008. Dinko Beaković i Roland Marčelja
2009. Aleš Borčnik i Jure Kozjek (Slo)
2010. Alen Guštin i Valter Ivančić
2011. Aleš Borčnik i Jure Kozjek (Slo)
2012. Gregor Sever i Gregor Oprešnik (Slo)
2013. (turnir se nije igrao)
2014. Gregor Sever i Gregor Oprešnik (Slo)
2015. Nenad Tadić i Igor Vretenar
2016. Tomislav Kolobarić i Igor Hajsek
2017. Diego Divino i Sergio Tiso (Ita)
2018. Alen Guštin i Marino Križmanić

2019. Petar Barlian i Benjamin Guštin

Natrag