Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Istarski ligaški vikend

Sportski najzanimljivije završnice imati će predstojećeg vikenda Druga HBL sjever i Treća HBL zapad u kojima će se po dva vodeće kluba u međusobnim susretima izravno sučeliti za naslove prvaka, a među akterima tih dvoboja biti će i dva istarska predstavnika, Funtana i Labin.

Druga HBL sjever

I dok su drugoplasirani Funtanjani u predposljednjem kolu s očekivanom uvjerljivom domaćom pobjedom nad Kukuljanovim 18:4 upisali i 11 uzastopni susret bez poraza, vodeći Marinići su nakon sedam uzastopnih pobjeda izgubili na gostovanju kod trećeplasiranog Svetog Roka u Klani 15:7. Time su se uoči posljednjeg kola Funtanjani približili lideru na svega dva boda zaostatka, te će stoga prava poslastica biti u subotu derbi Marinića i Funtane u kojem će dva vodeća kluba u izravnom ogledu odlučiti o naslovu.

Treća HBL zapad

Vodeći Labin je u istarskom derbiju na gostovanju sa tijesnih 12:10 pobijedio Lindara, a kako je i drugoplasirani Sveti Jakov kod kuće očekivano savladao Ročko Polje 18:4, u nedjelju će u velikom derbiju cijelog prvenasta, u kojem će se u izravnom dvoboju dva vodeća kluba odlučiti o tituli, Labinjani dočekati momčad iz Jadranova sa bodom prednosti.

Što se susreta u Lindaru tiče domaćini su nakon prve serije igara vodili sa 6:2, a nakon štafetnog izbijanja i dalje su bili u vodstvu 8:6, no završnica je ipak bila u znaku gostiju koji su sa tri pobjede okrenuli ukupan rezultat u svoju korist. Od rezultata valja izdvojiti vrlo dobar 31 pogodak Robija Ilića u brzinskom izbijanju, kao i odlične rezultate Gianfranca Santora, te Denisa Brajuhe i Hidajeta Ismića u obje discipline krugova. Santoro je kao i obično predvodio labinsku momčad sa sve tri ostvarene pobjede, a Sebastijan Gržić je u reodvima Lindara imao isti učinak.

Što se borbe za ostanak tiče ukoliko predposljednji Kastav u posljednjem kolu na gostovanju pobjedi Vodnjana, onda je Ročkom Polju za ostanak potreban bod kod kuće protiv riječkog Lučkog radnika jer je u izravnim međusobnim susretima bolje od Kastavaca. Ročko Polje do ostanka može i bez tog boda uz uvjet da Kastav ne pobjedi u Vodnjanu.

U istarskim županijskim ligama Juricanima, koji su naslov u Drugoj IBL sjever osigurali još u prethodnom kolu, pridružili su se Valtura u Prvoj A IBL, te pulska Veruda u Drugoj IBL jug.

Prva A IBL

Valtura je u predposljednjem kolu pobjedom kod kuće nad Svetvinčentom 15:7 razriješila sve dvojbe oko titule, tako da je gostujuća pobjeda drugoplasirane Raše u Kozarima nad Istrom 12:10 ostala bez značaja.

Još jedan naslov za Valturu - Dean Ikić
Još jedan naslov za Valturu - Dean Ikić

 

Prva B IBL

Nakon sedam uzastopnih proljetnih pobjeda vodeći porečki Špadići su u zadnja tri kola osvojili samo bod, a u zadnjem su kolu sa 12:10 izgubili na gostovanju u Montižani. Stoga im se drugoplasirani pazinski Kamen, nakon domaće pobjede nad Rovinjskim Selom 16:6, uoči posljednjeg kola približio na svega bod zaostatka. U posljednjem kolu oba vodeća kluba igraju sa suparnicima koji još uvijek nisu osigurali ostanak, Porečani kod kuće sa Svetim Lovrečem mladima, a Pazinjani u gostima kod posljednjeplasiranih Oslići.

U borbi za ostanak važnu pobjedu su u izravnom dvoboju davljenika ostvarili Lovrečani savladavši kod kuće Štandar Muntrilj 13:9, ali još je važniju pobjedu ostvario fenjeraš Oslići koji su na gostovanju sa 12:10 savladali Hrboke. Oslićima je to bila, a i ostati će, jedina gostujuća pobjeda sezone, dok je Hrbokima to bio, a i ostati će, jedini domaći poraz sezone.

Kako odgovor na pitanje o tome hoće li iz ove lige ispasti jedan ili dva kluba ovisi o tome hoće li iz Treće HBL zapad ispasti ili ne Ročko Polje, tri kluba koji se bore za ostanak, Sv. Lovreč mladi, Štandar Muntrilj i Oslići u subotu moraju težiti izbjegavanju posljednja dva mjesta na ljestvici jer će Ročko Polje svoju sudbinu doznati tek dan kasnije, u nedjelju. I dok Lovrečane i Osliće očekuju već spomenuti teški susreti sa Špadićima i Kamenom koji se bore za naslov, najlakši posao dolaska do željene pobjede ima Štandar Muntrilj koji kod kuće ugošćuje spokojne Hrboke. Uoči zadnjeg kola poznato je jedino da Sv. Lovreč mladi ne mogu biti posljednji, a Oslići ne mogu biti osmi jer ta dva kluba trenutno dijele tri boda, a Lovrečani su bolji u međusobnim susretima. Štandar Muntrilj pak na koncu može biti osmi, deveti i deseti. U slučaju bodovne izjednačenosti Sv. Lovreča mladih i Štandar Muntrilja bolji su Muntriljci, a u slučaju pak bodovne izjednačenosti Štandar Muntrilja i Oslića također su bolji Muntriljci.

Druga IBL sjever

U borbi za ostanak Nova Vas je slavila gostujuću pobjedu u Roču 12:8 i tako se razriješila svih briga, dok je Fameia Novigrad nakon poraza u Selini 14:6 ostala na čekanju, u nadi da iz Prve B IBL zajedno neće ispasti Oslići i Sv. Lovreč mladi.

Druga IBL jug

U izravnom dvoboju za naslov pulska Veruda je kod kuće sa 16:4 pobijedila Rakalj i tako proslavila titulu. Puljani su u posljednjem kolu slobodni, ali u odnosu na drugoplasirani Rakalj imaju četiri boda prednosti.

Treća IBL

U skupini jug I Orbanići su domaćom pobjedom nad pulskom Sedrom 14:6 potvrdili prvo mjesto, jednako kao i Obelix u skupini jug II s istovrsnom gostujućom pobjedom nad Jedinstvom u Nedešćini.

 

Natrag