Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Međunarodni juniorski Alpe - Jadran turnir

Hrvatska mješovita žensko-muška reprezentacija, za koju je nastupao i Filip Matijašić, mladi boćar Pazina, uz Riu Vojković (Komiža), Lovro Šipek (Sveti Jakov, Jadranovo), Leona Petza (Vargon, Rijeka) i Filipa Klarića (Drivenik, Općina Vinodolska), predvođena izbornikom Čedom Vukelićem i njegovim pomoćnikom Vjekom Matetićem, osvojila je drugi međunarodni ekipni juniorski Alpe - Jadran turnir, koji se u organizaciji Istarskog boćarskog saveza dva dana igrao u porečkoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože.

Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

 

Na istom turniru selekcija Istarske županije u sastavu Karlo Pavletić (Roč), Marko Radešić (Istra Poreč), Samuel Majcan (Vrh), Marin Cetina (Orbanići), Ivan Načinović (Labin) i Martin Štihović (Lindar), predvođena izbornikom Valterom Ivančićem i njegovim pomoćnikom Goranom Krotom zauzela je treće mjesto.

Selekcija Istarske županije
Selekcija Istarske županije

 

Drugo mjesto pripalo je reprezentaciji Slovenije, a četvrto zajedničkoj selekciji talijanskih regija Furlanija - Venecija - Julijska krajina (FVG) i Veneto.

Sve ekipe na turniru
Sve ekipe na turniru

 

Očekivano, nakon što su i jedni i drugi pobijedili Istru i FVG Veneto, pitanje naslova pobjednika turnira odlučeno je u trećem kolu u susretu Hrvatske i Slovenije koji je završen neodlučenim rezultatom 8:8 koji je u konačnici našim juniorima donio titulu zbog boljeg ukupnog omjera poena, za svega četiri poena. Premda su Slovenci u završnu fazu susreta ušli s vodstvom 8:4 hrvatski su reprezentativci na kraju dobili par i bližanje i izbijanje u krug za ukupno izjednačenje i svoj trijumf na turniru. Hrvatska reprezentacija je tako na turniru u Poreču napravila značajan pomak u plasmanu u odnosu na prošlogodišnji prvi turnir, odigran u talijanskom Milju (Muggia) nedaleko Trsta kada je zauzela treće mjesto, bez pobjede, sa samo jednim remijem sa Istarskom županijom.

Selekcija Istre ja u Poreču u odlučujućem susretu za treće mjesto pobjedila FVG Veneto koji je prošle godine osvojio prvi turnir kao domaćin, ali je u Velog Jožu stigao sa potpuno novim naraštajem juniora. Najučinkovitiji je u redovima Istre bio Štihović koji je ostvario tri pobjede i još jedan remi.

U pretežno muškom društvu Rija Vojković je proglašena za najbolju igračicu turnira. Vojković je tijekom turnira ostvarila ili je sudjelovala u ostvarenju ukupno šest pobjeda te je doživjela svega jedan poraz.

Najbolja igračica na turniru Ria Vojković i predsjednik IBS-a Franko Buda
Najbolja igračica na turniru Ria Vojković i predsjednik IBS-a Franko Buda

 

Vojković je ujedno pripala nagrada za najbolju u disciplini krug s obzirom na to da je dva puta ostvarivala i za muško seniorsko boćanje vrhunske rezultate od 27 punata. Leon Petz je pak osvojio nagradu za najbolji rezultat u preciznom izbijanju od 29 punata koji je ostvario protiv Slovenaca što je i novi hrvatski juniorski rekord.

Slovenci Jaka Štramfel i Gašper Povh proglašeni su najboljom štafetom s rezultatom od 47 pogodaka dok je Štramfel dobio i priznanje za najboljeg brzinskog izbijača s najboljim rezultatom od 43 pogotka, odnosno prosjekom od 39 pogodaka.

Najbolji pojedinci - (slijeva): Ria Vojković, Jaka Štramfel, Leon Petz i Gašper Povh
Najbolji pojedinci - (slijeva): Ria Vojković, Jaka Štramfel, Leon Petz i Gašper Povh

 

Turnir je svečano otvorila porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, a svečanosti otvorenja nazočni su između ostalih bili i član Izvršnog odbora Hrvatskog boćarskog saveza Loris Matković, predsjednik i dopredsjednica IBS-a Franko Buda i Tanja Grubiša, predsjednik i tajnica Sportske zajednice Grada Poreča Alfredo Mendiković i Silvija Deković Starčić, predsjednik Boćarske zajednice Grada Poreča Petar Popović i novi predsjednik slovenskog boćarskog saveza Primož Marinko.

Ugledni gosti na otvaranju turnira
Ugledni gosti na otvaranju turnira
Voditelj natjecanja i suci - (slijeva): Vlado Ružić, Oliver Nadenić, Boris Nadenić, Leo Vatovac i Mario Laković
Voditelj natjecanja i suci - (slijeva): Vlado Ružić, Oliver Nadenić, Boris Nadenić, Leo Vatovac i Mario Laković

 

Tijekom natjecanja turnir su između ostalih posjetili i nastupe mladih boćara pogledali, trener Istre Poreč, nekadašnji europski prvak u disciplini pojedinačno klasično Dražen Puniš, izbornik slovenske seniorske reprezentacije, nekadašnji svjetski prvak u parovima Aleš Škoberne i slovenski reprezentativac Gregor Oprešnik.

Domaćin turnira sljedeće godine je slovenski boćarski savez, a turnir bi se prema najavama trebao odigrati u Kopru, u boćarskoj dvorani na Markovcu.

 

Rezultate turnira možete preuzeti OVDJE

Konačan poredak turnira možete preuzeti OVDJE

 

Izvješća sa susreta:

ISTARSKA ŽUPANIJA - HRVATSKA

SLOVENIJA - FVG VENETO

ISTARSKA ŽUPANIJA - SLOVENIJA

HRVATSKA - FVG VENETO

ISTARSKA ŽUPANIJA - FVG VENETO

HRVATSKA - SLOVENIJA

Natrag