Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Boće Open Klana

Boćarice Labina Tanja Grubiša i Nives Jelovica u ženskoj konkurenciji, Slovenci Davor Janžič i Dejan Tonejc u konkurenciji seniora, te njihovi mladi sunarodnjaci Gašper Povh i Jaka Štremfel u konkurenciji juniora, pobjednici su Boće Open Klana 2019., jednog od najvećih i najkvalitetnijih međunarodnih turnira u parovima u Hrvatskoj i zemljama okruženja iz službenog kalendara FIB-e koji se već 24 godine održava u riječkom zaleđu.

Nives Jelovica i Tanja Grubiša
Nives Jelovica i Tanja Grubiša

 

Aktualne europske prvakinje u parovima Grubiša i Jelovica su obranile naslov pobjednica turnira od prošle godine nakon što su u dramatičnom finalu sa tijesnih 8:7 pobijedile Talijanke Silviu Dionisio i nekadašnju svjetsku prvakinju upravo u parovima, Milenu Toffolo. Nakon 7:7 u temeljnom dijelu finala pitanje pobjednika riješeno je tek u dodatnom bacanju u kojem je Grubiša posljednjom boćom izvrsnim bližanjem uzela punat koji su Talijanke imale na zemlji za konačan trijumf hrvatskog reprezentativnog para.

 

Prethodno su u polufinalu Grubiša i Jelovica savladale Riu Vojković (Komiža) i Iru Nimčević (Čavle ŠB) 9:2, dok su Dionisio i Toffolo nadvisile Turkinje, sestre Inci Ece i Buket Öztürk 7:4.

Boćarice Labina sa talijanskim suparnicama pred finale
Boćarice Labina sa talijanskim suparnicama pred finale

 

U muškoj konkurenciji su Janžić i Tonejc, koji zajedno imaju po jedan naslov svjetskih i europskih prvaka u parovima, opravdali ulogu favorita pobijedivši u finalu sa 5:4 talijanski par kojeg su činili otac i sin Fabio i Alex Zoia od kojih je 20-godišnji Alex aktualni juniorskih europskih prvak u brzinskom izbijanju. Najbolji hrvatski par na turniru, braća Pero i Marin Ćubela, su stigli do polufinala koje su izgubili od Talijana Zoia 7:5, dok su u drugom polufinalu Janžič i Tonejc savladali sunarodnjake Klemena Sosiča i Gašpera Povha 11:9.

Od istarskih parova u muškoj konkurenciji najdalje su dogurali Darijan Živolić i Vili Lencović iz Pule koje su u četvrtfinalu zaustavila braća Ćubela pobjedom 13:6.

Finalisti u ženskoj i muškoj konkurenciji na Boće Open Klana
Finalisti u ženskoj i muškoj konkurenciji na Boće Open Klana

 

Gašper Povh je pored polufinala među seniorima stigao i do naslova među juniorima zajedno sa reprezentativnim kolegom Jakom Štremfeljom nakon što su u finalu sa 13:4 nadvisili Đordana Ferenca (Istra Poreč) i Luku Jozipovića (Biston Brela) koji su nastupili kao jedan od hrvatskih reprezentativnih parova. U polufinalima su Ferenac i Jozipović sa 13:3 bili bolji od Filipa Klarića (Drivenik, Općina Vinodolska) i Frana Jakominića (Vargon), dok su Povh i Stremfelj sa 8:4 pobijedili Riu Vojković (Komiža) i Filipa Matijašića (Pazin).

Hrvatski juniorski reprezentativci osvajači medalja u Klani
Hrvatski juniorski reprezentativci osvajači medalja u Klani
Svi hrvatski juniorski reprezentativci na turniru
Svi hrvatski juniorski reprezentativci na turniru
Natrag